Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nog één keer Bevrijdingsfestival bij oude gebouw Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek organiseert ook dit jaar op 5 mei een groots Bevrijdingsfestival, met onder andere livemuziek en excursies in Willy MB Jeeps. Het zal het laatste Bevrijdingsfestival zijn dat zal worden gehouden in en rondom het huidige museumgebouw. Dit meldt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.
De bouwactiviteiten voor het nieuwe museum zijn al in volle gang. In oktober werd bekend dat het Bevrijdingsmuseum in het Gelderse Groesbeek een geheel nieuw onderkomen gaat krijgen. Er komt onder meer een twaalf meter hoge parachutevormige koepel. Deze zomer moet de nieuwbouw klaar zijn.
 
Voor het zover is wordt er nog één keer uitgebreid een Bevrijdingsfestival gevierd in en rondom de voormalige gebouwen van het werkeiland Neeltje Jans. De festiviteiten zijn gericht op alle leeftijden, en er geldt een speciale entreeprijs voor het festival à vijf euro per persoon.  
 

Muziek, goochelaar, verhalen en excursies

 
De festiviteiten duren de hele dag, van 10.00 en 16.30 uur. Er staan onder meer livemuziek van Band of Four Brothers op het programma en acts van goochelaar Paul Weiss. Bijzonder zijn ook de persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog die de opa's en oma's zullen vertellen aan kinderen tussen de 10 en 12 jaar. Verder zal er de gehele dag door een tweedehandsboekenmarkt zijn en kunnen historische jeeps worden bezichtigd. Of nog spannender: er kan zelfs een excursie mee worden gedaan. De Grateful Generation Tours organiseert deze dag ieder half uur doorlopend zogeheten fieldtrips in authentieke Willy MB's (een type jeep dat vooral door de Amerikanen werd gebruikt in de Tweede Wereldoorlog). De tour voert langs de slagvelden van Market Garden. 
 
Meer informatie over het programma is te vinden via de website van het Nationale Bevrijdingsmuseum. De vertellingen door de grootouders vinden plaats tussen 14.00 en 15.30 uur: hiervoor moet gereserveerd worden; dat kan telefonisch of via de mail. De fieldtrips kosten 8,50 euro per persoon (contant betalen), per keer kunnen er maximaal drie personen mee. Het entreeticket voor het Bevrijdingsfestival geeft ook toegang tot de Anna Frank-expositie Laat me mezelf zijn die nog tot en met 31 juli te zien is in het Bevrijdingsmuseum.
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
17 juni '24 ( 9:08)

Line-up van 31e editie van Appelpop compleet met aankondiging Suzan & Freek

Appelpop heeft nieuwe acts bekendgemaakt die op het festival optreden. Daarmee is de volledige line-up bekend. Onder anderen Suzan & Freek, Son Mieux en Rondé staan op het programma van de 31e editie van Appelpop.

17 juni '24 ( 9:04)

Rock Werchter verduurzaamt festival met zonnepanelen en windmolen op terrein

Rock Werchter gaat een deel van zijn energie halen uit een eigen windturbine. Dat heeft het Belgische festival vrijdag via de eigen website laten weten. Het is volgens de organisatie het eerste festival in Europa dat een eigen windmolen gebruikt.

17 juni '24 ( 8:47)

Organisatie Oerol positief over 'een van natste edities in jaren'

De organisatie van het Oerol Festival is blij dat bezoekers van het jaarlijkse kunst- en cultuurevenement op Terschelling zich niet hebben laten tegengehouden door het onstuimige weer. Ook van de flexibiliteit en toewijding van de makers en artiesten is de organisatie onder de indruk. Volgens interim-directeur Daniële Streep was de 43e editie van Oerol een van de natste in jaren en moesten tien dagen lang de elementen worden getrotseerd, maar waren makers erg toegewijd om de voorstellingen te laten doorgaan of te verplaatsen.

14 juni '24 (11:45)

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland

Rag'n'Bone Man komt eind dit jaar naar Nederland. De Britse zanger geeft op 2 december een concert in AFAS Live in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

14 juni '24 (10:31)

Gratis buitendouches bij Lowlands, maar die zijn wel koud

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om buiten te douchen bij festival Lowlands. Naast de badhuizen waar bezoekers kunnen douchen zijn de buitendouches ook beschikbaar. Die zijn in tegenstelling tot de badhuizen gratis, maar niet even comfortabel als de douchehokjes, meldt Festileaks.

14 juni '24 ( 9:26)

Armin van Buuren produceert themalied voor Kinderen voor Kinderen NXT

Armin van Buuren heeft de eerste single van de nieuwe popgroep Kinderen voor Kinderen NXT geproduceerd. Het nummer heet Superkracht en is dit jaar het themalied voor de Kinderpostzegels.

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.