Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Boudewijn de Groot even baas in 'eng' theater

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
"Doodeng", vond Boudewijn de Groot de Haarlemse stadsschouwburg toen hij er als kind op weg naar de kleuterschool langs moest. Nu wordt hij 74 en komend seizoen gastprogrammeur van het theater, ter gelegenheid van het eeuwfeest.

Dat er in die "strenge en donkere" schouwburg "gespeeld" werd, kon kleuter Boudewijn toen niet echt begrijpen. Een jaar of zes was hij toen hij er voor het eerst vanaf het balkon in "de peilloze diepte" keek naar een kindervoorstelling. "Iets heel anders dan wat ik me bij spelen voorstelde, maar fascinerend."

Vijf voorstellingen heeft hij nu uitgezocht, vertelt de gastprogrammeur. Voorafgaand aan elke voorstelling klimt hij op het toneel om uit te leggen waarom hij deze koos. Het gaat om bestaande voorstellingen, waaronder De Vader, het stuk over dementie waar Hans Croiset de Louis d'Or mee in de wacht sleepte. "Dementie, alzheimer, dat houdt me bezig. Je hebt zoveel vormen, van een heel erg afschuwelijke tot een waarom je ook nog weleens kunt lachen. In mijn onmiddellijke omgeving heb ik zowel die afschuwelijke variant als die andere meegemaakt."

Soort gratie

Twee voorstellingen met dans zijn erbij, Significant moments van het NDT 2 en All hands on deck van het Scapino met de Wëreldbänd. "Ballet loopt een beetje als een rode draad door mijn leven. Mijn moeder danste, mijn eerste vrouw, mijn zusje en mijn dochter." De Groots moeder stierf jong en van dat dansen zag hij niets "maar ik geloof dat ik wel een soort gratie van haar heb meegekregen", lacht hij.

Verder koos De Groot Caligula van theater Utrecht, over de Romeinse keizer die als een monster de geschiedenis inging. "Ik denk dat hij postuum bloeddorstiger is gemaakt dan hij was, vooral in het begin. Er ging een jeugd aan vooraf in afzondering en in een wereld vol intriges. Ik denk niet dat hij van nature zo was, maar zo is gevormd, ook als slachtoffer van opvoeding en milieu."

De Groot dacht ook aan de kinderen en koos voor hun een speciale versie van De Krijtkring van De Toneelmakerij, naar het stuk van Bertolt Brecht. Daarmee begint 'De keuze van Boudewijn' in oktober.

Door: ANP

24 juli '24 (12:24)

Mega Piraten Festijn in Oldebroek viert dit jaar 20-jarig bestaan

Het Mega Piraten Festijn keert dit jaar op 30 augustus terug naar Oldebroek. Dit jaar een speciale editie: het feest bestaat 20 jaar. Op het programma staan bekende artiesten als Jeroen van der Boom, Jan Smit, Boer Harm, Marco Schuitmaker en Jannes. De voorverkoop is al begonnen.

24 juli '24 (10:42)

Deadpool & Wolverine-fans vroeg bij Pathé Spuimarkt voor première

Bij het première-event van de nieuwe superheldenfilm Deadpool & Wolverine bij Pathé Spuimarkt in Den Haag stond woensdagochtend al vroeg een lange rij mensen te wachten. Volgens een woordvoerster van Disney hadden bezoekers zich om 07.30 uur al verzameld voor de bioscoop om de film als eerste in Nederland te zien.

24 juli '24 (10:11)

Ook Guy Sebastian treedt op tijdens Het Grote Songfestivalfeest

De Australische zanger Guy Sebastian treedt eind dit jaar op tijdens Het Grote Songfestivalfeest in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat heeft de organisatie van het evenement woensdag bekendgemaakt.

24 juli '24 ( 8:43)

Organisatie Milkshake komt met nieuw, meerdaags campingfestival

De organisatie achter het populaire jaarlijkse queerfestival Milkshake werkt aan een nieuw, meerdaags campingfestival. Het driedaagse evenement gaat Strawberry Starlight heten en niet plaatsvinden in Amsterdam zoals Milkshake. De inzet is dat de eerste editie in de zomer van 2025 plaatsvindt, maakte Milkshake-directeur Marieke Samallo woensdag bekend.

23 juli '24 (11:20)

Kaartverkoop soloshow Sabrina Carpenter in Ziggo Dome start vrijdag

Sabrina Carpenter komt met haar eigen show naar Amsterdam. De Amerikaanse zangeres staat op zondag 23 maart in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start op vrijdag 26 juli om 10.00 uur.

23 juli '24 ( 8:52)

Mogelijk miljoenenboete Tomorrowland voor gebruik wegwerpbekers

Het Belgische festival Tomorrowland riskeert een miljoenenboete voor het gebruik van wegwerpbekers. Een milieutoezichthouder heeft afgelopen weekend een controle op het festival uitgevoerd. Die concludeerde dat niet overal herbruikbare bekers beschikbaar zijn, meldt persbureau Belga. De boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

22 juli '24 (11:37)

Frenna geeft in december grootste soloshow tot nu toe in Ziggo Dome

Frenna geeft eind dit jaar zijn grootste show als soloartiest tot nu toe. De rapper staat op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO maandag bekend.

22 juli '24 ( 8:53)

Meer dan kwart miljoen mensen naar 26e editie festival Zwarte Cross, bezoekersrecord

Het festival Zwarte Cross heeft dit weekend een recordaantal bezoekers verwelkomd. Volgens de organisatie kwamen 265.500 mensen op het uitverkochte muziek-, theater- en motorcrossevenement in de Achterhoek af. Vorig jaar waren het er nog 237.500.

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.