Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Inclusiviteit staat hoog op agenda Floriade

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Floriade 2022 moet toegankelijk zijn voor iedereen. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar achter de schermen werken ze daar hard aan. Een groep actieve betrokkenen behartigt de belangen van iedereen die slecht ter been, slechthorend of slechtziend is of een andere beperking heeft. Ze noemen zich ‘Klankbordgroep Floriade Inclusief’. De club komt maandelijks bijeen met de programmanager Growing Green Cities en de stedenbouwkundige van de Floriade om ervoor te zorgen dat écht iedereen kan genieten van de Expo. Dit meldt de gemeente Almere. 
Sanitaire voorzieningen
 
“De laatste online vergadering ging over sanitaire voorzieningen, iets dat heel belangrijk voor ons is,” vertelt Sarah Groen, lid van de klankbordgroep. Sarahs dochter Mirthe is 9 jaar oud en heeft een zeldzame genetische afwijking waardoor ze in een rolstoel zit. Ze moet voornamelijk liggend verzorgd worden. “Op openbare toiletten is dat vaak lastig,” legt Sarah uit. “Meestal bellen we van tevoren als we ergens naartoe gaan. Dan vragen we of er een EHBO-ruimte beschikbaar is waar we haar kunnen verschonen. Anders kunnen we simpelweg geen uitstapjes maken. In een regulier invalidetoilet zouden we haar dan op de grond moeten leggen en dat kan natuurlijk niet. We hebben nog maar één keer meegemaakt dat er een openbaar toilet was met genoeg ruimte en voorzieningen. Dat was in de Efteling.”
 
Beperkte wereld
 
De klankbordgroep Floriade Inclusief hoopt dat hun betrokkenheid zal zorgen voor een betere toegankelijkheid van de Floriade. Maar ze willen ook graag een maatschappelijke en politieke verandering teweegbrengen. “We richten ons nu natuurlijk op het Floriadeterrein, maar we hopen hiermee ook een kleine stap te zetten naar betere landelijke voorzieningen,” zegt Marcel Kolder. Hij is vanaf het begin in 2017 al betrokken bij de groep die het Floriadeterrein inclusiever wil maken. Marcel heeft een dochter van 22 jaar met een meervoudige handicap. “Ik zet me al jaren in om de wereld wat minder beperkt te maken voor mijn dochter Mayim en andere mensen met een handicap. Want dat is het uiteindelijk: zij is niet beperkt, de wereld is beperkt.”
 
“In winkels, horeca of andere openbare gelegenheden maken we nog bijna dagelijks mee dat er niet is nagedacht over toegankelijkheid voor iedereen,” aldus Marcel Kolder. “Zelfs in een vrij nieuwe stad als Almere zijn er nog te veel trappetjes, smalle gangetjes en andere blokkades waar mijn dochter niet langs kan. En dat is niet alleen een gemis voor ons, maar ook voor de winkels en horeca zelf. Je mist hierdoor toch een deel van je klandizie.”
 
Testmiddagen
 
De groep bestaat uit 15 mensen die maandelijks samenkomen. Stedenbouwkundige van het Floriadeterrein Ria van Dijk is bij iedere bijeenkomst aanwezig om de wensen van de club naar de praktijk te vertalen. Programmamanager Monique van der Plas begeleidt de vergaderingen. Dit gebeurt momenteel meestal online. Wel is een deel van het gezelschap al eens op het Floriadeterrein geweest, tijdens testmiddagen. Deze middagen worden georganiseerd om te controleren of de ontwikkelde plannen in de praktijk ook echt werken. De laatste editie stond in het teken van de bestrating, die door slechtzienden en gebruikers van een rolstoel getest kon worden. “Onze eerste ervaring was positief,” vertelt Marcel Kolder enthousiast, die samen met zijn dochter aanwezig was. “Maar nu is natuurlijk de vraag of de toegangswegen naar de verschillende paviljoens net zo toegankelijk worden als de hoofdstraat.”
 
Floriade een voorbeeld voor de wereld
 
Ria van Dijk geeft tijdens de laatste bijeenkomst aan, dat de feedback van de klankbordgroep cruciaal is bij de gesprekken over keuzes en aanbesteding van voorzieningen op het Floriadeterrein. Er komt ter sprake dat Almere ook na de Expo profijt moet hebben van de investeringen voor mindervaliden. Sarah Groen vertelt dat zij en haar man ook vooral meedenken vanwege het grotere plaatje. “Wij doen mee met de klankbordgroep omdat iedereen erbij zou moeten horen. Inclusie is eigenlijk iets heel geks, omdat het vanzelfsprekend zou moeten zijn. Dat willen wij uitdragen. Een inclusieve Floriade zou een supermooi voorbeeld zijn voor de rest van het land, of zelfs de wereld, om te laten zien hoe het ook kan en hoe het eigenlijk hoort.”
 
Door: Nationale Recreatiegids
Foto: Mayim Kolder op Floriade
01 mei '24 (13:15)

Il Divo eind oktober in Ziggo Dome

Het kwartet Il Divo staat op 31 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het optreden staat in het teken van het 20-jarig bestaan van de groep. De kaartverkoop gaat woensdag van start.

01 mei '24 ( 8:52)

Billie Eilish: kijk uit voor nepkaartjes voor nieuwe tournee

Zangeres Billie Eilish heeft op haar Instagram Stories gewaarschuwd voor nepkaartjes die verkocht worden voor haar nieuwe tournee. "Kijk uit mensen!" schreef zij op Stories. "Er zijn nog geen officiële kaarten verkocht!!"

30 april '24 (14:21)

Jubilerend Rotterdams Zomercarnaval dit jaar anders dan normaal

Het Zomercarnaval Rotterdam, dat dit jaar het 40-jarig jubileum en de bijschrijving van het evenement op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed viert, zal dit jaar anders van opzet zijn dan in de voorgaande jaren. Dat meldt Rotterdam Unlimited, de organisator van het Zomercarnaval.

30 april '24 (11:28)

Kamperen en films kijken op Vlieland tijdens Kampeerfilmfestival

Mensen die graag kamperen én houden van een filmpje pakken kunnen binnenkort hun lol op. Op Vlieland wordt van 28 tot en met 30 juni wederom het Nederlandse Kampeerfilmfestival georganiseerd. De naam zegt het al: kamperen terwijl je geniet van de leukste films over kamperen. Dat meldt Campingtrend.

30 april '24 (10:36)

Bezoekers van Nationale Herdenking op de Dam moeten plek reserveren

Wie de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam wil bijwonen, moet vooraf een plek reserveren. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Bij de reservering, die vanaf dinsdag kan worden gemaakt, kunnen mensen kiezen voor een tijdslot voor aankomst. Zonder reservering is het niet mogelijk de herdenking bij te wonen.

30 april '24 (10:13)

Nikkie de Jager deelt Nederlandse ESF-punten uit vanuit Leeuwarden

Nederland geeft op 11 mei vanuit Leeuwarden de punten tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. Nikkie de Jager deelt in de finale de Nederlandse juryscores tijdens een groot evenement in de Friese hoofdstad, maakte AVROTROS dinsdag bekend.

30 april '24 ( 8:59)

Loveland komt met verklaring voor drukte op Koningsdag

De organisatie van het Amsterdamse festival Loveland belooft "op korte termijn" met een uitleg en een verklaring te komen over de lange wachttijden en de chaos bij het betreden van het festivalterrein. Dat laat een woordvoerder van Loveland maandagavond aan het ANP weten. "We zijn alles aan het uitzoeken, zodat we een goed statement kunnen afgeven", aldus de woordvoerder. "We willen eerst met alle partners bespreken wat er anders had gekund en hoe we hierop gaan reageren."

30 april '24 ( 8:47)

Billie Eilish volgend jaar drie keer in Ziggo Dome

Billie Eilish heeft maandag een wereldtournee aangekondigd genaamd HIT ME HARD AND SOFT, waarbij de Amerikaanse zangeres ook naar Nederland komt. De zangeres staat op 4, 5 en 7 mei 2025 in de Amsterdamse Ziggo Dome.

30 april '24 ( 8:38)

RAI Amsterdam laat rode cijfers uit coronajaren achter zich

Evenementencentrum RAI Amsterdam zag de bezoekersaantallen vorig jaar met zo'n 20 procent stijgen tot bijna 1,5 miljoen. De omzet groeide met ruim een kwart tot 151,4 miljoen euro, maakte de organisatie bekend.

29 april '24 (10:55)

Janet Jackson in oktober voor optreden naar Ziggo Dome

Janet Jackson treedt op 10 oktober op in de Ziggo Dome in het kader van haar Together Again-tournee. Dat maakte concertorganisator MOJO maandag bekend. De kaartverkoop voor het concert start op vrijdag 3 mei.