Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Expositie toont veelzijdig werk Maria Austria

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
AMSTERDAM (ANP) - Maria Austria was een van de belangrijkste fotografen in ons land van de twintigste eeuw. Toch is haar werk de laatste jaren een beetje in de coulissen beland, zegt conservator Bernadette van Woerkom van het Joods Historisch Museum (JHM). Een grote overzichtstentoonstelling en een biografie moet Maria Austria weer volop in de schijnwerpers zetten. ,,Dat verdient ze.''

De Amsterdams-joodse fotograaf (1915-1975) heeft een veelzijdig oeuvre. Ze werd vooral bekend in de jaren zestig en zeventig als vernieuwend fotograaf van het experimentele en avant-gardistische theater van de jaren zestig en zeventig. In de expositie komt ook ander werk van haar naar voren, zoals van voor de Tweede Wereldoorlog en een fotoserie van het verlaten Achterhuis in 1954. Daarnaast krijgt de bezoeker meer informatie over haar leven, waar tot nu toe niet zoveel over bekend was.

De tentoonstelling, die vrijdag opent en tot en met 2 september is te zien in het Amsterdamse museum, laat ruim 250 foto's zien. De biografie die Martien Frijns over Austria maakte, vormt de basis voor de expositie. Hij ontdekte veel onbekende foto's die het beeld dat van haar bestond, hebben bijgesteld. Zo komen Joodse thema's bijvoorbeeld veel meer terug in haar werk dan gedacht.

Totaalbeeld

Austria's leven stond in het teken van de fotografie. ,,Ze was een vrouw met een heel groot kunstzinnig talent, die bijna een halve eeuw lang onvermoeibaar de samenleving in al haar facetten heeft vastgelegd'', vertelt Van Woerkom.

Het Joods Historisch Museum organiseerde twee keer eerder een tentoonstelling met haar werk. Volgens de conservator is het nu voor het eerst dat een totaalbeeld van Austria wordt getoond.

12 juli '24 ( 8:53)

Hans Klok en Armin van Buuren openen nieuw podium Zwarte Cross

Het nieuwe hoofdpodium van festival Zwarte Cross wordt op 18 juli geopend met een speciale show. Illusionist Hans Klok, dj Armin van Buuren en operazanger Awn Maarof zorgen voor een "unieke" opening, aldus de organisatie.

12 juli '24 ( 8:43)

NS waarschuwt bezoekers P!nk: geen treinverkeer door aanrijding

Door een aanrijding is er donderdagavond weinig tot geen treinverkeer mogelijk op het traject van Amsterdam naar Utrecht. De NS waarschuwt treinreizigers die bij het concert van P!nk in de Johan Cruijff ArenA zijn dat er onvoldoende treincapaciteit beschikbaar is om iedereen thuis te brengen. "Zoek een alternatief vervoermiddel", aldus de vervoerder.

11 juli '24 (12:33)

Festivalweer: buien op vrijdag en zaterdag, zondag zonniger

Festivalgangers moeten vrijdag en zaterdag rekening houden met buien. Zondag wordt zonniger, meldt Weeronline.

10 juli '24 (12:01)

RAI in Amsterdam gedeeltelijk ontruimd na melding over verdacht pakketje

Een deel van de RAI in Amsterdam is woensdagochtend ontruimd nadat er een melding van een verdacht pakketje was binnengekomen bij de politie. Er wordt nu onderzoek gedaan, laat een woordvoerder van de politie weten.

10 juli '24 (11:39)

Swift-concerten in Amsterdam deden lokale economie goed

Drie keer trad de superster Taylor Swift afgelopen week op in de Amsterdamse Johan Cruiff Arena. Niet alleen de evenementenlocatie profiteerde van de komst van haar. Volgens economen bracht ze een flinke financiële boost mee voor de hoofdstad, meldt het Parool.

09 juli '24 (10:45)

Yves Berendse treedt volgend jaar niet één, maar twee keer op in Ziggo Dome

Yves Berendse geeft volgend jaar nog een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. De zanger treedt ook op 27 juni op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend.

09 juli '24 ( 9:10)

Danny Vera geeft in november extra show

Danny Vera geeft op 29 november een extra concert in Klokgebouw Eindhoven. De eerder aangekondigde show op 30 november is helemaal uitverkocht. Daarom is er een tweede avond geboekt.

08 juli '24 (10:48)

Extra openbaar vervoer van en naar Nijmeegse Vierdaagse(feesten)

Vervoerders Arriva, Breng en NS zetten rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra bussen en treinen in van en naar Nijmegen. De NS rijdt in de vroege ochtend met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen.

08 juli '24 ( 9:12)

Rock Werchter wil opnieuw kijken naar regels rond herbruikbare bekers

Het Belgische festival Rock Werchter wil dat de regels rond herbruikbare bekers nog eens worden geëvalueerd. Dat zegt Nele Bigaré van Live Nation tegen VRT NWS. Het festival moest deze editie verplicht herbruikbare bekers inzetten, maar volgens de festivalorganisator zijn er betere opties voor grote festivals.

08 juli '24 ( 8:54)

Festival der Liebe keert volgend jaar terug naar Rotterdam

Het Duitstalige evenement Festival der Liebe krijgt volgend jaar tweede editie. De tweede editie van het festival is op 8 maart in Rotterdam Ahoy, zegt mede-organisator Jan Smit op Instagram. De kaartverkoop is al begonnen.