Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe regels brandveiligheid: 'Appelpop en Vierdaagse illegaal'

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft een brief geschreven aan minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Volgens de regio zijn de regels voor brandveiligheid die sinds 1 januari gelden zo rigide, dat evenementen als de Vierdaagse en Appelpop nauwelijks nog georganiseerd kunnen worden. Dit meldt de Gelderlander.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is duidelijk: de huidige regels moeten van tafel, en weer vervangen worden door de regels van vóór 1 januari. Hij staat hierin niet alleen: ook de andere vijftien gemeenten die deel uitmaken van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid vinden dat.

Zouden evenementen als Appelpop (Tiel) en de Nijmeegse Vierdaagse avant la lettre worden getoetst op brandveiligheid, dan zou de conclusie zijn dat deze evenementen illegaal waren. Zo zouden bijvoorbeeld de kramen en attracties die werden ingezet tijdens de Vierdaagsefeesten, minimaal vijf meter van een gebouw moeten afstaan: "Dat moet alleen maar, omdat de regels uitgaan van het effect van brand. En niet van een werkelijke inschatting van het risico op brand. Wij gaan uit van hoe groot de kans op brand is. Bij een stenen gebouw is dat risico niet zo groot. Bij een tent wel, maar daartussen maken de nieuwe regels geen verschil", aldus burgemeester Bruls.

Verandering van de regels lijkt nog niet onderweg. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft al laten weten de huidige regels zijn voortgekomen "uit de wens van zowel organisatoren als gemeenten om de regelgeving over brandveiligheid in de openbare ruimte meer gelijk te trekken, zodat er uniform beleid bestaat. De minister is niet voornemens het besluit aan te passen".

Door: redactie Nationale Recreatiegids

12 juli '24 ( 8:53)

Hans Klok en Armin van Buuren openen nieuw podium Zwarte Cross

Het nieuwe hoofdpodium van festival Zwarte Cross wordt op 18 juli geopend met een speciale show. Illusionist Hans Klok, dj Armin van Buuren en operazanger Awn Maarof zorgen voor een "unieke" opening, aldus de organisatie.

12 juli '24 ( 8:43)

NS waarschuwt bezoekers P!nk: geen treinverkeer door aanrijding

Door een aanrijding is er donderdagavond weinig tot geen treinverkeer mogelijk op het traject van Amsterdam naar Utrecht. De NS waarschuwt treinreizigers die bij het concert van P!nk in de Johan Cruijff ArenA zijn dat er onvoldoende treincapaciteit beschikbaar is om iedereen thuis te brengen. "Zoek een alternatief vervoermiddel", aldus de vervoerder.

11 juli '24 (12:33)

Festivalweer: buien op vrijdag en zaterdag, zondag zonniger

Festivalgangers moeten vrijdag en zaterdag rekening houden met buien. Zondag wordt zonniger, meldt Weeronline.

10 juli '24 (12:01)

RAI in Amsterdam gedeeltelijk ontruimd na melding over verdacht pakketje

Een deel van de RAI in Amsterdam is woensdagochtend ontruimd nadat er een melding van een verdacht pakketje was binnengekomen bij de politie. Er wordt nu onderzoek gedaan, laat een woordvoerder van de politie weten.

10 juli '24 (11:39)

Swift-concerten in Amsterdam deden lokale economie goed

Drie keer trad de superster Taylor Swift afgelopen week op in de Amsterdamse Johan Cruiff Arena. Niet alleen de evenementenlocatie profiteerde van de komst van haar. Volgens economen bracht ze een flinke financiële boost mee voor de hoofdstad, meldt het Parool.

09 juli '24 (10:45)

Yves Berendse treedt volgend jaar niet één, maar twee keer op in Ziggo Dome

Yves Berendse geeft volgend jaar nog een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. De zanger treedt ook op 27 juni op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend.

09 juli '24 ( 9:10)

Danny Vera geeft in november extra show

Danny Vera geeft op 29 november een extra concert in Klokgebouw Eindhoven. De eerder aangekondigde show op 30 november is helemaal uitverkocht. Daarom is er een tweede avond geboekt.

08 juli '24 (10:48)

Extra openbaar vervoer van en naar Nijmeegse Vierdaagse(feesten)

Vervoerders Arriva, Breng en NS zetten rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra bussen en treinen in van en naar Nijmegen. De NS rijdt in de vroege ochtend met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen.

08 juli '24 ( 9:12)

Rock Werchter wil opnieuw kijken naar regels rond herbruikbare bekers

Het Belgische festival Rock Werchter wil dat de regels rond herbruikbare bekers nog eens worden geëvalueerd. Dat zegt Nele Bigaré van Live Nation tegen VRT NWS. Het festival moest deze editie verplicht herbruikbare bekers inzetten, maar volgens de festivalorganisator zijn er betere opties voor grote festivals.

08 juli '24 ( 8:54)

Festival der Liebe keert volgend jaar terug naar Rotterdam

Het Duitstalige evenement Festival der Liebe krijgt volgend jaar tweede editie. De tweede editie van het festival is op 8 maart in Rotterdam Ahoy, zegt mede-organisator Jan Smit op Instagram. De kaartverkoop is al begonnen.