Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De leukste uitjes voor jonge avonturiers en nieuwsgierige aagjes in het zuiden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 20 min
location_on [xx]km
 
Het zuiden van ons land heeft de eerste week zomervakantie er alweer bijna op zitten. Nu de temperatuur weer tot echt zomerse hoogten gaat stijgen is het de hoogste tijd om er lekker op uit te gaan. Tips nodig? Wij hebben, per provincie, de leukste activiteiten en bezienswaardigheden verzameld voor een zomer vol avontuur en plezier!

Gelderland

 

Geofort in Herwijnen

 
Op het forteiland Geofort in Herwijnen staat alles in het teken van kaarten en navigatie. In de GeoExperience zoek je je weg door een donkere ondergrondse gang en het doolhof, zoek je naar schatten en speur je naar vleermuizen in de Vleermuistuin van Staatsbosbeheer. Onderweg leren kinderen van alles over navigatie, gps en oriëntatie, zoals hoe een zalm de weg vindt, waarom de Noordpool verschuift en hoe een smartphone weet waar je bent. Meer informatie op www.geofort.nl.
 
 

MuZIEum in Nijmegen

 
Ervaar hoe het is om blind of slechtziend te zijn in het MuZIEum in Nijmegen, bijvoorbeeld met een 'donkerbeleving' of op Expeditie Ribbelroute. Tijdens de zomervakantie organiseert het muZIEum bovendien een zomers uitdaging: blind op vakantie. Met een gids ga je 'op reis' naar een onbekende bestemming waar van alles is te voelen, ruiken, proeven en horen. Hoe beleef je een vakantie als je alleen deze zintuigen tot je beschikking hebt? Meer informatie op www.muzieum.nl.
 
 

Museonder in Nationaal Park De Hoge Veluwe

 
Wat leeft en gebeurt er allemaal onder onze voeten? In het Museonder, het eerste ondergrondse museum ter wereld, kun je letterlijk en figuurlijk een kijkje onder de grond nemen. In het museum is van alles te ontdekken, zoals een compleet wortelstelsel van een 135 jaar oude boom. Ook is er een waterlaboratorium en liggen er botten van dieren die al duizenden jaren zijn uitgestorven maar die ooit rondliepen op De Hoge Veluwe. Meer informatie op www.hogeveluwe.nl.
 

Limburg

 

De Miljoenenlijn in Simpelveld

 
Stap in een historische stoom- of dieseltrein en maak een nostalgische rit door Zuid-Limburg. Op grensstation Simpelveld is bovendien van alles te beleven. Het stationsgebouw uit 1908 is nog steeds het kloppend hart van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij met een klein museum, filmzaal en een modelspoorbaan in de open lucht. Meer informatie op www.zlsm.nl.
 
 

Kasteelruïne en Fluweelengrot in Valkenburg aan de Geul

 
In de kasteelruïne van Valkenburg aan de Geul keer je terug naar de Middeleeuwen van de 11e eeuw. Het imposante kasteel is de enige hoogteburcht in Nederland. Met een speurtocht leer je meer over het kasteel en de geschiedenis terwijl je ronddwaalt van de ridderzaal naar de verdegigingstoren en van de artilleriekamer naar de vluchtgangen. Deze gangen leiden naar de Fluweelengrot, het gangenstelsel onder de kasteelruïne. Ridders en kasteelbewoners konden via deze gangen ongezien vluchten wanneer het kasteel door de vijand belegerd werd. Meer informatie op www.kasteelvalkenburg.nl.
 

Continium discovery center in Kerkrade

 
Het Continium is Kidsproof musuem van Limburg 2018. Ga op tijdreis in het Warp Theater, ontdek wetenschap en techniek in de Explore Zone, bezoek de Science Show Chemilicious of ontrafel het ijskoude mysterie van Ötzi. Meer informatie op www.continium.nl.
 
 

Noord-Brabant

 

Bijenteeltmuseum in Geffen

 
In het Bijenteeltmuseum van imkerij Ecopoll kunnen bezoekers de wondere wereld van de bij van dichtbij bekijken. Het museum heeft een uitgebreide collectie van oude imkergereedschappen, honingpersen en bijenkasten. Liefhebbers kunnen allerlei soorten honing en bijenwas proeven. Meer informatie op www.ecopoll.nl.
 

Het Oertijdmuseum/Dinosaurusmuseum in Boxtel

 
In het Oertijdmuseum valt van alles te ontdekken over de oertijd en de dinosaurussen. Zo zijn er educatieve speurtochten en oertijdspelletjes te doen en in de bioscoop draaien diverse films. Bekijk de grootste potvis van Nederland, ontmoet 'Lucy', één van de oudste mensen ooit gevonden of ga op avontuur in de oertijdtuin en het oertijdwoud waar tussen de bomen en struiken allerlei levensechte diermodellen verstopt zitten. Meer informatie op www.oertijdmuseum.nl.
 
 

Reptielenhuis De Aarde in Breda

 
Reptielenhuis De Aarde is een kleine dierentuin met vrijwel alleen maar reptielen, zoals slangen, hagedissen, schildpadden en krokodillen. Sommige dieren mag je zelfs vasthouden en aaien! Dierverzorgers lopen rond voor alle vragen die je hebt over de dieren. Meer informatie op www.deaardebreda.nl.
 

Zeeland

 

Terra Maris in natuurgebied Manteling bij Oostkapelle

 
In museum Terra Maris kunnen kinderen het Zeeuwse landschap en de natuur ontdekken op een levendige manier. Er is een groot zee-aquarium, een landschapatuin met de verschillende landschapstypen van Zeeland, vijvers waar je met een schepnetje waterdiertjes kunt vangen en een mottekasteel op de vliedberg. Meer informatie op www.terramaris.nl.
 
 

Deltapark Neeltje Jans in Vrouwenpolder

 
Deltapark Neeltje Jans is een informatie- en attractiepark over de deltawerken. Naast een educatief centrum zijn er diverse waterattracties en een zeehondenshow. In het Bluereef Aqurium kunnen bezoekers in een duikkooi zwemmen tussen de haaien. Vanaf een rondvaartboot zijn de deltawerken van dichtbij te bekijken en in de nieuwe Delta Experience beleeft de bezoeker in een indrukwekkende 4D animatie de kracht van water tijdens de watersnoodsramp van 1953. Meer informatie op www.neeltjejans.nl.
 

Zeehondensafari vanuit Sint-Annaland

 
Frisia Rondvaarten vertrekt vanaf Sint-Annaland voor een vaartocht naar de zeehonden in nationaal park De Oosterschelde. In het natuurgebied zijn niet alleen zeehonden te ontdekken maar worden ook geregeld lepelaars en bruinvissen gesignaleerd. Ook de Zeelandbrug, de langste brug van Nederland, is goed te zien vanaf de boot. Meer informatie op www.frisiarondvaarten.nl.
 
Door: Redactie Nationale Recreatiegids
19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.

19 juli '24 ( 9:04)

Festivals door hele land bereiden zich voor op tropische temperaturen

Evenementen bereiden zich voor op een tropisch weekend met mogelijk temperaturen van boven de 31 graden. De organisaties van de Zwarte Cross, de Parade in Den Haag en Leeuwarden Open Air treffen extra maatregelen om bezoekers te beschermen tegen de hitte, melden zij aan het ANP. Zo komen er op veel plekken extra waterpunten en schaduwplekken bij.

18 juli '24 (13:03)

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal 50 kilometer zouden lopen, lopen daarom vrijdag 40 kilometer. De 40 kilometer wordt 30 kilometer en de route van 30 kilometer wordt 20 kilometer.

18 juli '24 ( 8:50)

Organisatie Wildeburg 'diep geraakt en intens verdrietig' door overleden bezoeker

De organisatie van het festival Wildeburg is "diep geraakt en intens verdrietig" door het overlijden van een 34-jarige bezoeker. De man was sinds zondag vermist. Zijn lichaam werd woensdag gevonden.

18 juli '24 ( 8:33)

Lichaam sinds zondag vermiste festivalbezoeker Wildeburg gevonden in Ens

De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

18 juli '24 ( 6:05)

Derde dag van Nijmeegse Vierdaagse is 'bergetappe' met Zevenheuvelenweg

Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

17 juli '24 (14:16)

Wout & Frank zenden live uit bij Zwarte Cross

Veronica-dj's Wouter van der Goes en Frank van 't Hof zenden donderdag 18 en vrijdag 19 juli uit vanaf de Zwarte Cross. Dat meldt de zender woensdag. Het duo ontvangt in de middagshow artiesten en "brengt de sfeer van het uitverkochte festival op de radio".

17 juli '24 (13:13)

Vlieland-festival Into The Great Wide Open maakt muziekprogramma compleet

Het is een enorme lijst van artiesten en acts voor het festival op Vlieland Into The Great Wide Open. Met de bekendmaking van onder andere Froukje en S10 is de line-up van het festival nu helemaal compleet, meldt 3voor12. 

16 juli '24 ( 9:07)

Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst, 'burgerwacht' niet welkom

De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.