Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Posthuma wint tweede Zilveren Penseel

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km

GRONINGEN (Novum) - De Zilveren Penselen zijn toegekend aan Annie M.G. Schmidts Een Vijver Vol Inkt met illustraties van Sieb Posthuma en Het Muizenhuis van Karina Schaapman. Posthuma wint de prijs voor de beste kinderboekenillustraties van het afgelopen jaar voor de tweede keer. Voor oud-PvdA-politica Schaapman is het de eerste keer.

De jury noemt de illustraties in de boeken 'hoge kunst die ogen streelt, zinnen prikkelt, de geest amuseert en kijkers wakker schudt.' In september wordt een van de prijzen in het Rijksmuseum verguld tot Gouden Penseel.

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek maakte donderdag ook de winnaar van het Zilveren Palet bekend. De nieuwe prijs voor het werk van buitenlandse illustratoren ging naar Kleine Man en God van Kitty Crowther. Drie boeken kregen van de Penseeljury een eervolle vermelding, oftewel een Vlag & Wimpel. Het gaat om Papa, Hoor Je Me? met illustraties van Annemarie van Haeringen, Keepvogel en Kijkvogel in het Spoor van Mondriaan van Wouter van Reek en Juffrouw van Zanten en de Zeven Rovers van illustrator Dorine de Vos.

De CPNB maakte tevens bekend dat voor het eerst in twaalf jaar de Boekensleutel weer wordt uitgereikt. Die prijs wordt alleen bij hoge uitzondering toegekend en moet door zowel de Griffeljury voor het beste kinderboek als de Penseeljury worden voorgedragen.

Het wordt de achtste keer dat de prijs voor een 'uitzonderlijk boek' wordt uitgereikt. De laatste keer was in 2000 aan Joan Steiner voor Je Gelooft Je Ogen Niet.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.