Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Friese paarden sterren in groots spektakel

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Meer dan honderd Friese paarden draven aan voor het spektakel De Stormruiter, dat in september in WTC Expo in Leeuwarden wordt opgevoerd in een regie van Jos Thie. De belangstelling van het publiek was meteen enorm. "We hoeven in elk geval niet elke dag meer te kijken of er genoeg kaarten worden verkocht, maar je merkt die extra druk wel op alles en iedereen", zegt Thie, die volop bezig is met de repetities.

Ook een hondje en vogels zoals ganzen doen mee in het stuk naar Der Schimmelreiter van de Duitser Theodor Storm (1817-1888). Diens verhaal blijft inhoudelijk overeind, belooft Thie. Het is oorspronkelijk een novelle over dijkgraaf Hauke, die een dijk bouwt, zijn dorpsgenoten, de kracht van water en een bijzonder paard.

Het idee om Der Schimmelreiter te kiezen voor het evenement in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018, kwam van muzikaal leider Philip Curtis. "In Nederland is het niet zo bekend, maar in Duitsland krijgt iedereen het op de middelbare school te lezen", aldus Thie. Hij vindt het wonderlijk dat juist in Nederland eigenlijk weinig verzonnen verhalen zijn over de strijd tegen het water. "Dan krijg je weer dat jongetje met zijn vinger in de dijk, maar dat komt eigenlijk uit Amerika."

Fenomenale theaterdieren

De Stormruiter past in alle opzichten bij Friesland en is meteen een buitenkans om de Friese paarden in volle glorie te laten zien. "Die dieren zijn groot cultureel erfgoed. Ze zijn tegelijk fenomenale theaterdieren. Qua mentaliteit, want ze zijn rustig. Maar alleen rustig is natuurlijk niet erg interessant, ze zijn ook gracieus en krachtig tegelijk. Ze zijn ook niet voor niets wereldberoemd", weet Thie.

Over het welzijn van de dieren hoeft niemand zich zorgen te maken, bezweert hij. "Daar is alle aandacht aan besteed, er is ook altijd een veterinair arts bij. Geen mens zal ook zijn paard uitlenen als je het niet kunt vertrouwen."

De dieren gaan met de acteurs schitteren in een arena van vijftig bij honderd meter, maar zo groot komt die volgens Thie door de decors helemaal niet over. Maar een groots evenement blijft het. De regisseur bestrijdt dat dergelijke spektakels de verwachtingen van het publiek steeds groter maken en de bezoekers mogelijk te veel verwennen. "Ik maak grote, maar veel meer kleine producties. Bezoeken daaraan beïnvloeden elkaar. Mensen gaan na een grote voorstelling juist ook meer naar kleine. Bovendien is De Stormruiter geen verwennerij, maar een grote inhoudelijke tragedie."

Door: ANP

12 juli '24 ( 8:53)

Hans Klok en Armin van Buuren openen nieuw podium Zwarte Cross

Het nieuwe hoofdpodium van festival Zwarte Cross wordt op 18 juli geopend met een speciale show. Illusionist Hans Klok, dj Armin van Buuren en operazanger Awn Maarof zorgen voor een "unieke" opening, aldus de organisatie.

12 juli '24 ( 8:43)

NS waarschuwt bezoekers P!nk: geen treinverkeer door aanrijding

Door een aanrijding is er donderdagavond weinig tot geen treinverkeer mogelijk op het traject van Amsterdam naar Utrecht. De NS waarschuwt treinreizigers die bij het concert van P!nk in de Johan Cruijff ArenA zijn dat er onvoldoende treincapaciteit beschikbaar is om iedereen thuis te brengen. "Zoek een alternatief vervoermiddel", aldus de vervoerder.

11 juli '24 (12:33)

Festivalweer: buien op vrijdag en zaterdag, zondag zonniger

Festivalgangers moeten vrijdag en zaterdag rekening houden met buien. Zondag wordt zonniger, meldt Weeronline.

10 juli '24 (12:01)

RAI in Amsterdam gedeeltelijk ontruimd na melding over verdacht pakketje

Een deel van de RAI in Amsterdam is woensdagochtend ontruimd nadat er een melding van een verdacht pakketje was binnengekomen bij de politie. Er wordt nu onderzoek gedaan, laat een woordvoerder van de politie weten.

10 juli '24 (11:39)

Swift-concerten in Amsterdam deden lokale economie goed

Drie keer trad de superster Taylor Swift afgelopen week op in de Amsterdamse Johan Cruiff Arena. Niet alleen de evenementenlocatie profiteerde van de komst van haar. Volgens economen bracht ze een flinke financiële boost mee voor de hoofdstad, meldt het Parool.

09 juli '24 (10:45)

Yves Berendse treedt volgend jaar niet één, maar twee keer op in Ziggo Dome

Yves Berendse geeft volgend jaar nog een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. De zanger treedt ook op 27 juni op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend.

09 juli '24 ( 9:10)

Danny Vera geeft in november extra show

Danny Vera geeft op 29 november een extra concert in Klokgebouw Eindhoven. De eerder aangekondigde show op 30 november is helemaal uitverkocht. Daarom is er een tweede avond geboekt.

08 juli '24 (10:48)

Extra openbaar vervoer van en naar Nijmeegse Vierdaagse(feesten)

Vervoerders Arriva, Breng en NS zetten rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra bussen en treinen in van en naar Nijmegen. De NS rijdt in de vroege ochtend met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen.

08 juli '24 ( 9:12)

Rock Werchter wil opnieuw kijken naar regels rond herbruikbare bekers

Het Belgische festival Rock Werchter wil dat de regels rond herbruikbare bekers nog eens worden geëvalueerd. Dat zegt Nele Bigaré van Live Nation tegen VRT NWS. Het festival moest deze editie verplicht herbruikbare bekers inzetten, maar volgens de festivalorganisator zijn er betere opties voor grote festivals.

08 juli '24 ( 8:54)

Festival der Liebe keert volgend jaar terug naar Rotterdam

Het Duitstalige evenement Festival der Liebe krijgt volgend jaar tweede editie. De tweede editie van het festival is op 8 maart in Rotterdam Ahoy, zegt mede-organisator Jan Smit op Instagram. De kaartverkoop is al begonnen.