Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Erwin Olaf schenkt Rijks bijna 500 werken

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Fotograaf Erwin Olaf heeft het Rijksmuseum in Amsterdam bijna vijfhonderd werken van zijn hand geschonken. Het gaat om 412 foto’s, zeven video’s, tijdschriften en boeken. Ook heeft het museum met steun van de BankGiro Loterij voor 200.000 euro nog eens zestig foto’s en drie video’s gekocht.

De werken vormen volgens het Rijksmuseum en Olaf de kerncollectie uit het oeuvre van de 58-jarige fotograaf. Elke komende twee jaar zal het museum in overleg met Olaf bepalen wat voor nieuw werk aan de verzameling kan worden toegevoegd.

Museumdirecteur Taco Dibbits is blij met de fotocollectie. "Erwin Olaf is een van de belangrijkste fotografen uit het laatste kwart van de twintigste eeuw. Zijn werk is sterk geworteld in de visuele traditie van Nederlandse kunst en geschiedenis en daarom is het fantastisch dat we zijn werk mogen toevoegen aan de collectie van het Rijksmuseum.

Nationale fotocollectie

Het museum schaart het werk van Olaf in de nationale fotocollectie van zo’n 200.000 foto’s die het Rijks beheert. Het museum organiseert volgend jaar juli een tentoonstelling van iconische foto's, waarbij Olaf zich heeft laten inspireren door Rembrandt, Vermeer en Breitner. Het werk wordt dan tentoongesteld in samenhang met de eigen collectie Hollandse Meesters. Het Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag organiseren samen volgend jaar ook een expositie.

Aan de schenking zijn geen voorwaarden verbonden, zegt Olaf. "Mijn werk is in goede handen. Dan ga ik niet zeuren over hoe vaak ik zou willen dat het wordt tentoongesteld’’, zegt hij in de Volkskrant.

Olaf, een voorvechter van homo-emancipatie, werd bekend in de jaren tachtig door provocerende foto's van dikke, vastgebonden vrouwen, naakte mannen met een erectie en kleine mensen. Later werd zijn werk genuanceerder. Zijn meest recente wapenfeit is een fotoserie van koning Willem-Alexander en zijn gezin, die opvalt door het informele karakter.

Door: ANP

24 juli '24 (12:24)

Mega Piraten Festijn in Oldebroek viert dit jaar 20-jarig bestaan

Het Mega Piraten Festijn keert dit jaar op 30 augustus terug naar Oldebroek. Dit jaar een speciale editie: het feest bestaat 20 jaar. Op het programma staan bekende artiesten als Jeroen van der Boom, Jan Smit, Boer Harm, Marco Schuitmaker en Jannes. De voorverkoop is al begonnen.

24 juli '24 (10:42)

Deadpool & Wolverine-fans vroeg bij Pathé Spuimarkt voor première

Bij het première-event van de nieuwe superheldenfilm Deadpool & Wolverine bij Pathé Spuimarkt in Den Haag stond woensdagochtend al vroeg een lange rij mensen te wachten. Volgens een woordvoerster van Disney hadden bezoekers zich om 07.30 uur al verzameld voor de bioscoop om de film als eerste in Nederland te zien.

24 juli '24 (10:11)

Ook Guy Sebastian treedt op tijdens Het Grote Songfestivalfeest

De Australische zanger Guy Sebastian treedt eind dit jaar op tijdens Het Grote Songfestivalfeest in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat heeft de organisatie van het evenement woensdag bekendgemaakt.

24 juli '24 ( 8:43)

Organisatie Milkshake komt met nieuw, meerdaags campingfestival

De organisatie achter het populaire jaarlijkse queerfestival Milkshake werkt aan een nieuw, meerdaags campingfestival. Het driedaagse evenement gaat Strawberry Starlight heten en niet plaatsvinden in Amsterdam zoals Milkshake. De inzet is dat de eerste editie in de zomer van 2025 plaatsvindt, maakte Milkshake-directeur Marieke Samallo woensdag bekend.

23 juli '24 (11:20)

Kaartverkoop soloshow Sabrina Carpenter in Ziggo Dome start vrijdag

Sabrina Carpenter komt met haar eigen show naar Amsterdam. De Amerikaanse zangeres staat op zondag 23 maart in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start op vrijdag 26 juli om 10.00 uur.

23 juli '24 ( 8:52)

Mogelijk miljoenenboete Tomorrowland voor gebruik wegwerpbekers

Het Belgische festival Tomorrowland riskeert een miljoenenboete voor het gebruik van wegwerpbekers. Een milieutoezichthouder heeft afgelopen weekend een controle op het festival uitgevoerd. Die concludeerde dat niet overal herbruikbare bekers beschikbaar zijn, meldt persbureau Belga. De boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

22 juli '24 (11:37)

Frenna geeft in december grootste soloshow tot nu toe in Ziggo Dome

Frenna geeft eind dit jaar zijn grootste show als soloartiest tot nu toe. De rapper staat op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO maandag bekend.

22 juli '24 ( 8:53)

Meer dan kwart miljoen mensen naar 26e editie festival Zwarte Cross, bezoekersrecord

Het festival Zwarte Cross heeft dit weekend een recordaantal bezoekers verwelkomd. Volgens de organisatie kwamen 265.500 mensen op het uitverkochte muziek-, theater- en motorcrossevenement in de Achterhoek af. Vorig jaar waren het er nog 237.500.

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.