Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

10 x Hemelvaartsdag: van dauwtrappen tot wijntheater

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 14 min
location_on [xx]km
Wat te doen op Hemelvaartsdag? Opties te over: de Nationale Recreatiegids doet een greep uit het aanbod en doet tien suggesties om deze vrije donderdag de 30e in te vullen. Dauwtrappen met een boswachter, het grootste jazzfestival van Europa bezoeken, of een kasteel bestormen; vervelen is géén optie!

1. Dag van de Popquiz – Den Haag

De Dag van de Popquiz, is dat niet op 27 december? Klopt, maar zoveel geduld hebben ze niet in de Hofstad. Daarom organiseert café-restaurant én poppodium De Zwarte Ruiter in Den Haag nu alvast een mei-editie op de vooravond van Hemelvaartstdag. Het begint vanavond om 21:30 uur, aanmelden kan via info@zwarteruiter.nl (maximaal vijf personen per groep). Voor meer informatie, zie de website van de Dag van de Popquiz.
 

2. Dauwtrappen - landelijk

Wie fris en fruitig uit de nacht voor Hemelvaart is gekomen (of juist niet) kan gaan dauwtrappen. Door heel Nederland worden vroege wandeltochten georganiseerd, onder meer door Staatsbosbeheer, die wandelingen organiseert waarbij je met de boswachter op stap gaat. 
 

3. Buitenspeelspektakel Muiderlsot

 
Een kasteel bestormen? Ook dat kan op Hemelvaartstdag: alleen op deze dag is er bij kasteel Muiderslot een stormbaan te vinden op de vestingwallen van de burcht. Voor kinderen is er – op veilige afstand – een groot en stoer springkasteel. Voor alle informatie, zie de website van het Muiderlslot
 

4. Breda Jazz Festival

 
Het is het oudste en grootste jazzfestival van Europa, en gaat morgen voor de 49e keer van start: het Breda Jazz Festival. Er staan zo’n 180 optredens op het programma, binnen en buiten, verdeeld over vier dagen. Voor alle informatie, zie www.bredajazzfestival.nl/.
 

5. Winkelen in Weert

 
Op veel plekken blijven de winkelrolluiken dicht op Hemelvaartsdag, maar niet in Weert. Integendeel: daar start op 30 mei het Waanzinnig Winkelfestijn Weert. Naast winkelen is er ook een kinderkermis, straattheater en gastronomie. Het evenement duurt tot en met zaterdag 1 juni.
 

6. Grootste markt van Nederland (Utrecht)

 
Nog meer goed nieuws voor kooplustigen: tijdens Hemelvaart wordt in Utrecht de grootste markt van Nederland georganiseerd. De Amsterdamsestraatweg (vijf kilometer lang) wordt tussen het Paardenveld en de Marnixlaan gevuld met 250 kramen. De Jaarmarkt duurt van 9.00 tot 17.00 uur.
 

7. Meer van Galilea (Schoonhoven)

 
Wie toch nog iets meer in devote sferen wil blijven met Hemelvaart, kan in Zuid-Drenthe terecht. Hier verandert Recreatieterrein Schoonhoven voor de tiende keer in het Meer van Galilea, zoals het was in de tijd dat Jezus op aarde was. Denk aan Vissersboten, huisjes uit die tijd, een heel paleis, herders met schapen, ezels, kraampjes, Romeinse soldaten, muzikanten, toneelspelers en figuranten. ’s Avonds is er een avondvullend programma met vertolkingen en vertellingen uit die tijd. Voor alle informatie, zie www.meervangalilea.nl.
 

8. Nationale Stoomtreindag (landelijk)

 
Sinds jaren tegelijk met Hemelvaartsdag: Nationale Stoomtreindag. De hele dag kan door heel Nederland de wereld van historisch stoomtrams en -treinen worden beleefd. Meer informatie is te vinden via railmusea.nl.
 

9. Wijntheater in Bloemendaal

 
Bloemendaal dompelt zich met Hemelvaart onder in de wereld van de wijn. Rondom deze godendrank zijn proeverijen en workshops georganiseerd, en daarnaast is er theater, muziek én het NK Oestersteken. Ook voor kinderen is dit festival feest: voor hen is er een groot water- en zandspektakel, en worden er gratis zeillessen georganiseerd. Voor het heel programma en alle informatie, zie www.villawestend.nl en www.wijntheater.nl
 

10. Laatste kans: Zang op Hemelvaart op Urk

 
Het is de vijftigste editie, en de laatste editie: Zang op Hemelvaart zal nog één keer klinken op Urk – de organisatie vindt het mooi geweest. Van kinderkoor tot visserskoor, van mannenkoor tot brassband: nog één keer schitteren ze met z’n allen tijdens Zang op Hemelvaart. Voor informatie en tickets, zie www.zangophemelvaart.nl/.
 

Door: Nationale Recreatiegids

17 juni '24 ( 9:08)

Line-up van 31e editie van Appelpop compleet met aankondiging Suzan & Freek

Appelpop heeft nieuwe acts bekendgemaakt die op het festival optreden. Daarmee is de volledige line-up bekend. Onder anderen Suzan & Freek, Son Mieux en Rondé staan op het programma van de 31e editie van Appelpop.

17 juni '24 ( 9:04)

Rock Werchter verduurzaamt festival met zonnepanelen en windmolen op terrein

Rock Werchter gaat een deel van zijn energie halen uit een eigen windturbine. Dat heeft het Belgische festival vrijdag via de eigen website laten weten. Het is volgens de organisatie het eerste festival in Europa dat een eigen windmolen gebruikt.

17 juni '24 ( 8:47)

Organisatie Oerol positief over 'een van natste edities in jaren'

De organisatie van het Oerol Festival is blij dat bezoekers van het jaarlijkse kunst- en cultuurevenement op Terschelling zich niet hebben laten tegengehouden door het onstuimige weer. Ook van de flexibiliteit en toewijding van de makers en artiesten is de organisatie onder de indruk. Volgens interim-directeur Daniële Streep was de 43e editie van Oerol een van de natste in jaren en moesten tien dagen lang de elementen worden getrotseerd, maar waren makers erg toegewijd om de voorstellingen te laten doorgaan of te verplaatsen.

14 juni '24 (11:45)

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland. De Britse zanger geeft op 2 december een concert in AFAS Live in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

14 juni '24 (10:31)

Gratis buitendouches bij Lowlands, maar die zijn wel koud

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om buiten te douchen bij festival Lowlands. Naast de badhuizen waar bezoekers kunnen douchen zijn de buitendouches ook beschikbaar. Die zijn in tegenstelling tot de badhuizen gratis, maar niet even comfortabel als de douchehokjes, meldt Festileaks.

14 juni '24 ( 9:26)

Armin van Buuren produceert themalied voor Kinderen voor Kinderen NXT

Armin van Buuren heeft de eerste single van de nieuwe popgroep Kinderen voor Kinderen NXT geproduceerd. Het nummer heet Superkracht en is dit jaar het themalied voor de Kinderpostzegels.

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.