Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe ziet de intocht van Sinterklaas er dit jaar uit in de provinciehoofdsteden?

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 27 min
location_on [xx]km
Sinterklaas is onderweg! Hoe gaat de intocht van de goedheiligman eruitzien nu er weer nieuwe coronamaatregelen zijn afgekondigd? Waar meert de Sint aan en waar niet? En hoe zien de Pieten eruit dit jaar? We zochten het uit voor alle twaalf de provinciehoofdsteden.
Leeuwarden: zaterdag 13 november
 
In de Friese hoofdstad is het nog niet duidelijk hoe de intocht van de Sinterklaas eruit gaat zien. De Stichting Sinterkaas Intocht Leeuwarden zegt afhankelijk te zijn ‘van de ontwikkelingen rond corona en de landelijke richtlijnen’. Als het doorgaat zal het de eerste intocht in Leeuwarden zijn met enkel roetveegpieten. Voorstanders van Zwarte Piet hebben daarop al aangekondigd te gaan demonstreren, door bootjes met Zwarte Pieten te laten rondvaren door de wateren van de binnenstad.
 
 
 
Groningen: zaterdag 20 november
 
Dit jaar is er ‘zo goed als zeker weer een echte intocht van Sint Nicolaas in Groningen’, zo meldt organisator Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken Groningen op haar website. Ook hier een kanttekening: ‘Mocht de situatie met betrekking tot Corona weer verslechteren, dan zal deze opnieuw bekeken worden’. Anders dan voorgaande jaren zal Sinterklaas niet op het stadhuis worden ontvangen – dat wordt momenteel flink verbouwd – maar in het Academiegebouw, de hoofdlocatie van de Rijksuniversiteit Groningen. Zoals het er nu naar uitziet heeft het publiek geen QR-code nodig om langs de route de intocht bij te kunnen wonen. Sinterklaas wordt bij zijn intocht in Groningen begeleid door 150 roetveeg en naturel gekleurde pieten.
 
 
 
Assen: zaterdag 13 november
 
Stichting Sinterklaasintocht Assen verzorgt het Sinterklaasfeest in de Drentse hoofdstad niet één, niet twee, maar dríé keer. De voorstellingen, zoals de organisatie ze noemt, vinden om 12.30 en 14.00 uur plaats in de Gouverneurstuin, en om 16.00 uur in Sporthal Marsdijk. ‘Dat stelt zoveel mogelijk kinderen in de gelegenheid om het Sinterklaasfeest te vieren en om de Sint en zijn gevolg toe te zingen’, meldt de Stichting op haar website. Voor de ‘De Grote Sinttocht Show’ moeten bezoekers vooraf een (gratis) kaartje boeken Dit kan vanaf 6 november. Let op: er is een beperkt aantal tickets beschikbaar. Daarnaast moet iedereen van 13 jaar en ouder een geldige QR-code kunnen tonen. Het gezelschap van de Sint zal bestaan uit roetveegpieten.
 
 
 
Zwolle: zaterdag 13 november
 
Dit jaar geen parade en eindfeest in Zwolle, maar de rest van het traditionele Sint-programma gaat door, zo meldt de Stichting Evenementen Zwolle op haar website. En dat betekent dat Pakjesboot12 zal aanmeren, dat er een spectaculaire Pietenshow op het water zal zijn, en dat de goedheiligman door de burgemeester zal worden ontvangen op het Rodetorenplein. Net als in Assen moeten bezoekers een kaartje boeken om bij het sintfeest aanwezig te kunnen zijn, en is voor bezoekers vanaf 13 jaar een geldige QR-code verplicht. Tickets kunnen al geboekt worden. Voor het eerst zijn er dit jaar alleen roetveegpieten te zien tijdens de intocht.
 
 
 
Utrecht: zondag 14 november
 
In Utrecht is er aardig geschrapt in het traditionele programma: de Vaartocht en de Optocht door de stad gaan door, maar er zal geen openbare ontvangst in de Weerdsluis zijn, en geen feestelijk evenement op het Domplein. Mogelijk worden er nog meer aanpassingen in het programma doorgevoerd, mochten de coronamaatregelen daar om vragen, zo meldt IntochtUtrecht.nl. Een kaartje of QR-code zijn niet nodig voor wie de Sint en z’n gevolg van roetveegpieten wil zien in Utrecht. 
 
 
UPDATE 10 november: De organisator van de intocht heeft aan de gemeente laten weten de intocht niet langer op zich te willen nemen "door de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus". Lees ook: Sinterklaasintocht in Utrecht gaat niet door wegens corona
 
 
Almere: zaterdag 13 november
 
Dit jaar geen intocht van Sinterklaas in Almere-Haven, maar er komt wel een sintparade door het centrum van de stad. Niet per paard, maar per… treintje! Er wordt een tocht afgelegd van de Esplanade naar de Stationsstraat. In 2019 was Almere de eerste stad in Flevoland die Zwarte Piet in de ban deed. Ook dit jaar zullen er enkel roetveegpieten onderdeel zijn van het gevolg van Sinterklaas.
 
 
 
Haarlem: zondag 14 november en donderdag 25 november
 
In de Noord-Hollandse hoofdstad speelt Sinterklaas dit jaar op safe, en zet hij geen voet aan wal. In plaats daarvan zal hij stapvoetsgewijs door Haarlem varen. Hierbij start de Sint met zijn gevolg van roetveegpieten om 13.00 uur in Schalkwijk, waarna hij via de Spaarne de stad doorvaart, om er rond 14.15 uur bij Haarlem-Noord weer uit te varen. Iedereen kan, zonder kaartje of QR-code, langs de route komen zwaaien en zien hoe de Pieten hun capriolen uithalen op de stoomboot. Sint gemist? Op donderdag 25 november is er een herkansing: dan brengt de Sint op zijn schimmel en samen met zijn Pieten een bezoek aan de winkelstraten in de binnenstad.
 
 
 
Den Haag: zaterdag 13 november
 
Traditiegetrouw start Sinterklaas zijn bezoek aan de Hofstad met de aankomst in de haven van Scheveningen. Wie hierbij wil zijn heeft een geldig entreeticket nodig, en een coronatoegangsbewijs. Kaartjes kunnen vanaf dinsdag 9 november geboekt worden. Na de aankomst in de haven vertrekt de Sint samen met zijn roetveegpieten naar de winkelstraten van Den Haag. Wie hier onderdeel wil zijn van het Sintfeest heeft geen kaartje of QR-code nodig.
 
 
 
Middelburg: zaterdag 13 november en zondag 28 november
 
Het programma van de Sint in Middelburg staat deels nog op losse schroeven. Volgens Evenementen Middelburg zal de goedheiligman ‘een rondgang maken door de binnenstad, vermoedelijk tussen 13.30 en 16.00 uur. De route is vooraf niet bekend en wordt dan gezien als “doorstroom-evenement”.’ Wat wel vaststaat is dat er twee weken later in de Zeeuwse hoofdstad een groot sinterklaasfeest zal worden georganiseerd in Schouwburg Middelburg, onder leiding van Monique Smit. Het Feest van Sinterklaas vindt plaats op zondag 28 november, om 13.30 en 16.00 uur. Tickets kosten 5 euro, en zijn te krijgen via Zeelandtheaters.nl. Wie ouder is dan 13 jaar heeft voor een bezoek aan de schouwburg een QR-code nodig.
 
 
 
Den Bosch: zondag 14 november
 
Geen officiële intocht en ontvangst van Sinterklaas in de Noord-Brabantse hoofdstad dit jaar. Er komt wel een alternatief: de Sint en zijn gevolg – allemaal roetveegpieten – zullen wandelen door de binnenstad, maar waar en hoe laat, dat wordt niet van tevoren bekendgemaakt: “We willen voorkomen dat er oplopen ontstaan. Sinterklaas en de pieten lopen gewoon op veel plekken. Kinderen en hun ouders hebben alle kans ze te ontmoeten”, zei Jan de Wit van de gemeente Den Bosch eerder al tegen het Brabants Dagblad
 
 
 
Arnhem: zaterdag 13 november
 
In Arnhem wél een heel compleet programma. De Sint meert om 16.15 uur aan op de Rijnkade, waarna hij met paard en pieten – allemaal ongeschminkt – een tocht door de binnenstad maakt. Onderweg zullen er diverse korte stops worden gemaakt, waarbij bijvoorbeeld tekeningen kunnen worden overhandigd. Het eindpunt van de Sint is de Eusebiuskerk, waar hij dit jaar zijn werkkamer heeft. Hier kan de goedheiligman van 18.30 tot 19.30 uur bezocht worden. Vooralsnog zijn er voor het evenement geen kaartjes en coronatoegangsbewijs nodig.
 
 
 
Maastricht: zaterdag 13 november
 
Bij de intocht van Sinterklaas in Maastricht zullen voor het eerst alleen roetveegpieten de sint begeleiden. "De sint is verheugd te melden dat zijn pieten eindelijk hun nieuwe uitstraling kunnen tonen", schrijft het comité Intocht Sint Nicolaas Maastricht in een persverklaring. Sinterklaas komt om 10.40 uur aan op de Maasprommenade. Dit jaar geen ontvangst door de burgemeester, in verband met corona, maar de rijtoer door de binnenstad gaat gewoon door, en wordt zelfs groter dan oorspronkelijk het plan was. Tussen 12.30 uur en 13.15 uur kan iedereen die wil op audiëntie bij de Sint in het Stadhuis. Bezoekers wordt verzocht een QR-code te tonen, anderhalve meter afstand te houden en mondkapjes te dragen.
 
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.