Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mindfull worden op expositie over Boeddha

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Wie de expositie Het leven van Boeddha, de weg naar nu bezoekt in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, kan niet alleen alles te weten komen over het verhaal van Siddhartha Gautama, maar ook even tot zichzelf komen op oranje meditatiematten. Op die manier wil de culturele instelling in Amsterdam bezoekers actief betrekken bij de tentoonstelling, die de Dalai Lama zaterdag opent.

Volgens Christa Meindersma, die meehielp om de Dalai Lama naar de hoofdstad te halen, gaat de expositie over het leven van Boeddha, maar vooral ook over de betekenis die hij nu heeft op het gebied van bijvoorbeeld mindfulness, het boeddhisme en compassie. Tijdens de opening gaat de Dalai Lama in gesprek met technologische vernieuwers en jongeren over compassie en technologie. Deze dialoog is via een livestream te volgen.

De expositie, die tot 3 februari is te zien, vertelt in vijf levensfases over de Boeddha, die in de vijfde eeuw voor Christus werd geboren als rijke prins. Op zijn 29ste besloot hij zijn luxe leven radicaal om te gooien en koos hij voor een leven waarin spirituele ontwikkeling centraal stond.

Ai Weiwei

In De Nieuwe Kerk zijn in totaal zo'n zestig millennia-oude objecten te zien naast hedendaagse kunst. Speciaal voor de tentoonstelling leende de Dalai Lama een ruim twee meter lange kleurrijke rolschildering, een zogenoemde thanka, uit. Een ander topstuk is een twee meter hoog beeld van een staande Boeddha uit de vijfde-zesde eeuw, die de bezoekers verwelkomt. De jubilerende Koninklijke Vereniging van Verzamelaars der Aziatische Kunst stelde veel bijzondere bruiklenen beschikbaar voor de expositie.

Modern werk is er onder anderen van Ai Weiwei, wiens Tree staat opgesteld. Deze grote boom is opgebouwd uit dertig stukken van gerooide bomen uit China. Tree verwijst in de expositie naar de boom waaronder de Boeddha verlichting vond. Het werk staat samen met PixCell-Deer#51 van Kohei Nawa, een opgezet hert dat is voorzien van glazen bollen. Het hert verwijst naar een Indiase vertelling en staat voor de vergankelijkheid van het leven. Ook van Yoko Ono is werk te zien, zoals Three Mounts, drie bergen aarde die afkomstig zijn van een plek waar misstanden en geweld tegen vrouwen plaatsvonden.

Speciaal voor de tentoonstelling schreef Erica Terpstra het kinderboek Een knipoog van de Boeddha, met een voorwoord van de Dalai Lama. Volgens Paul Mosterd, adjunct-directeur van De Nieuwe Kerk laat Terpstra hierin zien een "rasverteller'' te zijn.

Door: ANP

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.

19 juni '24 ( 9:53)

Ticketmaster tegen ACM: ticketdoorverkoop kan via concurrent

Mensen die een ticket hebben gekocht bij Ticketmaster, maar daar vanaf willen, kunnen dat doen via andere doorverkoopplatforms. Die toezegging heeft de kaartverkoper gedaan aan de Autoriteit Consument & Markt. De ACM opende eerder een onderzoek naar belemmeringen door Ticketmaster voor klanten, als zij hun kaartjes wilden doorverkopen via een ander platform dan Ticketmaster. Die belemmeringen zijn tijdens het onderzoek weggenomen, meldt de toezichthouder woensdag.

19 juni '24 ( 8:45)

Graspop activeert woensdag noodplan om aanhoudende regen

Op Graspop Metal Meeting is woensdag een noodplan in werking gesteld om de vele regen. Het programma van woensdagavond op het metalfestival in het Belgische Dessel gaat niet door en ook kunnen de parkeerplaatsen woensdag niet open.

18 juni '24 (15:10)

Dit is het weer tijdens het Pinkpop-weekend

Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.

18 juni '24 (11:32)

Provincie Overijssel ziet geen heil in structurele subsidieverhoging Bevrijdingsfestival

De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Overijssel hoeft niet te rekenen op een structurele verhoging van de subsidie voor het festival. Dat heeft de provincie Overijssel besloten. Daarom krijgt het evenement voor het komende jaar een bedrag van 120.000 euro van de provincie, en niet meer. Dat meldt RTV Oost.

18 juni '24 ( 9:29)

BLØF en vrienden voegen derde concert toe aan reeks in Rotterdam Ahoy

BLØF geeft komend najaar een derde concert met muzikale vrienden in Rotterdam Ahoy. De Zeeuwse band treedt ook op 20 november op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend. De kaartverkoop is al begonnen.

18 juni '24 ( 8:44)

Internationale tour met muziek uit Les Misérables naar Nederland

Een internationale voorstelling met de muziek uit de wereldberoemde musical Les Misérables komt volgend jaar naar Nederland. Les Misérables the Arena Spectacular World Tour komt in februari voor vijf voorstellingen naar de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaartverkoop start aanstaande vrijdag.

17 juni '24 (15:24)

Pinkpop rekent stuk minder bezoekers voor vrijdag en zaterdag

Heb je komend weekend nog niets te doen en wil je een aantal leuke artiesten zien? Er zijn nog genoeg kaartjes te koop voor Pinkpop in Landgraaf. De organisatie merkt op dat de kaartverkoop voor vrijdag en zaterdag achterloopt in vergelijking tot zondag. Ze hebben zelfs nog een campagne lopen om extra kaartjes te verkopen, meldt 1Limburg.

17 juni '24 ( 9:08)

Line-up van 31e editie van Appelpop compleet met aankondiging Suzan & Freek

Appelpop heeft nieuwe acts bekendgemaakt die op het festival optreden. Daarmee is de volledige line-up bekend. Onder anderen Suzan & Freek, Son Mieux en Rondé staan op het programma van de 31e editie van Appelpop.