Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grootste natuurgebied ter wereld opent poorten

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km

KAAPSTAD - In zuidelijk Afrika is het grootste, grensoverschrijdende natuurgebied ter wereld een feit. Het Kavango-Zambezi Grensoverschrijdend Natuurgebied, kortweg KAZA genoemd, opent vandaag de 'poorten'.

Het gaat om een uniek gebied dat delen van Namibië, Angola, Botswana, Zambia en Zimbabwe beslaat. KAZA, tien keer groter dan Nederland, biedt onderdak aan bekende Afrikaanse diersoorten zoals de olifant, neushoorn, buffel en leeuw. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is, in samenwerking met de Peace Parks Foundation, nauw betrokken geweest bij de realisatie van dit project en spreekt van een ‘baanbrekende stap' op het gebied van natuurbescherming.

Ecotoerisme en stabiliteit
De vijf landen spraken in 2006 voor het eerst over dit ambitieuze natuurbeschermingsproject. Afgelopen jaar werd de overeenkomst ondertekend. Maar liefst 36 bestaande natuurgebieden en wildreservaten zijn nu met elkaar verbonden. Waar mogelijk zijn hekken verwijderd.

Een van de grote voordelen van het KAZA gebied is dat oorspronkelijke barrières voor migratieroutes van wild vrijwel opgeheven zijn. Dieren kunnen makkelijker naar andere gebieden trekken. Het belooft daarnaast een belangrijke bestemming te worden voor ecotoerisme want toeristen kunnen zich vrij door het gebied bewegen, zonder steeds grensposten te moeten passeren.

WNF en Peace Parks verwachten dat het gebied dankzij de combinatie van natuurbescherming en toerisme een motor van socio-economische ontwikkeling en stabiliteit in de regio zal zijn.

Grootste olifantenpopulatie
KAZA biedt onderdak aan duizenden plant- en diersoorten, zoals ruim 300.000 olifanten, de grootste populatie in heel Afrika, maar ook de giraffe, de buffel, de leeuw, de luipaard, de cheeta, de zwarte neushoorn, de wilde hond, de gnoe en veel soorten antilopen komen er voor.

Ook omvat het gebied veel bijzondere natuur die al eerder een beschermde status kreeg. Denk aan de Victoria Falls op de grens van Zambia en Zimbabwe, de Caprivi Strip in Namibië, de Okavango Delta in Botswana en het stroomgebied van de machtige Zambezi-rivier.

Onmisbaar
De Zambezi-rivier vormt letterlijk en figuurlijk de levensader van het KAZA-gebied. Met al haar zijtakken en een lengte van 2.574 kilometer verbindt deze rivier bijna alle landen in zuidelijk Afrika. De Zambezi stroomt via Zambia, Angola, Zimbabwe en Mozambique in de Indische Oceaan.

Het waterrijke savannegebied is onmisbaar voor zo'n 130 miljoen mensen voor drinkwater, visserij en graasgebied voor vee.

© Nationale Recreatiegids

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.

18 juni '24 (11:32)

Provincie Overijssel ziet geen heil in structurele subsidieverhoging Bevrijdingsfestival

De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Overijssel hoeft niet te rekenen op een structurele verhoging van de subsidie voor het festival. Dat heeft de provincie Overijssel besloten. Daarom krijgt het evenement voor het komende jaar een bedrag van 120.000 euro van de provincie, en niet meer. Dat meldt RTV Oost.

18 juni '24 ( 9:29)

BLØF en vrienden voegen derde concert toe aan reeks in Rotterdam Ahoy

BLØF geeft komend najaar een derde concert met muzikale vrienden in Rotterdam Ahoy. De Zeeuwse band treedt ook op 20 november op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend. De kaartverkoop is al begonnen.

18 juni '24 ( 8:44)

Internationale tour met muziek uit Les Misérables naar Nederland

Een internationale voorstelling met de muziek uit de wereldberoemde musical Les Misérables komt volgend jaar naar Nederland. Les Misérables the Arena Spectacular World Tour komt in februari voor vijf voorstellingen naar de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaartverkoop start aanstaande vrijdag.