Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuw hart voor Beverwijk

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
De provincie wil de ruimte rondom stations beter benutten en werkt aan levendige stationsomgevingen waar mensen graag willen werken, wonen en recreëren.

Veel stationsomgevingen veranderen op dit moment. In een reeks van artikelen staat de ontwikkeling van steeds een ander stationsgebied binnen het programma ov-knooppunten centraal.

“Nee, dit is niet Wijks, echt niet, dit is gewoon grote-stads, alsof je in Amsterdam bent.” Marit van Duinen (24) is vol lof over Brafoer, het restaurant dat sinds afgelopen november op het stationsplein van Beverwijk staat. Haar moeder Coby (59), die er sinds de opening al 2 keer is geweest, heeft haar hiermee naartoe genomen: “Nu hoeven we niet meer steeds naar Heemskerk of Haarlem.”

Ontwikkeling stationsplein
Het restaurant is het voorlopige sluitstuk van de ontwikkeling van het stationsplein. De rangeerterreinen en het winderig busstation maakten plaats voor een bioscoop (2002), een nieuw stadhuis (2012) en een ondergrondse fietsenstalling (2015). Zo werd de verkeersweg met fietsenrekken op het maaiveld omgetoverd tot een nieuw stadsplein. Allemaal grote verbeteringen, maar het plein had meer leven en positieve reuring nodig en de vijver was nog een hang-out voor junks en alcoholisten. Het was Cees Poncin, een echte Beverwijkse horecaondernemer, die de potentie van het plein zag. Zes jaar geleden begon hij zijn plan voor een nieuw restaurant. “Het was complex, heel complex. De eigenaar van landgoed Akerendam had recht op vrij zicht op het station. Eerder verloor de gemeente daar rechtszaken over, maar nu werkte hij vrijwillig mee in het belang van de stad.”

Vanaf de eerste dag loopt het storm, er werken nu 20 mensen fulltime en 30 parttime. Achteraf had Poncin een veel grotere keuken gewild. “Je maakt een calculatie, maar nieuw aanbod creëert nieuwe vraag. Zo eten veel mensen hier bijvoorbeeld een broodje, gaan daarna winkelen in Amsterdam en drinken na afloop een wijntje om hun dagje uit te luiden.” Hij verwacht dat het alleen maar beter wordt als er straks meer horeca op het plein komt, de gemeente heeft het bestemmingsplan al gewijzigd. “Helemaal mooi zou zijn als het Kennemertheater hier ook zou komen, want waar ze nu zitten, bij de kerk, zijn ze onbereikbaar. En een hotel op de plek waar nu de oude fietsenstalling van NS zit, zou ook niet slecht zijn.”

Betere ov-verbindingen
Net als in de horeca, geldt ook in ov-land dat nieuw aanbod tot nieuwe vraag kan leiden. Eind 2015 verloor Beverwijk zijn intercity naar Haarlem en Alkmaar. Na protesten kwamen de intercity’s in de ochtend- en avondspits (in de spitsrichting) terug, maar dat bleef behelpen. Nu het stationsgebied aan kracht wint, kan dat voor betere ov-verbindingen zorgen. Uit een onderzoek voor de Corridordialoog Kennemerlijn blijkt bijvoorbeeld dat een directe ov-verbinding met Schiphol en Amsterdam-Zuid en -Zuidoost een flinke groei van het aantal reizigers zou opleveren.

Ontbrekende schakel
Ondertussen maakt het restaurant aan de vijver de kwaliteit van Beverwijk als historische buitenplaats met landgoederen weer zichtbaar. Maar belangrijker is dat het de ontbrekende schakel vormt tussen station en gemeentehuis enerzijds en de stad en de winkels anderzijds. Nu de stad een nieuw hart heeft gekregen, kan ze zich voorzichtig verder ontwikkelen.

“Het station lag altijd aan rand van Beverwijk,” zegt Josselin Bakker van de gemeente. “Dat konden we niet verplaatsen, dus moesten we Beverwijk naar het station halen. Dat kan alleen stukje voor stukje. De volgende stappen worden Ankie’s Hoeve, het terrein dat nu braak ligt en parkeerterrein Wijckerpoort. We hebben een schets voor de bouw van 200 tot 300 woningen liggen, maar recent toonde het ziekenhuis, dat eerder afhaakte, weer belangstelling voor het stationsgebied. En het gebied biedt ook  nog ruimte voor bijvoorbeeld het ROC, nieuwe opleidingen of maatschappelijke doeleinden.” Cees Poncin gaat het nog druk krijgen.

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.

19 juli '24 ( 9:04)

Festivals door hele land bereiden zich voor op tropische temperaturen

Evenementen bereiden zich voor op een tropisch weekend met mogelijk temperaturen van boven de 31 graden. De organisaties van de Zwarte Cross, de Parade in Den Haag en Leeuwarden Open Air treffen extra maatregelen om bezoekers te beschermen tegen de hitte, melden zij aan het ANP. Zo komen er op veel plekken extra waterpunten en schaduwplekken bij.

18 juli '24 (13:03)

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal 50 kilometer zouden lopen, lopen daarom vrijdag 40 kilometer. De 40 kilometer wordt 30 kilometer en de route van 30 kilometer wordt 20 kilometer.

18 juli '24 ( 8:50)

Organisatie Wildeburg 'diep geraakt en intens verdrietig' door overleden bezoeker

De organisatie van het festival Wildeburg is "diep geraakt en intens verdrietig" door het overlijden van een 34-jarige bezoeker. De man was sinds zondag vermist. Zijn lichaam werd woensdag gevonden.

18 juli '24 ( 8:33)

Lichaam sinds zondag vermiste festivalbezoeker Wildeburg gevonden in Ens

De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

18 juli '24 ( 6:05)

Derde dag van Nijmeegse Vierdaagse is 'bergetappe' met Zevenheuvelenweg

Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

17 juli '24 (14:16)

Wout & Frank zenden live uit bij Zwarte Cross

Veronica-dj's Wouter van der Goes en Frank van 't Hof zenden donderdag 18 en vrijdag 19 juli uit vanaf de Zwarte Cross. Dat meldt de zender woensdag. Het duo ontvangt in de middagshow artiesten en "brengt de sfeer van het uitverkochte festival op de radio".

17 juli '24 (13:13)

Vlieland-festival Into The Great Wide Open maakt muziekprogramma compleet

Het is een enorme lijst van artiesten en acts voor het festival op Vlieland Into The Great Wide Open. Met de bekendmaking van onder andere Froukje en S10 is de line-up van het festival nu helemaal compleet, meldt 3voor12. 

16 juli '24 ( 9:07)

Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst, 'burgerwacht' niet welkom

De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.