Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Entertainmentbranche voorzichtig enthousiast over testbewijzen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De evenementenbranche reageert met voorzichtig enthousiasme op het mogelijk invoeren van een coronatestbewijs. Donderdag werd bekend dat het kabinet hier op korte termijn een besluit over wil nemen. Zo'n testbewijs kan mensen bij een negatieve coronatest de vrijheid geven een bezoek aan theater, bioscoop of evenement te brengen. Voor de branche de mogelijkheid om de deuren weer te openen, maar er zijn ook zorgen over bijvoorbeeld de privacy en de snelheid waarmee een mogelijke app wordt ontwikkeld.

"Hartstikke goed", noemt Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers het dat het ministerie van Volksgezondheid bezig is met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om zo versneld versoepelingen door te voeren. "We zullen toe moeten naar een beloning om te testen, zodat je weer dingen kan doen." Dat de capaciteit om te testen steeds verder wordt uitgebouwd, helpt daarbij, zegt Westermann. "Als mensen naar een evenement komen en niet gevaccineerd zijn, gaan ze langs een teststraat en kunnen bij de voordeur hun bewijs tonen."

Ook Jolanda Jansen, directeur van Ahoy en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers, is blij met de stap. "Wij zeggen al heel lang dat we veel mogelijkheden zien om met sneltesten een veilige omgeving te realiseren. Als dat het hulpmiddel is om weer verantwoord een groep mensen bij elkaar te brengen, dan is het ieders keuze een sneltest te ondergaan en vervolgens zonder de anderhalve meter naar een evenement te komen."

Controleerbaar

Maar hoe dat testbewijs aan de ontvangende partijen wordt aangeboden, is voor verschillende vertegenwoordigers een zorg. "Het is alleen een optie als de app ook echt werkt. Het moet terug te herleiden zijn naar een individu, het moet controleerbaar zijn", zegt Berend Schans, directeur Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). En daar ligt het schenden van privacy op de loer. "Als je mensen vraagt informatie te delen over de gezondheid, gaat dat over privacy", zegt Schans. De VNPF-directeur denkt dat het ontwikkelen van de app, zeker met de verkiezingen ook nog in aantocht, lang kan duren. Toch is hij voorstander van het bewijs, aangezien het "een goede stap op de routekaart is om uit de beperkende coronamaatregelen te komen".

Ook de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) denkt dat er veel haken en ogen aan het bewijs zitten en is niet overtuigd dat het juridisch standhoudt. "Mag je mensen weigeren op basis van wel of geen bewijs hebben? Daarnaast speelt de avg (Algemene verordening gegevensbescherming) ook mee", zegt een woordvoerder over regels rondom het verwerken van persoonsgegevens. Voordat de VSCD dit bij goedkeuren van de overheid zou gebruiken, wil ze ook eerst de bezoekers om hun mening vragen. "We willen ook peilen onder leden of ze dit zien zitten: wie wel en wie niet?"

Volgens Ahoy-directeur Jansen is het aan de overheid om de regels over privacy op te stellen. "Wij volgen de regelgeving, dat doen we altijd. Als iemand een kaartje koopt, houden wij ons ook aan de avg." Bovendien wil de directeur niet iemands gezondheidsgegevens opslaan. "Als er aan de deur maar iets groen oplicht, via een polsbandje of een app op een telefoon. Net als bij een toegangskaartje, zodat wij weten dat iemand negatief getest is."

Door: ANP

17 juni '24 ( 9:08)

Line-up van 31e editie van Appelpop compleet met aankondiging Suzan & Freek

Appelpop heeft nieuwe acts bekendgemaakt die op het festival optreden. Daarmee is de volledige line-up bekend. Onder anderen Suzan & Freek, Son Mieux en Rondé staan op het programma van de 31e editie van Appelpop.

17 juni '24 ( 9:04)

Rock Werchter verduurzaamt festival met zonnepanelen en windmolen op terrein

Rock Werchter gaat een deel van zijn energie halen uit een eigen windturbine. Dat heeft het Belgische festival vrijdag via de eigen website laten weten. Het is volgens de organisatie het eerste festival in Europa dat een eigen windmolen gebruikt.

17 juni '24 ( 8:47)

Organisatie Oerol positief over 'een van natste edities in jaren'

De organisatie van het Oerol Festival is blij dat bezoekers van het jaarlijkse kunst- en cultuurevenement op Terschelling zich niet hebben laten tegengehouden door het onstuimige weer. Ook van de flexibiliteit en toewijding van de makers en artiesten is de organisatie onder de indruk. Volgens interim-directeur Daniële Streep was de 43e editie van Oerol een van de natste in jaren en moesten tien dagen lang de elementen worden getrotseerd, maar waren makers erg toegewijd om de voorstellingen te laten doorgaan of te verplaatsen.

14 juni '24 (11:45)

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland. De Britse zanger geeft op 2 december een concert in AFAS Live in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

14 juni '24 (10:31)

Gratis buitendouches bij Lowlands, maar die zijn wel koud

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om buiten te douchen bij festival Lowlands. Naast de badhuizen waar bezoekers kunnen douchen zijn de buitendouches ook beschikbaar. Die zijn in tegenstelling tot de badhuizen gratis, maar niet even comfortabel als de douchehokjes, meldt Festileaks.

14 juni '24 ( 9:26)

Armin van Buuren produceert themalied voor Kinderen voor Kinderen NXT

Armin van Buuren heeft de eerste single van de nieuwe popgroep Kinderen voor Kinderen NXT geproduceerd. Het nummer heet Superkracht en is dit jaar het themalied voor de Kinderpostzegels.

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.