Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vindicat behoudt accreditatie na uit de hand gelopen feest

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Studentenvereniging Vindicat behoudt de accreditatie na het uit de hand gelopen feest op 1 oktober, waarmee ze verbonden blijft aan de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Dat bevestigt een woordvoerster van de Hanzehogeschool, nadat de twee instellingen maandag een "goed gesprek" hebben gehad met Vindicat.

Aanleiding voor het gesprek was de chaos en bedreigende situatie voor buschauffeurs en andere reizigers die ontstond toen Vindicatleden stadsbussen overspoelden na het feest Buitenspelen bij het Zilvermeer in Groningen. Veel meer studenten dan gedacht wilden op de regenachtige avond met de bus terug naar het centrum. Ze namen flesjes bier en sigaretten mee naar binnen, droegen geen mondkapjes, checkten niet in en veiligheidshamers werden uit de houders gehaald.

Insteek van het gesprek was bepalen wat er moet gebeuren rond de verbeterpunten die in het accreditatierapport staan. Dat rapport werd in juli opgemaakt nadat Vindicat de accreditatie na een half jaar weer terugkreeg. De onderwijsinstellingen oordeelden toen dat Vindicat maatregelen had ingevoerd om buitensporig alcoholgebruik tegen te gaan, er expliciet aandacht is voor de hiërarchie binnen de vereniging en voor het tegengaan van seksuele intimidatie, en dat de communicatie was verbeterd.

Veilige studentenomgeving

Het bestuur van Vindicat heeft volgens de Hanze en de RUG na het incident bij het Zilvermeer de juiste stappen gezet en "gehandeld zoals ze moesten". "Maar je ziet dat het belangrijk is dat er voor een cultuuromslag nog het een en ander moet gebeuren. Daar willen wij ze bij helpen." Ook met andere verenigingen willen de instellingen kijken hoe er een veilige studentenomgeving kan worden gecreëerd, doelend op alcoholgebruik, drugsgebruik en intimidatie. "Van een controlerend naar een lerend systeem, zodat verenigingen ook naar elkaar leren kijken. 'Good practices' bij de een kan de ander bij een kwestie verder helpen. Daar willen wij als instellingen bij ondersteunen."

Met Vindicat is afgesproken dat de vereniging een plan van aanpak maakt en de eerder opgestelde verbeterpunten versneld doorvoert. "Zo zal een externe partij Vindicat helpen de cultuurverandering tot stand te brengen. Dat is een complex proces met een jaarlijks veranderend bestuur, nu hebben we afgesproken daar meer vaart achter te zetten."

Door: ANP

12 april '24 (15:03)

De zes leukste festivals voor mensen die betaalbaar op stap willen

Het festivalseizoen staat weer voor de deur. De line-ups worden bekendgemaakt en de voorbereidingen zijn in volle gang. Tegenwoordig is het helaas wel een luxeproduct om een goed muziekfestival bij te wonen. Een weekendticket kost al gauw 300 euro, iets wat niet iedereen kan betalen. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de leukste gratis festivals, zodat je alsnog een leuk muziekevenement kunt bijwonen. 

12 april '24 (14:12)

GP in Zandvoort in 2025 op 31 augustus

De Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort vindt volgend jaar op 31 augustus plaats. Dat blijkt uit de nieuwe kalender voor het volgend seizoen die het Formula One Management vrijdag bekendmaakte. De Grote Prijs van Nederland staat deze zomer zes dagen eerder op het programma, op 25 augustus.

12 april '24 (10:01)

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg kondigt aan te stoppen

Directeur Eric van Eerdenburg neemt over twee jaar afscheid van het festival Lowlands. Dat kondigt hij donderdag aan in de podcast De Machine van 3voor12.

12 april '24 ( 8:51)

Saïda Maggé neemt presentatie Koningsdaguitzending NOS dit jaar op zich

De koningsdaguitzending van de NOS wordt dit jaar gepresenteerd door Saïda Maggé. De nieuwspresentator neemt daarmee het stokje over van Jeroen Overbeek, die de live-uitzending de afgelopen jaren van commentaar voorzag.

12 april '24 ( 8:43)

Jonas Brothers verplaatsen Europees deel van tournee, show in Ziggo Dome verzet

De Amerikaanse band Jonas Brothers heeft het Europese deel van hun tournee verplaatst. Concertorganisator MOJO laat weten dat het concert dat de broers op 10 juni in Ziggo Dome zouden geven, nu op donderdag 3 oktober plaatsvindt. Als reden worden "planningconflicten" genoemd.

11 april '24 (15:19)

DI-RECT, Jonna Fraser en Waylon ook te zien op Zwarte Cross

Waylon, Jonna Fraser, DI-RECT en Living Colour zijn donderdag toegevoegd aan de line-up van Zwarte Cross. De organisatie maakte 51 nieuwe namen bekend die optreden tijdens het muziekfestival in Lichtenvoorde.

11 april '24 (10:21)

Dit zijn de presentatoren van Het Grote Songfestivalfeest

Cornald Maas en Edsilia Rombley presenteren in december de vierde editie van Het Grote Songfestivalfeest. Net als vorig jaar praten zij het evenement in de Ziggo Dome aan elkaar, is donderdag bekendgemaakt.

11 april '24 ( 8:55)

Grootste concert tot nu toe voor Rolf Sanchez

Rolf Sanchez treedt op 14 december op in AFAS Live in Amsterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Nederlandse zanger tot nu toe.

11 april '24 ( 8:45)

Gastoptreden van Danny Vera bij Groots met een Zachte G

Danny Vera is een van de gastoptredens tijdens de 2024-reeks van Guus Meeuwis' concerttraditie Groots met een Zachte G. Dat vertelde Meeuwis in RTL Boulevard.

11 april '24 ( 8:30)

Inschrijven voor marathon Amsterdam niet meer mogelijk: uitverkocht

Inschrijven voor de marathon van Amsterdam in oktober is al niet meer mogelijk. De 48e editie van het evenement is al uitverkocht en dat is volgens de organisatie eerder dan ooit. Vooral de hele marathon is dit jaar populair, met een recordaantal inschrijvingen van 22.500 hardlopers.