Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eerste eiland Marker Wadden opengesteld

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De haven is gereed, wandelpaden zijn aangelegd en de uitkijktoren kan worden beklommen. Het hoofdeiland van de Marker Wadden is daarmee klaar voor toegang. Het kunstmatig aangelegde eiland van zand, klei en slib uit het Markermeer beleeft zaterdag zijn officiële opening.

De Marker Wadden zijn een initiatief van Natuurmonumenten, om het natuurherstel van het Markermeer te bevorderen. Vooralsnog ziet het er goed uit, zegt een woordvoerster. "Het gaat boven verwachting. We hebben al 127 verschillende plantensoorten geteld, het gebied trekt veel insecten en de aantallen neergestreken vogels zijn enorm. Dat geldt zowel voor trekvogels die het eiland aandoen op hun noord-zuidroute als voor broedvogels. Er blijkt voldoende voedsel te zijn voor de jonkies. Dat komt door het slib waarmee de eilanden worden aangelegd. Daarin zit heel veel leven."

Het hoofdeiland van 250 hectare is een van de vijf eilanden die worden aangelegd. De andere vier zijn nog in ontwikkeling en zullen naar verwachting eind 2020 klaar zijn. In tegenstelling tot het hoofdeiland blijven zij gesloten voor het publiek.

Wandelpaden

Vanaf zaterdag kunnen bezoekers het hoofdeiland op eigen gelegenheid bereiken. Er is een haventje, van waaruit wandelpaden zijn aangelegd met vogelkijkhutten en een uitkijktoren van twaalf meter hoog. En er is een recreatiestrand. Op het eiland zijn eenvoudige verblijfplaatsen ingericht.

Zaterdag en zondag zet Natuurmonumenten een veerboot in om geïnteresseerden over te zetten. Daarna moeten bezoekers het eiland met een eigen boot bereiken, zegt de woordvoerster. Al hoopt ze dat het ooit anders zal zijn. "Misschien dat op enig moment een ondernemer opstaat die een reguliere veerdienst wil opzetten."

Meer informatie over de Marker Wadden en het officiële openingsweekend is te vinden op www.natuurmonumenten.nl/projecten/marker-wadden .

Door: ANP

12 juli '24 ( 8:53)

Hans Klok en Armin van Buuren openen nieuw podium Zwarte Cross

Het nieuwe hoofdpodium van festival Zwarte Cross wordt op 18 juli geopend met een speciale show. Illusionist Hans Klok, dj Armin van Buuren en operazanger Awn Maarof zorgen voor een "unieke" opening, aldus de organisatie.

12 juli '24 ( 8:43)

NS waarschuwt bezoekers P!nk: geen treinverkeer door aanrijding

Door een aanrijding is er donderdagavond weinig tot geen treinverkeer mogelijk op het traject van Amsterdam naar Utrecht. De NS waarschuwt treinreizigers die bij het concert van P!nk in de Johan Cruijff ArenA zijn dat er onvoldoende treincapaciteit beschikbaar is om iedereen thuis te brengen. "Zoek een alternatief vervoermiddel", aldus de vervoerder.

11 juli '24 (12:33)

Festivalweer: buien op vrijdag en zaterdag, zondag zonniger

Festivalgangers moeten vrijdag en zaterdag rekening houden met buien. Zondag wordt zonniger, meldt Weeronline.

10 juli '24 (12:01)

RAI in Amsterdam gedeeltelijk ontruimd na melding over verdacht pakketje

Een deel van de RAI in Amsterdam is woensdagochtend ontruimd nadat er een melding van een verdacht pakketje was binnengekomen bij de politie. Er wordt nu onderzoek gedaan, laat een woordvoerder van de politie weten.

10 juli '24 (11:39)

Swift-concerten in Amsterdam deden lokale economie goed

Drie keer trad de superster Taylor Swift afgelopen week op in de Amsterdamse Johan Cruiff Arena. Niet alleen de evenementenlocatie profiteerde van de komst van haar. Volgens economen bracht ze een flinke financiële boost mee voor de hoofdstad, meldt het Parool.

09 juli '24 (10:45)

Yves Berendse treedt volgend jaar niet één, maar twee keer op in Ziggo Dome

Yves Berendse geeft volgend jaar nog een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. De zanger treedt ook op 27 juni op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend.

09 juli '24 ( 9:10)

Danny Vera geeft in november extra show

Danny Vera geeft op 29 november een extra concert in Klokgebouw Eindhoven. De eerder aangekondigde show op 30 november is helemaal uitverkocht. Daarom is er een tweede avond geboekt.

08 juli '24 (10:48)

Extra openbaar vervoer van en naar Nijmeegse Vierdaagse(feesten)

Vervoerders Arriva, Breng en NS zetten rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra bussen en treinen in van en naar Nijmegen. De NS rijdt in de vroege ochtend met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen.

08 juli '24 ( 9:12)

Rock Werchter wil opnieuw kijken naar regels rond herbruikbare bekers

Het Belgische festival Rock Werchter wil dat de regels rond herbruikbare bekers nog eens worden geëvalueerd. Dat zegt Nele Bigaré van Live Nation tegen VRT NWS. Het festival moest deze editie verplicht herbruikbare bekers inzetten, maar volgens de festivalorganisator zijn er betere opties voor grote festivals.

08 juli '24 ( 8:54)

Festival der Liebe keert volgend jaar terug naar Rotterdam

Het Duitstalige evenement Festival der Liebe krijgt volgend jaar tweede editie. De tweede editie van het festival is op 8 maart in Rotterdam Ahoy, zegt mede-organisator Jan Smit op Instagram. De kaartverkoop is al begonnen.