Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Pilot toeristenbelasting in Noordenveld werkt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In de gemeente Noordenveld (Drenthe) blijven de komende twee jaar kinderen vrijgesteld van toeristenbelasting en gaan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag in de sector recreatie en toerisme. Twee jaar geleden is de gemeente samen met ISD Noordenkwartier en Recreatie Ondernemers Noordenvelld (RON) een pilot "toerisme" gestart en deze pilot wordt met twee jaar verlengd. Het bieden van werkervaringsplaatsen werkt en er is een toename van het aantal overnachtingen.

Werkervaring voor mensen met afstand tot arbeidsmarkt

Als onderdeel van de pilot zijn in totaal 16 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bij RON-bedrijven aan het werk geweest. Een aantal van hen is via deze werkervaringsplaats uitgestroomd naar een reguliere baan. De gemeente en RON hebben nu afgesproken dat de RON de komende twee jaar op jaarbasis minimaal twee fulltime banen voor deze doelgroep aanbiedt.

Het doel van de werkervaringsplaatsen is om mensen een opstap naar de arbeidsmarkt te bieden. Wethouder Werk en Inkomen en Sociale Zaken, Alex Wekema: “Als gemeente maken we ons hard om deze nieuwe constructie bij de hele toeristische recreatieve sector onder de aandacht te brengen. Gezien de maatschappelijke betrokkenheid van veel ondernemers heb ik daar alle vertrouwen in!”

Geen toeristenbeasting voor kinderen

Ook het andere deel van de pilot, kinderen vrijstellen van toeristenbelasting, was een succes. De maatregel levert minder belastinginkomsten op, maar we zien het totaal aantal overnachtingen toenemen. Opvallend was de stijging van het aandeel grootouders met kleinkinderen dat verbleef in Noordenveld. Wethouder Recreatie en Toerisme, Jeroen Westendorp is heel tevreden. “Je ziet dat samenwerking loont. Iedereen profiteert ervan als er meer toeristen naar onze mooie gemeente komen!”

Wim Strijland van boscamping De Langeloërduinen “Wij zijn hier als recreatieondernemers natuurlijk blij mee. Onze gasten zijn steeds aangenaam verrast als wij hen wijzen op deze regeling en dit soort positieve signalen helpen zeker bij ons streven om meer toeristen naar de Kop van Drenthe te trekken. De gemeente Noordenveld bewijst hiermee opnieuw dat zij inziet dat het toerisme voor onze regio van groot belang is, en (dat zij) bovendien bereid is er ook naar te handelen.

Bron:  Roder Journaal

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.

19 juli '24 ( 9:04)

Festivals door hele land bereiden zich voor op tropische temperaturen

Evenementen bereiden zich voor op een tropisch weekend met mogelijk temperaturen van boven de 31 graden. De organisaties van de Zwarte Cross, de Parade in Den Haag en Leeuwarden Open Air treffen extra maatregelen om bezoekers te beschermen tegen de hitte, melden zij aan het ANP. Zo komen er op veel plekken extra waterpunten en schaduwplekken bij.

18 juli '24 (13:03)

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal 50 kilometer zouden lopen, lopen daarom vrijdag 40 kilometer. De 40 kilometer wordt 30 kilometer en de route van 30 kilometer wordt 20 kilometer.

18 juli '24 ( 8:50)

Organisatie Wildeburg 'diep geraakt en intens verdrietig' door overleden bezoeker

De organisatie van het festival Wildeburg is "diep geraakt en intens verdrietig" door het overlijden van een 34-jarige bezoeker. De man was sinds zondag vermist. Zijn lichaam werd woensdag gevonden.

18 juli '24 ( 8:33)

Lichaam sinds zondag vermiste festivalbezoeker Wildeburg gevonden in Ens

De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

18 juli '24 ( 6:05)

Derde dag van Nijmeegse Vierdaagse is 'bergetappe' met Zevenheuvelenweg

Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

17 juli '24 (14:16)

Wout & Frank zenden live uit bij Zwarte Cross

Veronica-dj's Wouter van der Goes en Frank van 't Hof zenden donderdag 18 en vrijdag 19 juli uit vanaf de Zwarte Cross. Dat meldt de zender woensdag. Het duo ontvangt in de middagshow artiesten en "brengt de sfeer van het uitverkochte festival op de radio".

17 juli '24 (13:13)

Vlieland-festival Into The Great Wide Open maakt muziekprogramma compleet

Het is een enorme lijst van artiesten en acts voor het festival op Vlieland Into The Great Wide Open. Met de bekendmaking van onder andere Froukje en S10 is de line-up van het festival nu helemaal compleet, meldt 3voor12. 

16 juli '24 ( 9:07)

Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst, 'burgerwacht' niet welkom

De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.