Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nog even en dan begint het culturele seizoen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Uitmarkt in Amsterdam, die wordt gezien als de opening van het nieuwe culturele seizoen, beleeft komende vrijdag, zaterdag en zondag de 41ste editie. Opnieuw is gekozen voor het Oosterdok en het Marineterrein als plaats van handeling.

Niet alleen zijn er weer talloze stands van gezelschappen, producenten, musea en uitgeverijen, er staan als vanouds ook topacts op een aantal van de 27 podia, van Guus Meeuwis tot Het Nationale Ballet. Diggy Dix geeft acte de présence met zijn eigentijdse repertoire en Ellen ten Damme brengt een ode aan de grote chansonniers en entertainers van de vorige eeuw. En wie wil kan lustig meeblèren met de populaire musical-sing-a-long.

In totaal zijn er een kleine vierhonderd optredens van bekende en onbekende artiesten. De Bijlmer, de roemruchte Amsterdamse wijk die vijftig jaar bestaat, heeft deze Uitmarkt een eigen podium met veel eigen urban cultuur en een heuse Bijlmer Got Talent.

Luchtdirigeren

Bijna iedereen die meetelt laat zich zien of horen, soms op een onverwachte manier. Het Concertgebouw laat zich van een lollige kant zien met een cursus luchtdirigeren. De organisatie van Rembrandtjaar 2019 (de schilder stierf dan 350 jaar geleden) biedt fotografische mogelijkheden om de toch weinig benijdenswaardige hoofdrol te spelen in De Anatomische Les. Het Van Gogh Museum blijft ook niet achter en komt met een kolossale blow-up van Van Goghs Amandelbloesem uit 1890.

De organisatie van de Uitmarkt, die vroeger vooral in het centrum en bij het Museumplein te vinden was, is heel tevreden over de nieuwe plek niet zover van het Centraal Station, met name vanwege de goede infrastructurele voorzieningen.

De Uitmarkt trok vorig jaar volgens schattingen 450.000 bezoekers. In diverse andere plaatsen zijn komende tijd ook uitmarkten, uitfestivals of uitfeesten.

Door: ANP

22 juli '24 (11:37)

Frenna geeft in december grootste soloshow tot nu toe in Ziggo Dome

Frenna geeft eind dit jaar zijn grootste show als soloartiest tot nu toe. De rapper staat op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO maandag bekend.

22 juli '24 ( 8:53)

Meer dan kwart miljoen mensen naar 26e editie festival Zwarte Cross, bezoekersrecord

Het festival Zwarte Cross heeft dit weekend een recordaantal bezoekers verwelkomd. Volgens de organisatie kwamen 265.500 mensen op het uitverkochte muziek-, theater- en motorcrossevenement in de Achterhoek af. Vorig jaar waren het er nog 237.500.

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.

19 juli '24 ( 9:04)

Festivals door hele land bereiden zich voor op tropische temperaturen

Evenementen bereiden zich voor op een tropisch weekend met mogelijk temperaturen van boven de 31 graden. De organisaties van de Zwarte Cross, de Parade in Den Haag en Leeuwarden Open Air treffen extra maatregelen om bezoekers te beschermen tegen de hitte, melden zij aan het ANP. Zo komen er op veel plekken extra waterpunten en schaduwplekken bij.

18 juli '24 (13:03)

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal 50 kilometer zouden lopen, lopen daarom vrijdag 40 kilometer. De 40 kilometer wordt 30 kilometer en de route van 30 kilometer wordt 20 kilometer.

18 juli '24 ( 8:50)

Organisatie Wildeburg 'diep geraakt en intens verdrietig' door overleden bezoeker

De organisatie van het festival Wildeburg is "diep geraakt en intens verdrietig" door het overlijden van een 34-jarige bezoeker. De man was sinds zondag vermist. Zijn lichaam werd woensdag gevonden.

18 juli '24 ( 8:33)

Lichaam sinds zondag vermiste festivalbezoeker Wildeburg gevonden in Ens

De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

18 juli '24 ( 6:05)

Derde dag van Nijmeegse Vierdaagse is 'bergetappe' met Zevenheuvelenweg

Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

17 juli '24 (14:16)

Wout & Frank zenden live uit bij Zwarte Cross

Veronica-dj's Wouter van der Goes en Frank van 't Hof zenden donderdag 18 en vrijdag 19 juli uit vanaf de Zwarte Cross. Dat meldt de zender woensdag. Het duo ontvangt in de middagshow artiesten en "brengt de sfeer van het uitverkochte festival op de radio".