Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Indianen willen zwerfkei terug van Duitsland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km

CARACAS (Novum/AP) - Ruim honderd Pemon-indianen hebben donderdag bij de Duitse ambassade in Venezuela de teruggave geëist van een 35 ton zware steen die als onderdeel van een vredesproject van een Duitse kunstenaar in het Berlijnse park Tiergarten staat. Volgens de actievoerders betreft het een heilige steen, die eigendom is van de Pemon.

De kunstenaar, Wolfgang Kraker von Schwarzenfeld, vermoedt dat president Hugo Chavez de indianen heeft opgestookt om zich van hun steun te verzekeren bij de in oktober te houden presidentsverkiezingen. Twee video's die zijn te zien op YouTube zouden het idee dat de steen heilig is hebben helpen verspreiden.

Von Schwarzenfeld haalde de zwerfkei al in 1997 weg uit het nationaal park Canaima in het zuidoosten van Venezuela. Hij had daarvoor naar zijn zeggen niet alleen toestemming van de Venezolaanse autoriteiten, ook hielpen Pemon-indianen hem de steen uit te kiezen. Toch kreeg de kunstenaar de zandstenen kei niet zonder slag of stoot mee, omdat de plaatselijke autoriteiten dachten dat hij gestolen was. Ook het misverstand dat het geen zandstenen kei, maar een (kostbaardere) jaspissen kei betrof zorgde voor problemen.

"Het is geen jaspis, hij is niet gestolen, het is geen heilige steen. Het is jammer dat er zoveel leugens nodig waren om dit conflict uit te lokken en daarom is het heel belangrijk dat de waarheid weer bekend wordt", zei Von Schwarzenfeld donderdag. Pemon-leiders zeggen dat de steen heilig is, omdat hij symbool staat voor een legende over een jonge Pemon die met een meisje van een andere stam trouwt. De Pemon-god Makunaima zou de twee voor straf in stenen hebben veranderd. Volgens de demonstrerende Pemon is het natuurlijk evenwicht in Venezuela door de verwijdering van de steen verstoord en dit zou de oorzaak zijn geweest van overstromingen en aardverschuivingen die in 1999 aan tienduizenden mensen het leven kostten. "Het is niet zo maar een steen. Hij is een deel van onze cultuur en ze moeten hem teruggeven", zei actieleider Melchor Flores.

De Duitse ambassadeur in Venezuela, Georg-Clemens Dick, sprak met de demonstranten en beloofde hen hun eisen te zullen bespreken met de autoriteiten in Berlijn.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.