Normal_rss_entry-290578

De organisatie van GOODBYE 2020 kijkt met trots terug op het thuisfestival, een alternatief voor de vanwege de coronacrisis afgelaste feesten rond de jaarwisseling. Zo'n 650.000 mensen keken tussen oudejaarsdag 17.00 uur en nieuwjaarsdag 05.00 uur naar een van de vijftig streams. "Dat is veel meer dan waarop we hadden durven hopen", zegt initiatiefnemer Maarten Schultz tegen het ANP.

"Vooraf zeiden we blij te zijn met 500.000 kijkers. Dat hebben we ruimschoots overtroffen." De ongeveer 650.000 belangstellenden keken via zo'n 250.000 unieke verbindingen. "In de Zoom-kamers zagen we dat er gemiddeld twee à drie mensen per verbinding keken." In totaal zijn zo'n 400.000 streams bekeken. Alles verliep zonder technische problemen, aldus Schultz. "Dat komt doordat we alles vooraf hebben opgenomen, dan is het technisch gezien niet meer dan een videobestandje dat je afspeelt." Door de sessies van artiesten als Suzan & Freek, Tino Martin en Douwe Bob vooraf op te nemen, was het volgens Schulz bovendien makkelijker om de geldende coronamaatregelen in acht te nemen. Naast streams van artiesten waren er ook streams van festivals als Dance Valley, Appelsap en Milkshake.

Vooral de streams van de festivals konden op veel kijkers rekenen. "Voor veel mensen is een stream achtergrondentertainment geweest. We zagen dat veel mensen lekker aan het dansen of kletsen waren. Dan is een lange playlist van een festival wel lekker, dan hoef je niet na een uurtje weer iets anders op te zetten", geeft Schulz als mogelijke verklaring. Welke stream het best bekeken is, wil hij niet delen.

Geen herhaling

Rond middernacht was volgens de initiatiefnemer een duidelijke piek in het aantal kijkers te zien. "Vanaf 22.00 uur haakten steeds meer mensen aan. Het hoogtepunt lag een half uur voor middernacht en een half uur na de jaarwisseling. Dat komt waarschijnlijk ook doordat veel artiesten in hun stream een middernachtmoment hebben opgenomen. Dat hebben we heel precies proberen te timen."

GOODBYE 2020 werd door de overheid financieel ondersteund omdat het paste binnen de doelstelling om jongeren alternatieve activiteiten aan te bieden tijdens de feestdagen. Vanuit de NCTV, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, is een miljoen euro beschikbaar gesteld. Met dat geld is het thuisfestival volgens Schulz zo'n vier tot vijf keer groter geworden dan aanvankelijk gepland. "Zonder de steun van de overheid had GOODBYE 2020 niet kunnen plaatsvinden zoals het nu is gedaan. Dan hadden we het op veel kleinere schaal moeten doen." Het geld is vooral gebruikt om extra streams op te nemen. "Daar zaten de meeste kosten in, het kostendekkend maken van de opnames. Ik vind het money well spent, dat we met dat miljoen vijftig streams hebben kunnen produceren."

Hoewel het thuisfestival, dat in een paar weken tijd uit de grond werd gestampt, vlekkeloos verliep, hoopt Schulz niet op herhaling. "Ik ga ervan uit dat we dit niet nog een keer gaan doen, maar dat we dit jaar weer echt naar oud-en-nieuwfeesten kunnen. Ik ben normaal gesproken niet de grootste fan van streams omdat er altijd een real life alternatief is. Alleen was dat dit jaar niet het geval."

Door: ANP