Normal_shell

Vanaf morgen start op het Haagse Malieveld het festival Generation Discover. Het evenement, dat in het teken van wetenschap en technologie staat en zich met name op jongeren richt, wordt georganiseerd door Shell. Dit leidt tot veel commotie, Kamervragen en een boycot van het festival door 38 basisscholen. Dit meldt Dagblad070.

Shell wordt niet door iedereen gezien als de ideale partij om wetenschap en technologie aan de man te brengen. Eerder dit jaar besloot de gemeente Den Haag al om geen subsidie meer te verlenen aan het festival en zich terug te trekken als partner. Voor wetenschapsmuseum Museon en het Van Gogh Museum gold hetzelfde: ook zij stopten hun partnerschap met Shell.

Daarnaast zullen alle 38 scholen van de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH) het festival mijden. Bestuursvoorzitter Gerard van Drielen van SCOH verklaarde eerder al: "Shell blinkt niet uit in duurzame ambities, daarom doen wij niet mee aan Generation Discover. Wij maken de keuze ons te richten op duurzaamheid en niet op klassieke fossiele brandstoffen. Als ergens een plek is om kinderen kennis te laten maken met milieu en duurzaamheid, dan is dat op de basisschool."

Afgelopen maandag werd bekend dat het festival geopend zal worden Marjan Hammersma, secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Voor burgerbeweging Fossielvrij Onderwijs genoeg reden om vrijdag te gaan protesteren op het Malieveld. Femke Sleegers van de beweiging: "Door het festival te openen, laat het ministerie zich lenen voor greenwashing van Shell, Terwijl OCW scholen juist tegen Shells kindermarketing zou moeten beschermen." Ook voor de Partij voor de Dieren is deze betrokkenheid van het ministerie genoeg reden voor Kamervragen.

Ondanks alle commotie gaat het festival gewoon door. Het is van 17 tot en met 21 oktober te vinden op het Malieveld in Den Haag. 

Door: redactie Nationale Recreatiegids