Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Maan wil oorlogsveteraan een podium geven

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Zangeres Maan reist op 5 mei als een van de Ambassadeurs van de Vrijheid per helikopter langs de bevrijdingsfestivals in het land. Ze wil op die dag niet alleen stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog, maar ook bij het verhaal van een oorlogsveteraan, die in 2008 in Afghanistan heeft gediend. "Ik besefte eerder niet zo goed dat er op dit moment nog steeds mensen voor onze vrijheid vechten. Zodat wij elke avond veilig kunnen gaan slapen.''

De zangeres is erg onder de indruk van wat de veteraan heeft meegemaakt. "Hij was bijna een vriend verloren en was bereid zijn leven voor hem op te offeren door hem te redden. Gelukkig leven ze allebei nog, maar zijn vriend is zijn benen kwijt. De kogels vlogen langs zijn gezicht. Ze bleken te zijn beschoten door eigen vuur, iemand van het Nederlandse leger. Maar uiteindelijk hebben ze de schutter vergeven en zijn ze bevriend geraakt. Zoveel vergevingsgezindheid, dat is voor mij waar vrijheid over gaat.''

Maan heeft de veteraan uitgenodigd met haar mee te reizen op 5 mei. "Zodat hij op het podium het verdiende applaus krijgt. Dat lijkt me een mooie afsluiter van het optreden.'' Het is nog niet helemaal zeker of het gaat lukken, maar de oud-militair heeft volgens de zangeres aangegeven dat hij graag mee wil.

Bevrijdingsfestivals

Maan is samen met Kraantje Pappie en Sam Feldt Ambassadeur van de Vrijheid. Met een defensiehelikopter vliegen ze langs de veertien bevrijdingsfestivals, waar naar verwachting ruim een miljoen bezoekers op afkomen. De zangeres vindt het "een hele grote eer'' dat ze hiervoor is gevraagd. "Heel veel toffe artiesten zijn mij al voorgegaan en toen ze me vroegen dacht ik: huh, kan ik dat al?''

Ze kijkt er erg naar uit in een defensiehelikopter te vliegen. "Maar het belangrijkste is dat Kraantje, Sam Feldt en ik proberen over te brengen wat vrijheid nu eigenlijk is. Aan de mensen die ons zien optreden en die ons volgen.''

De zangeres blikt terug op een gesprek dat ze vorig jaar had, voorafgaand aan haar optreden bij het 5 mei-concert op de Amstel, met een 96-jarige verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. "Ik zag in zijn ogen de pijn en hoe de oorlog hem heeft gevormd. Mijn generatie heeft nu nog de kans om dit te horen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Het is zo belangrijk die verhalen op te slaan en aan onze kinderen door te vertellen. Om ervoor te zorgen dat zij dit nooit hoeven mee te maken.''

Door: ANP

21 juni '24 (12:37)

Nieuwste editie van ‘Zuiderpark Vakantiepark’ luidt zomervakantie in

Met een hiphopfamileshow door Rico van Opgezwolle en Dries van Typhoon, knalt het Zuiderpark Vakantiepark de zomer in. Op maandag 15 juli gaat het vakantiepark van start en op donderdag 22 augustus is er voor het eerst een afsluitdag, met de voorstelling van EXIT van Piet Van Dycke in samenwerking met Kinderopvang 2Samen. Dit meldt het Zuiderpark Theater. 

21 juni '24 (11:03)

Amsterdam 750 jaar: Willeke Alberti treedt op

Willeke Alberti treedt op bij het startconcert van Amsterdam 750 in de Ziggo Dome. Sinds haar laatste solotournee in 2022 treedt de 79-jarige zangeres zelden op voor groot publiek. Voor de viering van het 750-jarig bestaan van de stad maakt Alberti dus een uitzondering, meldt de organisatie vrijdag. Naast Alberti verschijnen ook rapper Sef en dj Joost van Bellen op het podium van het openingsconcert.

21 juni '24 ( 9:12)

Fred & Friends line-up compleet met optreden Jamai

Jamai verschijnt dit najaar weer op het podium bij Fred & Friends. Daarmee is de line-up van het evenement van Fred van Leer compleet, meldt de organisatie.

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.