Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mauritshuis aan de slag met oudste kunstwerk

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
In het Mauritshuis in Den Haag wordt deze week begonnen met de openbare restauratie van De bewening van Christus, tussen 1460 en 1464 gemaakt door van Rogier van der Weyden en zijn atelier. Het is het oudste schilderij in het Mauritshuis en het enige werk van deze Vlaamse meester in Nederlands bezit.

Het vernis is vergeeld, waardoor de kleuren niet meer zo mooi overkomen. Het moet dus worden verwijderd. Verder moeten retouches worden weggehaald. "Overschilderingen verkleuren anders dan de originele verf. Dat ga je zien", zegt conservator Ariane van Suchtelen. Het museum wil tijdens de werkzaamheden ook meer te weten te komen over het werk zelf. De klus gaat tot eind dit jaar duren. Het publiek kan de restauratie van heel dichtbij volgen en krijgt ook allerlei achtergrondinformatie via film, een interactief scherm en iPads.

"Het is echt een flinke restauratie", aldus Van Suchtelen. "Ook moeten we de randjes van de ouderdomsbarstjes in de verf plaatselijk heel subtiel vastzetten. Daarna komt er een nieuwe vernislaag en daarop worden nieuwe retouches aangebracht, zodat die in de toekomst gemakkelijk te vervangen zijn."

Tegelijk met de openbare restauratie is in het Mauritshuis een bijzonder, verwant bruikleen te zien: De bewening voor het graf, ook van de hand van Rogier van der Weyden. Dit schilderij (eveneens uit de periode 1460-1464) uit de collectie van de beroemde Galleria degli Uffizi in Florence was nooit eerder in Nederland.

Rogier van der Weyden (1399-1464) wordt na Jan van Eyck (1390-1441) beschouwd als de belangrijkste Vlaamse schilder van zijn tijd. Hij had een enorm atelier en veel medewerkers. "Een productiebedrijf waar je werk kon bestellen", zegt Van Suchtelen. Het is volgens haar bekend dat de knielende bisschop op het schilderij de opdrachtgever was, mogelijk bisschop van Atrecht Pierre de Ranchicourt.

Het werk uit de Uffizi werd besteld door de familie De Medici. "Ook in Italië was Van der Weyden een beroemdheid, die tijdens zijn bezoek in 1450 aan vorstenhoven werd ontvangen", weet Van Suchtelen.

Door: ANP

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.

19 juli '24 ( 9:04)

Festivals door hele land bereiden zich voor op tropische temperaturen

Evenementen bereiden zich voor op een tropisch weekend met mogelijk temperaturen van boven de 31 graden. De organisaties van de Zwarte Cross, de Parade in Den Haag en Leeuwarden Open Air treffen extra maatregelen om bezoekers te beschermen tegen de hitte, melden zij aan het ANP. Zo komen er op veel plekken extra waterpunten en schaduwplekken bij.

18 juli '24 (13:03)

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal 50 kilometer zouden lopen, lopen daarom vrijdag 40 kilometer. De 40 kilometer wordt 30 kilometer en de route van 30 kilometer wordt 20 kilometer.

18 juli '24 ( 8:50)

Organisatie Wildeburg 'diep geraakt en intens verdrietig' door overleden bezoeker

De organisatie van het festival Wildeburg is "diep geraakt en intens verdrietig" door het overlijden van een 34-jarige bezoeker. De man was sinds zondag vermist. Zijn lichaam werd woensdag gevonden.

18 juli '24 ( 8:33)

Lichaam sinds zondag vermiste festivalbezoeker Wildeburg gevonden in Ens

De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

18 juli '24 ( 6:05)

Derde dag van Nijmeegse Vierdaagse is 'bergetappe' met Zevenheuvelenweg

Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

17 juli '24 (14:16)

Wout & Frank zenden live uit bij Zwarte Cross

Veronica-dj's Wouter van der Goes en Frank van 't Hof zenden donderdag 18 en vrijdag 19 juli uit vanaf de Zwarte Cross. Dat meldt de zender woensdag. Het duo ontvangt in de middagshow artiesten en "brengt de sfeer van het uitverkochte festival op de radio".

17 juli '24 (13:13)

Vlieland-festival Into The Great Wide Open maakt muziekprogramma compleet

Het is een enorme lijst van artiesten en acts voor het festival op Vlieland Into The Great Wide Open. Met de bekendmaking van onder andere Froukje en S10 is de line-up van het festival nu helemaal compleet, meldt 3voor12. 

16 juli '24 ( 9:07)

Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst, 'burgerwacht' niet welkom

De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.