Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rookverbod horeca: 10 miljoen euro boetes

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Tien jaar na de invoering van het rookverbod in de Nederlandse horeca wordt er in vrijwel geen enkel restaurant, cafetaria, sportkantine of hotel nog een sigaret opgestoken. Ook in kroegen en discotheken, waar de handhaving volgens toezichthouder NVWA lange tijd problematisch was, wordt bijna niet meer gerookt.

"Als we zo terugkijken op tien jaar handhaving, mogen we niet ontevreden zijn, maar achteroverleunen kan niet'', zegt Rob Hageman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Horecaondernemers die hun klanten gewoon lieten doorroken na het verbod op 1 juli 2008 zijn voor in totaal meer dan 10 miljoen euro beboet, blijkt uit cijfers van de NVWA. In die periode werden ruim 20.500 boetes en waarschuwingen gegeven. Voor kleine kroegjes werd eerst een uitzondering gemaakt op het rookverbod, maar die kwam in 2014 te vervallen. "De laatste jaren zien we ook dat naleving bij de kleine cafés verder is toegenomen. Daarmee lijkt de norm dat de horeca rookvrij is, steeds meer te zijn ingebed'', aldus Hageman.

Onrustig

Het verbod leidde vooral in de eerste jaren tot felle protesten van cafébazen. "Vooral de beginperiode was heel onrustig. Niet alleen horecaondernemers verzetten zich tegen het verbod, ook consumenten'', zegt een woordvoerster van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

De ophef over het rookbeleid is ook nog niet voorbij. Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid ligt, komen er nog veel strengere regels om roken uit te bannen. Zo wil hij dat ook de aparte rookruimtes in horecagelegenheden de komende twee jaar verdwijnen. Daarover voerde hij vorige maand voor het eerst een gesprek met branchevereniging KHN. Volgens Blokhuis is het ook "onvermijdelijk'' dat roken op het terras wordt verboden.

Maar volgens KHN gaat het verbieden van rookruimtes de horeca heel veel geld kosten. Het voornemen om ook roken op het terras in de ban te doen noemt KHN "betutteling ten top''.

Ook Ton Wurtz van de Stichting Rokersbelangen begrijpt niets van deze maatregelen. "Je hoeft toch niet als niet-roker in een rookruimte te gaan zitten? En als je last hebt van een roker naast je op het terras, dan vraag je hem toch om een eindje verder te gaan zitten? De horeca is een stuk van zijn gastvrijheid verloren. Een droevige zaak dat we deze kant op gaan''.

Door: ANP

12 juli '24 ( 8:53)

Hans Klok en Armin van Buuren openen nieuw podium Zwarte Cross

Het nieuwe hoofdpodium van festival Zwarte Cross wordt op 18 juli geopend met een speciale show. Illusionist Hans Klok, dj Armin van Buuren en operazanger Awn Maarof zorgen voor een "unieke" opening, aldus de organisatie.

12 juli '24 ( 8:43)

NS waarschuwt bezoekers P!nk: geen treinverkeer door aanrijding

Door een aanrijding is er donderdagavond weinig tot geen treinverkeer mogelijk op het traject van Amsterdam naar Utrecht. De NS waarschuwt treinreizigers die bij het concert van P!nk in de Johan Cruijff ArenA zijn dat er onvoldoende treincapaciteit beschikbaar is om iedereen thuis te brengen. "Zoek een alternatief vervoermiddel", aldus de vervoerder.

11 juli '24 (12:33)

Festivalweer: buien op vrijdag en zaterdag, zondag zonniger

Festivalgangers moeten vrijdag en zaterdag rekening houden met buien. Zondag wordt zonniger, meldt Weeronline.

10 juli '24 (12:01)

RAI in Amsterdam gedeeltelijk ontruimd na melding over verdacht pakketje

Een deel van de RAI in Amsterdam is woensdagochtend ontruimd nadat er een melding van een verdacht pakketje was binnengekomen bij de politie. Er wordt nu onderzoek gedaan, laat een woordvoerder van de politie weten.

10 juli '24 (11:39)

Swift-concerten in Amsterdam deden lokale economie goed

Drie keer trad de superster Taylor Swift afgelopen week op in de Amsterdamse Johan Cruiff Arena. Niet alleen de evenementenlocatie profiteerde van de komst van haar. Volgens economen bracht ze een flinke financiële boost mee voor de hoofdstad, meldt het Parool.

09 juli '24 (10:45)

Yves Berendse treedt volgend jaar niet één, maar twee keer op in Ziggo Dome

Yves Berendse geeft volgend jaar nog een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. De zanger treedt ook op 27 juni op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend.

09 juli '24 ( 9:10)

Danny Vera geeft in november extra show

Danny Vera geeft op 29 november een extra concert in Klokgebouw Eindhoven. De eerder aangekondigde show op 30 november is helemaal uitverkocht. Daarom is er een tweede avond geboekt.

08 juli '24 (10:48)

Extra openbaar vervoer van en naar Nijmeegse Vierdaagse(feesten)

Vervoerders Arriva, Breng en NS zetten rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra bussen en treinen in van en naar Nijmegen. De NS rijdt in de vroege ochtend met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen.

08 juli '24 ( 9:12)

Rock Werchter wil opnieuw kijken naar regels rond herbruikbare bekers

Het Belgische festival Rock Werchter wil dat de regels rond herbruikbare bekers nog eens worden geëvalueerd. Dat zegt Nele Bigaré van Live Nation tegen VRT NWS. Het festival moest deze editie verplicht herbruikbare bekers inzetten, maar volgens de festivalorganisator zijn er betere opties voor grote festivals.

08 juli '24 ( 8:54)

Festival der Liebe keert volgend jaar terug naar Rotterdam

Het Duitstalige evenement Festival der Liebe krijgt volgend jaar tweede editie. De tweede editie van het festival is op 8 maart in Rotterdam Ahoy, zegt mede-organisator Jan Smit op Instagram. De kaartverkoop is al begonnen.