Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mitsubishi stapt in windmolenparken Eneco

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km

NOORDWIJK (Novum) - Mitsubishi investeert honderden miljoenen euro's in windmolenparken van Eneco. De Nederlandse energiemaatschappij wil op het gebied van windenergie een langjarige samenwerking aangaan met het Japanse conglomeraat. Dat maakte de Nederlandse energieleverancier maandag bekend.

Mitsubishi krijgt voor ongeveer tweehonderd tot 250 miljoen euro de helft van de aandelen in het een nieuw aan te leggen windmolenpark Luchterduinen, 23 kilometer uit de kust tussen Noordwijk en Zandvoort. Het nieuwe park gaat aan bijna 150 duizend huishoudens stroom leveren.

Daarnaast neemt Mitsubishi een belang in het al bestaande Prinses Amaliawindpark voor de kust van IJmuiden. De capaciteit van het park is iets kleiner dan Luchterduinen en levert energie aan 120 duizend huishoudens. Hoeveel Mitubishi voor het park betaalt, wil het bedrijf niet zeggen.

Ook twee andere parken die nog in ontwikkeling zijn, voor de kust van Engeland en België, wil Eneco met Mitsubishi gaan uitbaten. Het Engelse park, dat vijfmaal groter wordt dan het Prinses Amaliawindpark, is voor vijftig procent in handen van Eneco en is voor de andere helft van de Franse branchegenoot EDF.

Eneco wil met EDF in gesprek om te vragen of Mitsubishi het belang van de Fransen kan overnemen. Ook bij het te bouwen park in België wil Eneco de huidige partner Electrawinds vragen of een uitkoop mogelijk is.

Mitsubishi wil meer investeren in duurzame projecten. Vorige week maakte de Nederlandse netbeheerder Tennet bekend dat het Japanse conglomeraat meer dan een half miljard euro investeert in projecten van Tennet om Duitse windmolenparken te verbinden met het elektriciteitsnet op het vasteland.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.