Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eerste Slag "Tulpen Vijfje" op kleurrijke Keukenhof

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km

LISSE - Een kas met bloeiende tulpen op Keukenhof vormde vandaag het kleurige decor voor de ceremoniële Eerste Slag van het ‘Tulpen Vijfje’. Het ministerie van Financiën introduceert deze vijf-euroherdenkingsmunt ter ere van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije (1612-2012). Melek Usta, directeur van Colourful People, verrichtte de eerste slag. 

Het Tulpen Vijfjeis ontworpen door kunstenares Deniz Seyda Tunca. Zij verbeeldde de eeuwenoude betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Op de voorzijde plaatste zij daarvoor een portret van Koningin Beatrix, met een weelderig bloeiende tulp als nationaal Nederlands symbool.

Op de keerzijde staat een gesloten tulp in combinatie met de Turkse vlag: dit beeldt het geboorteland van de tulp uit. De tulpen aan beide zijden staan afgebeeld op een halfgedraaide munt. Dit munt-in-muntbeeld suggereert een doorgang naar de andere zijde en is een metafoor voor openheid als basis voor diplomatie.

De diplomatieke relatie tussen Nederland en Turkije dateert van 1612. Ongeveer in dezelfde tijd kwam de tulp vanuit Turkije naar Europa, waarna de bloem uitgroeide tot nationaal symbool. Nog altijd is Turkije voor Nederland een vooraanstaande handelspartner. Het afgelopen decennium verdubbelde het handelsvolume tussen beide landen.

Naast handel is er ook een groeiende uitwisseling op cultureel en maatschappelijk gebied. Bovendien genieten veel Nederlandse toeristen van de Turkse vakantiezon.

Bijzondere munt
“HetTulpen Vijfje is een bijzondere herdenkingsmunt, boordevol historische en symbolische verbeelding”, zegt Maarten Brouwer, Muntmeester bij de Koninklijke Nederlandse Munt. “Het ontwerp verbeeldt niet alleen de eeuwenlange evenwichtige en respectvolle relatie tussen Turkije en Nederland, maar vormt ook de basis van de sterke band tussen beide landen.”

© Nationale Recreatiegids

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

17 april '24 (10:25)

Extra concert van Froukje in AFAS Live

Froukje geeft komend najaar een derde concert in AFAS Live in Amsterdam. De extra show is op 22 november, maakt concertorganisator MOJO woensdag bekend.

16 april '24 (12:17)

Racoon in het najaar opnieuw op clubtour

Racoon gaat dit najaar op clubtour door Nederland. Dat maakt de band dinsdag bekend. De tour draagt de naam It Is What It Is, net als het nieuwe album dat Racoon dit najaar uitbrengt.