Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veel animo voor Heiligdomsvaart Maastricht

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De animo voor de Heiligdomsvaart in Maastricht de afgelopen tien dagen was groot. De Heiligdomsvaart is een uit de middeleeuwen stammende bedevaart die eens in de zeven jaar gehouden wordt naar het graf van de Heilige Servaas. De bezoekersaantallen dit jaar liggen volgens een woordvoerder ergens rond die van de vorige Heiligdomsvaart in 2011: om en nabij de 175.000.

De tweede en laatste ommegang door het stadshart van Maastricht, gadegeslagen door 75.000 mensen, sloot zondag deze 55e Heiligdomsvaart af. Deze ommegang was daarmee iets drukker als die van een week geleden, toen nogal wat mensen wegbleven in verband met de voorspelde regen.

De afgelopen tien dagen werd in Maastricht in het kader van de Heiligdomsvaart een scala van dagelijkse festiviteiten georganiseerd rond culturele en religieuze thema's. Veel van deze druk bezochte activiteiten waren uitverkocht. 

Jongeren

Een woordvoerder noemde het opvallend hoeveel jongeren deelnamen aan activiteiten. Het ging daarbij onder meer om koren, concerten, missen en lezingen. "Hartverwarmend'', aldus de woordvoerder.

Tijdens de Heiligdomsvaart zondag werd de 66-jarige Joseph Goumans uit Maastricht benoemd tot ridder in de orde van Sint Sylvester. Dat is een hoge kerkelijke erkenning voor leken, toegekend door Paus Franciscus. Goumans werd geridderd door Mgr. Bert van Megen, ooit kapelaan in Maastricht, en nu apostolisch nuntius en aartsbisschop van Soedan en Eritrea. Van Megen was vanwege de Heiligdomsvaart naar Maastricht gekomen.

Voorzitter

Goumans, in zijn dagelijks leven advocaat, is voorzitter van de Vereniging van het Graf van Sint Servaas. Deze vereniging organiseert om de zeven jaar de Heiligdomsvaart. "Goumans heeft de onderscheiding meer dan verdiend'', aldus de woordvoerder. "Hij heeft inmiddels twee keer een Heiligdomsvaart neergezet die klinkt als een klok.''

12 juli '24 ( 8:53)

Hans Klok en Armin van Buuren openen nieuw podium Zwarte Cross

Het nieuwe hoofdpodium van festival Zwarte Cross wordt op 18 juli geopend met een speciale show. Illusionist Hans Klok, dj Armin van Buuren en operazanger Awn Maarof zorgen voor een "unieke" opening, aldus de organisatie.

12 juli '24 ( 8:43)

NS waarschuwt bezoekers P!nk: geen treinverkeer door aanrijding

Door een aanrijding is er donderdagavond weinig tot geen treinverkeer mogelijk op het traject van Amsterdam naar Utrecht. De NS waarschuwt treinreizigers die bij het concert van P!nk in de Johan Cruijff ArenA zijn dat er onvoldoende treincapaciteit beschikbaar is om iedereen thuis te brengen. "Zoek een alternatief vervoermiddel", aldus de vervoerder.

11 juli '24 (12:33)

Festivalweer: buien op vrijdag en zaterdag, zondag zonniger

Festivalgangers moeten vrijdag en zaterdag rekening houden met buien. Zondag wordt zonniger, meldt Weeronline.

10 juli '24 (12:01)

RAI in Amsterdam gedeeltelijk ontruimd na melding over verdacht pakketje

Een deel van de RAI in Amsterdam is woensdagochtend ontruimd nadat er een melding van een verdacht pakketje was binnengekomen bij de politie. Er wordt nu onderzoek gedaan, laat een woordvoerder van de politie weten.

10 juli '24 (11:39)

Swift-concerten in Amsterdam deden lokale economie goed

Drie keer trad de superster Taylor Swift afgelopen week op in de Amsterdamse Johan Cruiff Arena. Niet alleen de evenementenlocatie profiteerde van de komst van haar. Volgens economen bracht ze een flinke financiële boost mee voor de hoofdstad, meldt het Parool.

09 juli '24 (10:45)

Yves Berendse treedt volgend jaar niet één, maar twee keer op in Ziggo Dome

Yves Berendse geeft volgend jaar nog een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. De zanger treedt ook op 27 juni op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend.

09 juli '24 ( 9:10)

Danny Vera geeft in november extra show

Danny Vera geeft op 29 november een extra concert in Klokgebouw Eindhoven. De eerder aangekondigde show op 30 november is helemaal uitverkocht. Daarom is er een tweede avond geboekt.

08 juli '24 (10:48)

Extra openbaar vervoer van en naar Nijmeegse Vierdaagse(feesten)

Vervoerders Arriva, Breng en NS zetten rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra bussen en treinen in van en naar Nijmegen. De NS rijdt in de vroege ochtend met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen.

08 juli '24 ( 9:12)

Rock Werchter wil opnieuw kijken naar regels rond herbruikbare bekers

Het Belgische festival Rock Werchter wil dat de regels rond herbruikbare bekers nog eens worden geëvalueerd. Dat zegt Nele Bigaré van Live Nation tegen VRT NWS. Het festival moest deze editie verplicht herbruikbare bekers inzetten, maar volgens de festivalorganisator zijn er betere opties voor grote festivals.

08 juli '24 ( 8:54)

Festival der Liebe keert volgend jaar terug naar Rotterdam

Het Duitstalige evenement Festival der Liebe krijgt volgend jaar tweede editie. De tweede editie van het festival is op 8 maart in Rotterdam Ahoy, zegt mede-organisator Jan Smit op Instagram. De kaartverkoop is al begonnen.