Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fedde Le Grand wil vrijheid niet uitspellen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Dj Fedde Le Grand draait zaterdag als Ambassadeur van de Vrijheid op de Bevrijdingsfestivals in Den Haag, Vlissingen, Zwolle, Rotterdam en Utrecht. Hoewel de dj gewend is aan helikopters en privéjets, is het voor eerst in zijn carrière dat hij in één dag in vijf steden optreedt.

De dj hoefde niet lang na te denken toen hij voor het ambassadeurschap werd gevraagd. "Ik zei meteen ja. Ik vind het goed om me in te zetten voor iets waar mijn eigen interesse ligt en om weer eens iets in eigen land te doen. Dat komt, dit jaar uitgezonderd, niet zo vaak voor.”

Fedde Le Grand weet als geen ander dat vrijheid elders op de wereld beperkt is. Tijdens optredens in China was hij afgesloten van Google, Facebook en Instagram. "Je ervaart het er aan den lijve”, zegt de dj. "In meer landen merk je hoe vrij wij eigenlijk zijn. Ik kom in landen waar je in de dj-booth niet mag roken of drinken, omdat je als dj een voorbeeldfunctie hebt. In Rusland, waar ik was voor Dance4Life, merkte ik dat de cultuur het niet toestaat om openlijk over de gezondheidsrisico’s van seks te praten.”

Subtiel overbrengen

De dj wil zijn boodschap zaterdag via muziek overbrengen. Een toepasselijke track noemt hij So Much Love, die zal hij zeker draaien. De microfoon zal hij vooral gebruiken "ter verhoging van de feestvreugde”. "Ik ben van mening dat ik de boodschap over vrijheid zaterdag niet al te veel moet uitdragen. Ik hoef niet elke keer de boel stil te leggen om wat over vrijheid te vertellen. Eén of twee keer is goed, dat hoef je niet na elke song te doen. Ik wil vrijheid subtiel overbrengen in de muziek, zonder het uit te spellen, alsof je een mop gaat uitleggen.”

Fedde Le Grand houdt in zijn muziekkeuze rekening met het brede publiek dat op de Bevrijdingsfestivals afkomt. "Normaal draai ik voor danceliefhebbers, ik zal het zaterdag wat toegankelijker houden. Anders dan normaal is ook de lengte van de set. Ik draai in elke stad een half uur, terwijl anderhalf tot twee uur normaal is.” Een eerbetoon aan de overleden Zweedse dj Avicii zal niet ontbreken in zijn set.

Extra leuk voor de wereldberoemde dj is dat hij terugkeert in Nederlandse steden waar hij soms tien jaar niet heeft gedraaid, waaronder zijn geboortestad Utrecht waar hij Bevrijdingsdag afsluit.

Door: ANP

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.

19 juli '24 ( 9:04)

Festivals door hele land bereiden zich voor op tropische temperaturen

Evenementen bereiden zich voor op een tropisch weekend met mogelijk temperaturen van boven de 31 graden. De organisaties van de Zwarte Cross, de Parade in Den Haag en Leeuwarden Open Air treffen extra maatregelen om bezoekers te beschermen tegen de hitte, melden zij aan het ANP. Zo komen er op veel plekken extra waterpunten en schaduwplekken bij.

18 juli '24 (13:03)

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal 50 kilometer zouden lopen, lopen daarom vrijdag 40 kilometer. De 40 kilometer wordt 30 kilometer en de route van 30 kilometer wordt 20 kilometer.

18 juli '24 ( 8:50)

Organisatie Wildeburg 'diep geraakt en intens verdrietig' door overleden bezoeker

De organisatie van het festival Wildeburg is "diep geraakt en intens verdrietig" door het overlijden van een 34-jarige bezoeker. De man was sinds zondag vermist. Zijn lichaam werd woensdag gevonden.

18 juli '24 ( 8:33)

Lichaam sinds zondag vermiste festivalbezoeker Wildeburg gevonden in Ens

De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

18 juli '24 ( 6:05)

Derde dag van Nijmeegse Vierdaagse is 'bergetappe' met Zevenheuvelenweg

Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

17 juli '24 (14:16)

Wout & Frank zenden live uit bij Zwarte Cross

Veronica-dj's Wouter van der Goes en Frank van 't Hof zenden donderdag 18 en vrijdag 19 juli uit vanaf de Zwarte Cross. Dat meldt de zender woensdag. Het duo ontvangt in de middagshow artiesten en "brengt de sfeer van het uitverkochte festival op de radio".

17 juli '24 (13:13)

Vlieland-festival Into The Great Wide Open maakt muziekprogramma compleet

Het is een enorme lijst van artiesten en acts voor het festival op Vlieland Into The Great Wide Open. Met de bekendmaking van onder andere Froukje en S10 is de line-up van het festival nu helemaal compleet, meldt 3voor12. 

16 juli '24 ( 9:07)

Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst, 'burgerwacht' niet welkom

De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.