Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Buitenspeeldag 2012: woensdag 13 juni

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 13 min
location_on [xx]km

Na een zeer geslaagde Buitenspeeldag op 1 juni jongstleden kondigen de initiatiefnemers alvast de datum aan voor de zevende editie volgend jaar: woensdag 13 juni 2012. Op die dag gaat als vanouds de tv-uitzending en website van Nickelodeon letterlijk 'op zwart' en wordenin heel Nederland voor kinderen sport- en spel activiteiten in straten en wijken georganiseerd.

DeBuitenspeeldag is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Nickelodeon, Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Jantje Beton in samenwerking met de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en Scouting Nederland en werd dit jaar voor de 6e keer georganiseerd. Met dit initiatief stimuleren de partijen niet alleen de kinderen om lekker buiten te spelen en te sporten, maar vragen ze ook landelijk aandacht voor het belang van veilig buitenspelen. Op deze dag gaan ook de tv-uitzending en website van Nickelodeon letterlijk 'op zwart'.

Voorkids is meer buiten spelen en sporten van essentieel belang omdat dit onder andere bijdraagt aan meer sociale contacten tussen kinderen en tieners onderling. Ook vergroot het de kansen op lichamelijk bewegen en actieve sportbeoefening, met daarbij mogelijkheden tot aansluiting bij jeugd- en sportverenigingen. De initiatiefnemers delen het grote belang dat buiten spelen biedt aan kinderen. Samen met vriendjes en vriendinnetjes in de buitenlucht lekker ravotten, stoeien, rennen en springen, geeft niet alleen een schat aan vreugde en lol maar levert ookeen wezenlijke bijdrage in de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.

De initiatiefnemers:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Samenmet alle gemeenten staat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor kracht en kwaliteit van het lokaal bestuur. De VNG ondersteunt gemeentenbij de ontwikkeling van sterk lokaal jeugdbeleid waardoor kansen wordengecreëerd voor zowel de jeugd als voor de gemeenten waarin zij wonen. www.vng.nl

Vereniging Sport en Gemeenten
Vereniging Sport en Gemeenten zet zich in voor sport op lokaal niveau en zet daarbinnen de belangen van de gemeente altijd centraal. Vereniging Sport en Gemeenten ondersteunt en begeleidt haar leden bij de voorbereiding, bepaling en uitvoering van sportbeleid. Vanuit de Sport wordt gekeken hoe andere beleidsterreinen als onderwijs, recreatie, jeugd, gezondheid en dergelijke de sport kunnen versterken. In het kader van kennisoverdrachten informatie uitwisseling organiseert Vereniging Sport en Gemeenten jaarlijks een groot aantal activiteiten als congressen, kennisdagen en expertmeetings (vaak in samenwerking met de gemeenten). www.sportengemeenten.nl

Veilig Verkeer Nederland
Het is vaak niet mogelijk voor kinderen om vanaf jonge leeftijd veilig in hun buurt buiten te spelen. Voor veel ouders is de dreiging van het verkeer te groot. Voor Veilig Verkeer Nederland is dit reden om te protesteren tegen de gevaren die de bewegingsvrijheid van kinderen beperken. Dit kanmet hulp van duizenden bewoners in het land die straten afsluiten voor het verkeer. Op de Buitenspeeldag kunnen kinderen dan op straat spelen en hebben ze alle ruimte. Als bewoner is de Buitenspeeldag dus hét actiemoment om de onveiligheid in de buurt en de straat bij de gemeente aan te kaarten en te laten zien hoe de verkeerssituatie structureel kan verbeteren. De straat wordt hierdoor niet alleen veiliger voor kinderen maar ook voor volwassenen. www.vvn.nl

Jantje Beton
Veel kinderen spelen minder buiten dan ze zouden willen. Oorzaken hiervan zijn onder andere een gebrek aan geschikte speelruimte, het ontbreken van kinderen om mee te spelen en ouders die kinderen niet meer buiten (durven te)laten spelen. Daarom initieert, ondersteunt en organiseert Jantje Beton al meer dan 40 jaar activiteiten zodat kinderen weer zorgeloos buiten kunnen spelen. www.jantjebeton.nl

Scouting Nederland
ScoutingNederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met 87.000 jeugdleden en 25.000 kaderleden. Buiten spelen vormt een belangrijk beginsel voor het Scoutingspel. De natuur is het decor. Er zijn in Nederland 1.100 Scoutinggroepen. Scouting biedt kinderen en jongeren een plezierige vrijetijdsbesteding. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontplooiing zijn hierbij centrale thema's. Wereldwijd telt Scouting 38 miljoen leden. www.scouting.nl

Nickelodeon
Nickelodeon is wereldwijd te zien in 172 landen en heeft een bereik van bijna 600 miljoen huishoudens. Nickelodeon is in 1979 in de Verenigde Staten opgericht alseen klein televisiestation speciaal voor kinderen en is inmiddels wereldwijd marktleider. De zender beschikt over een enorme library aan bekende series en films voor kids en is sterk in lokale producties. SpongeBob, Dora & Diego, iCarly en Het Huis Anubis zijn slechts enkele van de bekende en populaire namen/characters. Nickelodeon wordt wereldwijd gezien als de expert in kids entertainment en heeft een grootassortiment in licensing & merchandise. Het portfolio van Nickelodeon Nederland bestaat uit de zenders Nick Jr, Nickelodeon, TeenNick en de digitale kanalen Nick Jr, Nick Toons en Nick Hits. In april werd Kindernet gelanceerd. www.nickelodeon.nl

03 mei '24 ( 9:32)

Mogelijk regenpak mee naar dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Het wordt komend weekend licht wisselvallig weer. Volgens Weeronline is er op beide dagen kans op buien bij temperaturen van 15 tot 18 graden.

03 mei '24 ( 9:26)

Compensatie van 10 euro na chaotisch Loveland valt niet bij iedereen goed

De organisatie van het festival Loveland van Oranje biedt bezoekers 10 euro korting op de editie van volgend jaar, omdat er tijdens Koningsdag dit jaar lange wachttijden waren. Ook was er chaos bij het betreden van het festivalterrein. Een woordvoerder laat weten dat de organisatie dit betreurt. "Daarom willen wij al onze bezoekers graag 10 euro korting bieden op Loveland van Oranje Festival 2025." Het Parool meldt dat bezoekers van het festival de compensatie dan weer betreuren. Sommige mensen hebben voor honderd euro aan munten gekocht en kunnen daar nu niets meer mee.

03 mei '24 ( 8:59)

Tong Tong Fair in Den Haag gaat niet door vanwege financiële perikelen

De Tong Tong Fair in Den Haag gaat dit jaar niet door in verband met geldproblemen. De 64e editie van het Indische cultuurfestival zou vanaf 24 mei plaatsvinden.

03 mei '24 ( 8:49)

Geen concert Burna Boy in Johan Cruijff ArenA door 'onvoorziene omstandigheden'

Het concert van Burna Boy in de Johan Cruijff ArenA op 9 juni van dit jaar gaat niet door. Dat meldt organisator Bon Bon Entertainment op de website. De show is geannuleerd vanwege "onvoorziene omstandigheden die ervoor zorgen dat we onze hoge standaarden voor evenementen niet kunnen waarborgen".

02 mei '24 (13:47)

NVWA onderzoekt maag- en darmklachten na Koningsdag in Berkel en Rodenrijs

Volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond hebben meerdere mensen overgegeven en diarree gekregen na een bezoek aan Koningsdag in Berkel en Rodenrijs. Wat de bron van de mogelijk besmetting is? Dat zoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit, meldt de Telegraaf.

02 mei '24 (13:18)

Contract MotoGP met TT van Assen met vijf jaar verlengd

De TT van Assen heeft het contract met de MotoGP met vijf jaar verlengd. Het circuit in Drenthe is nu tot en met 2031 verzekerd van de koningsklasse van de motorsport dankzij een nieuwe overeenkomst met rechtenhouder Dorna.

02 mei '24 (11:48)

Appelpop maakt reeks nieuwe namen bekend

Roxy Dekker, Froukje en Roxeanne Hazes treden dit jaar op tijdens Appelpop. De organisatie van het gratis festival in Tiel maakte donderdag weer een reeks nieuwe namen bekend, waardoor er nu zeventien acts bekend zijn voor de aankomende editie op 13 en 14 september.

02 mei '24 (10:52)

Blokkenschema Down The Rabbit Hole 2024 eindelijk online

Ga jij juli naar Down The Rabbit Hole en wil je je festivalschema alvast invullen? Dat kan vanaf nu. Het blokkenschema van het festival staat eindelijk online. Leg snel vast of je naar Action Bronson of Psychedelic Porn Crumpets gaat of maak de keuze tussen Yard Act of Naomi Sharon. Het blokkenschema is in PDF beschikbaar maar ook op je telefoon te downloaden. Dit meldt Festileaks. 

02 mei '24 ( 8:30)

Bevrijdingsfestivals in zwaar weer ondanks steun overheid

Gratis bevrijdingsfestivals hebben het financieel zwaar, ook al is het Rijk dit jaar voor het eerst bijgesprongen met een bedrag van 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals.

01 mei '24 (13:15)

Il Divo eind oktober in Ziggo Dome

Het kwartet Il Divo staat op 31 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het optreden staat in het teken van het 20-jarig bestaan van de groep. De kaartverkoop gaat woensdag van start.