Schiermonnikoog is het laatste stukje Nederland dat 75 jaar geleden op 11 juni is bevrijd. Omrop Fryslân staat er op deze dag bij stil met een bijzondere tv-uitzending vanaf het eiland. Hierin doen ooggetuigen en betrokkenen hun verhaal, worden bijzondere filmbeelden getoond uit oorlogstijd en is er speciaal voor deze gelegenheid geschreven muziek. Dit meldt de provincie Friesland.
Thema van de uitzending is Gedenken en verzoenen. Speciale gasten in het programma zijn minister van Defensie Ankie Bijleveld, Commissaris van de Koning Arno Brok en burgemeester Ineke van Gent.
Grote impact oorlog op Schiermonnikoog
De oorlog had grote impact op de kleine eilander gemeenschap. De laatste getuigen vertellen over onder andere de onderduik van Joodse kinderen en bombardementen waarbij slachtoffers vielen. Te gast is ook voormalig verzetsvrouw Joke Folmer. Zij bracht geallieerde piloten naar België en werd door de Duitsers gevangengenomen. Ze stimuleerde de 4 mei herdenking op het eiland en zorgde ervoor dat daarbij ook aandacht voor de Duitse kant.
Hoe kon het dat Schiermonnikoog pas na zes weken werd bevrijd?
Er wordt ook ingegaan op de vraag hoe het kon dat het eiland pas zes weken na de capitulatie bevrijd werd. Hoe anders was de bezetting op het eiland in vergelijking met het vaste land? Er waren zeshonderd soldaten van de Wehrmacht die bouwden aan bunkers en radarposten. Hoe gingen zij om met de plaatselijke bevolking, en andersom?
Soe ik ea ferjitte
Jan Tekstra schreef speciaal voor deze gelegenheid het nummer Soe ik ea ferjitte dat hij samen zingt met de van oorsprong Friese Annemaaike Bakker, die daarvoor overkomt uit Bremen. Ze worden daarbij ondersteund door een aantal eilanders en cellisten Marius van Delden en Wytske Holtrop.
De speciale bevrijdingsuitzending is vandaag live te zien via Omrop Fryslân van 15.30 – 16.55 uur.
Door: Nationale Recreatiegids