Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Van der Laan had doel voor ogen met expositie

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De vorig jaar overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan had als gastconservator van het Amsterdam Museum een doel voor ogen. Hij wilde met een door hem samengestelde expositie een goed gesprek op gang brengen over de veelbesproken drukte in de hoofdstad. Zaterdag opent de tentoonstelling De Mooiste Stad, Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan, waar hij nog tot vlak voor zijn dood aan werkte.

Volgens medeconservator Laura van Hasselt, die de tachtig objecten samen met Van der Laan uitkoos, was het laatste gesprek op vrijdagmiddag 15 september. "Een cruciaal moment, waarop we de collectielijst hebben vastgelegd. Achteraf bleek dat zijn laatste officiële afspraak, want die maandag erop is hij gestopt met werken.''

De burgemeester vond het samenstellen van de tentoonstelling fantastisch om te doen, zegt Van Hasselt. ,,Hij was dol op geschiedenis en vond het een fijne afleiding van zijn zware baan en zijn ziekte. Hij maakte er tijd voor vrij die hij helemaal niet had. Maar hij vond het heel belangrijk dat het gesprek goed wordt gevoerd.''

Keerzijde

De populariteit van zijn geliefde Amsterdam heeft namelijk ook een keerzijde, zoals de drukte op straat, de overlast en een oververhitte huizenmarkt die daarmee gepaard gaan. Van der Laan wilde laten zien dat de hoofdstad eerder dit soort periodes heeft gekend.

De expositie bestaat uit zeven thema's, voorzien van uitspraken van de voormalig burgemeester. Aan de hand van zowel historische als eigentijdse werken komen onderwerpen als migratie, economie, vrijheid en wonen aan de orde.

Graffitiportret

Hoewel de tentoonstelling niet over de burgemeester zelf gaat, heeft het museum ervoor gekozen het bekende graffitiportret Damsko Strijder van Van der Laan op te hangen. "Het was eigenlijk de bedoeling dat hij de expositie zelf zou openen. Toen hij toch nog plotseling overleed, hebben we in overleg met zijn vrouw besloten dit stuk eraan toe te voegen.''

De Mooiste Stad, Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan is te zien tot en met 4 november in de gratis toegankelijke Amsterdam Galerij.

Door: ANP

12 juli '24 ( 8:53)

Hans Klok en Armin van Buuren openen nieuw podium Zwarte Cross

Het nieuwe hoofdpodium van festival Zwarte Cross wordt op 18 juli geopend met een speciale show. Illusionist Hans Klok, dj Armin van Buuren en operazanger Awn Maarof zorgen voor een "unieke" opening, aldus de organisatie.

12 juli '24 ( 8:43)

NS waarschuwt bezoekers P!nk: geen treinverkeer door aanrijding

Door een aanrijding is er donderdagavond weinig tot geen treinverkeer mogelijk op het traject van Amsterdam naar Utrecht. De NS waarschuwt treinreizigers die bij het concert van P!nk in de Johan Cruijff ArenA zijn dat er onvoldoende treincapaciteit beschikbaar is om iedereen thuis te brengen. "Zoek een alternatief vervoermiddel", aldus de vervoerder.

11 juli '24 (12:33)

Festivalweer: buien op vrijdag en zaterdag, zondag zonniger

Festivalgangers moeten vrijdag en zaterdag rekening houden met buien. Zondag wordt zonniger, meldt Weeronline.

10 juli '24 (12:01)

RAI in Amsterdam gedeeltelijk ontruimd na melding over verdacht pakketje

Een deel van de RAI in Amsterdam is woensdagochtend ontruimd nadat er een melding van een verdacht pakketje was binnengekomen bij de politie. Er wordt nu onderzoek gedaan, laat een woordvoerder van de politie weten.

10 juli '24 (11:39)

Swift-concerten in Amsterdam deden lokale economie goed

Drie keer trad de superster Taylor Swift afgelopen week op in de Amsterdamse Johan Cruiff Arena. Niet alleen de evenementenlocatie profiteerde van de komst van haar. Volgens economen bracht ze een flinke financiële boost mee voor de hoofdstad, meldt het Parool.

09 juli '24 (10:45)

Yves Berendse treedt volgend jaar niet één, maar twee keer op in Ziggo Dome

Yves Berendse geeft volgend jaar nog een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. De zanger treedt ook op 27 juni op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend.

09 juli '24 ( 9:10)

Danny Vera geeft in november extra show

Danny Vera geeft op 29 november een extra concert in Klokgebouw Eindhoven. De eerder aangekondigde show op 30 november is helemaal uitverkocht. Daarom is er een tweede avond geboekt.

08 juli '24 (10:48)

Extra openbaar vervoer van en naar Nijmeegse Vierdaagse(feesten)

Vervoerders Arriva, Breng en NS zetten rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra bussen en treinen in van en naar Nijmegen. De NS rijdt in de vroege ochtend met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen.

08 juli '24 ( 9:12)

Rock Werchter wil opnieuw kijken naar regels rond herbruikbare bekers

Het Belgische festival Rock Werchter wil dat de regels rond herbruikbare bekers nog eens worden geëvalueerd. Dat zegt Nele Bigaré van Live Nation tegen VRT NWS. Het festival moest deze editie verplicht herbruikbare bekers inzetten, maar volgens de festivalorganisator zijn er betere opties voor grote festivals.

08 juli '24 ( 8:54)

Festival der Liebe keert volgend jaar terug naar Rotterdam

Het Duitstalige evenement Festival der Liebe krijgt volgend jaar tweede editie. De tweede editie van het festival is op 8 maart in Rotterdam Ahoy, zegt mede-organisator Jan Smit op Instagram. De kaartverkoop is al begonnen.