Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vrijmarkten op Koningsdag vanwege corona opnieuw digitaal

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Koningsdag kent net als vorig jaar geen grootste vrijmarkten en braderieën vanwege de coronalockdown. Voor bijvoorbeeld de horeca is dat een domper. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen bij de pakken neer gaat zitten. Sommige handelaren besloten uit te wijken naar het internet of kwamen met andere creatieve ideeën.

Wie dinsdag tweedehandsspullen wil kopen, kan dat bijvoorbeeld doen op één van de ruim 20.000 digitale kleedjes die op de app en website van Nextdoor te vinden zijn. In deze buurtapp zitten vooralsnog zo'n 17.000 buurtbewoners uit alle circa 350 Nederlandse gemeenten, die er hun overbodige camera, uitgelezen boeken of zelfgemaakte mutsen aanbieden. Vorig jaar werden zo'n 12.000 digitale kleedjes uitgelegd, maar dat aantal wordt dit jaar overtroffen, denkt Nextdoor.

Ook jonge Amsterdammers die in normale tijden een zakcentje zouden verdienen in een van de parken kunnen op het internet terecht. Op Vondelpark.live stellen kinderen tussen de 3 jaar en 16 jaar een talent tentoon om geld op te halen voor bijvoorbeeld een "nieuwe step" of "een heeele grote dino". Na toestemming van hun ouders bespelen de kinderen live hun instrument, tappen ze moppen of lossen ze een Rubiks-kubus op. Vorig jaar trokken de ruim 150 kinderen op Vondelpark.live meer dan 15.000 bezoekers, met een gemiddelde dagopbrengst van 100 euro als gevolg.

Drive-through

Er zijn meer initiatieven. In het Gelderse Loo heeft zalencentrum Berentsen een 'drive-through' geopend voor gebak. Met de fiets, auto of lopend kan iedereen daar terecht voor oranjetompoucen en -soesjes.

Naar een restaurant of café gaan zit er alleen nog niet in. "Het is vervelend, maar ik snap het wel", zegt Luc Hendrix van Café De Kram bijvoorbeeld. Zijn café ligt aan het Stratumseind, het uitgaanscentrum van Eindhoven, de stad die dinsdag de koning ontvangt. "Dus het zou hier normaal wel een feestje worden. Maar ik snap dat we dicht moeten blijven, want de drukte is anders niet te handhaven." Dus wordt de energie gericht op woensdag, als de terrassen tussen 12.00 uur en 18.00 weer beperkt open gaan. Hendrix: "Dat geeft hoop. Maar ik verwacht alleen in de weekenden open te zijn, omdat ik niet denk dat het rendabel gaat zijn om doordeweeks drankjes te serveren."

Bittere pil

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de sluiting op Koningsdag een "bittere pil". "Er is geen enkele horecaondernemer die op een dag waarop normaal veel te verdienen valt graag gesloten blijft." Dat de terrassen een dag later alsnog open mogen is een "heel klein lichtpuntje", aldus de brancheorganisatie.

De Koninklijke Bond voor Oranjeverenigingen, met ruim driehonderd aangesloten verenigingen, snapt de beperkingen. "Leuk is anders, maar we moeten ons realiseren dat het dit jaar niet haalbaar is om grote evenementen te organiseren", zegt de bond. De oranjefeesten maken dit jaar plaats voor onder meer familiespeurtochten en digitale pubquizzen. "Verdrietig, maar corona is nog verdrietiger. Volgend jaar maken we er een extra groot feest van."

Door: ANP

01 mei '24 (13:15)

Il Divo eind oktober in Ziggo Dome

Het kwartet Il Divo staat op 31 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het optreden staat in het teken van het 20-jarig bestaan van de groep. De kaartverkoop gaat woensdag van start.

01 mei '24 ( 8:52)

Billie Eilish: kijk uit voor nepkaartjes voor nieuwe tournee

Zangeres Billie Eilish heeft op haar Instagram Stories gewaarschuwd voor nepkaartjes die verkocht worden voor haar nieuwe tournee. "Kijk uit mensen!" schreef zij op Stories. "Er zijn nog geen officiële kaarten verkocht!!"

30 april '24 (14:21)

Jubilerend Rotterdams Zomercarnaval dit jaar anders dan normaal

Het Zomercarnaval Rotterdam, dat dit jaar het 40-jarig jubileum en de bijschrijving van het evenement op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed viert, zal dit jaar anders van opzet zijn dan in de voorgaande jaren. Dat meldt Rotterdam Unlimited, de organisator van het Zomercarnaval.

30 april '24 (11:28)

Kamperen en films kijken op Vlieland tijdens Kampeerfilmfestival

Mensen die graag kamperen én houden van een filmpje pakken kunnen binnenkort hun lol op. Op Vlieland wordt van 28 tot en met 30 juni wederom het Nederlandse Kampeerfilmfestival georganiseerd. De naam zegt het al: kamperen terwijl je geniet van de leukste films over kamperen. Dat meldt Campingtrend.

30 april '24 (10:36)

Bezoekers van Nationale Herdenking op de Dam moeten plek reserveren

Wie de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam wil bijwonen, moet vooraf een plek reserveren. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Bij de reservering, die vanaf dinsdag kan worden gemaakt, kunnen mensen kiezen voor een tijdslot voor aankomst. Zonder reservering is het niet mogelijk de herdenking bij te wonen.

30 april '24 (10:13)

Nikkie de Jager deelt Nederlandse ESF-punten uit vanuit Leeuwarden

Nederland geeft op 11 mei vanuit Leeuwarden de punten tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. Nikkie de Jager deelt in de finale de Nederlandse juryscores tijdens een groot evenement in de Friese hoofdstad, maakte AVROTROS dinsdag bekend.

30 april '24 ( 8:59)

Loveland komt met verklaring voor drukte op Koningsdag

De organisatie van het Amsterdamse festival Loveland belooft "op korte termijn" met een uitleg en een verklaring te komen over de lange wachttijden en de chaos bij het betreden van het festivalterrein. Dat laat een woordvoerder van Loveland maandagavond aan het ANP weten. "We zijn alles aan het uitzoeken, zodat we een goed statement kunnen afgeven", aldus de woordvoerder. "We willen eerst met alle partners bespreken wat er anders had gekund en hoe we hierop gaan reageren."

30 april '24 ( 8:47)

Billie Eilish volgend jaar drie keer in Ziggo Dome

Billie Eilish heeft maandag een wereldtournee aangekondigd genaamd HIT ME HARD AND SOFT, waarbij de Amerikaanse zangeres ook naar Nederland komt. De zangeres staat op 4, 5 en 7 mei 2025 in de Amsterdamse Ziggo Dome.

30 april '24 ( 8:38)

RAI Amsterdam laat rode cijfers uit coronajaren achter zich

Evenementencentrum RAI Amsterdam zag de bezoekersaantallen vorig jaar met zo'n 20 procent stijgen tot bijna 1,5 miljoen. De omzet groeide met ruim een kwart tot 151,4 miljoen euro, maakte de organisatie bekend.

29 april '24 (10:55)

Janet Jackson in oktober voor optreden naar Ziggo Dome

Janet Jackson treedt op 10 oktober op in de Ziggo Dome in het kader van haar Together Again-tournee. Dat maakte concertorganisator MOJO maandag bekend. De kaartverkoop voor het concert start op vrijdag 3 mei.