Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Artiesten vragen steeds meer voor optreden Lowlands

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Voor een goedgevuld affiche moeten Lowlands en andere festivals steeds meer dokken. De gages van artiesten stijgen namelijk flink. "We willen elk jaar grote headliners strikken. Die komen niet voor een zakje snoep en een beker limonade", zegt Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg tegen Quote.

Hoeveel het festival in Biddinghuizen, waarvan vrijdag de 27e editie is begonnen, betaalt voor zijn hoofdacts wil Eric niet zeggen. "Het zijn heel grote bedragen en die gaan steeds harder omhoog. Dat kunnen wij met onze kaartprijzen niet bijbenen."

Hoewel de festivalbaas niet klaagt over de hoge kosten, baalt hij wel van de "hyperkapitalistische industrie" die de muziekwereld volgens hem is. "Het is erger dan waar ook. Je zou zeggen: leuk, zo’n artiest, lekker hippie-flippie. Maar zo denken zijn manager en agent er niet over. Die kijken naar de markt: waar is het meeste geld te verdienen? Wereldwijd zijn er steeds meer festivals. Oost-Europa is "geopend", Amerika heeft de festivalmarkt ontdekt en een van onze grootste concurrenten zit in Japan. Ze jagen allemaal op de grote namen, dus wordt de artiest de monopolist."

Poster

Toch lukt het Lowlands wel jaarlijks om grote namen te strikken, maar de plek die de acts op de poster krijgen is soms nog een heel gedoe. "Dat is onze nieuwe frustratie. Sommige artiesten willen boven anderen staan, anders komen ze niet. Er heeft weleens iemand afgezegd om die reden. We hebben er net nog een vergadering over gehad: hoe gaan we de volgende aankondigingsronde doen? Je lost het niet op zonder iemand voor het hoofd te stoten."

In de negentien jaar dat Eric directeur is van Lowlands heeft hij genoeg bijzondere dingen meegemaakt. Maar uit de school klappen over artiesten doet hij niet. "What happens backstage, stays backstage", zegt Eric. "Ik mag nooit namen noemen, maar er is ’s nachts weleens een artiest over het hek van Walibi gesprongen en met z’n dronken hoofd - vrij hoog - in een achtbaan geklommen. Die heb ik er toen zelf maar uitgeplukt. Wel mad, haha."

Door: ANP

17 juni '24 ( 9:08)

Line-up van 31e editie van Appelpop compleet met aankondiging Suzan & Freek

Appelpop heeft nieuwe acts bekendgemaakt die op het festival optreden. Daarmee is de volledige line-up bekend. Onder anderen Suzan & Freek, Son Mieux en Rondé staan op het programma van de 31e editie van Appelpop.

17 juni '24 ( 9:04)

Rock Werchter verduurzaamt festival met zonnepanelen en windmolen op terrein

Rock Werchter gaat een deel van zijn energie halen uit een eigen windturbine. Dat heeft het Belgische festival vrijdag via de eigen website laten weten. Het is volgens de organisatie het eerste festival in Europa dat een eigen windmolen gebruikt.

17 juni '24 ( 8:47)

Organisatie Oerol positief over 'een van natste edities in jaren'

De organisatie van het Oerol Festival is blij dat bezoekers van het jaarlijkse kunst- en cultuurevenement op Terschelling zich niet hebben laten tegengehouden door het onstuimige weer. Ook van de flexibiliteit en toewijding van de makers en artiesten is de organisatie onder de indruk. Volgens interim-directeur Daniële Streep was de 43e editie van Oerol een van de natste in jaren en moesten tien dagen lang de elementen worden getrotseerd, maar waren makers erg toegewijd om de voorstellingen te laten doorgaan of te verplaatsen.

14 juni '24 (11:45)

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland. De Britse zanger geeft op 2 december een concert in AFAS Live in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

14 juni '24 (10:31)

Gratis buitendouches bij Lowlands, maar die zijn wel koud

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om buiten te douchen bij festival Lowlands. Naast de badhuizen waar bezoekers kunnen douchen zijn de buitendouches ook beschikbaar. Die zijn in tegenstelling tot de badhuizen gratis, maar niet even comfortabel als de douchehokjes, meldt Festileaks.

14 juni '24 ( 9:26)

Armin van Buuren produceert themalied voor Kinderen voor Kinderen NXT

Armin van Buuren heeft de eerste single van de nieuwe popgroep Kinderen voor Kinderen NXT geproduceerd. Het nummer heet Superkracht en is dit jaar het themalied voor de Kinderpostzegels.

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.