Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Kleine bioscoopfilms krijgen geen kans meer'

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
HILVERSUM - De Nederlandse bioscopen stevenen af op een nieuw bezoekersrecord in 2017; naar verwachting werden er het afgelopen jaar 36,5 miljoen bioscoopkaartjes gekocht. Toch lijken steeds meer titels nauwelijks een kans te krijgen zich te bewijzen in de bioscopen. Er zijn een paar enorme kaskrakers die volle zalen trekken, maar veel kleinere én Nederlandse titels delven het onderspit. Daarvoor waarschuwt directeur Wilco Wolfers van Entertainment One aan de vooravond van het nieuwe bioscoopjaar. De distributeur van Nederlandse successen als Rokjesdag, Onze Jongens en Bon Bini Holland gaat de komende jaren minder films uitbrengen en roept ook andere grote spelers in het bioscoopveld op een ander beleid te gaan voeren.

"Films die in het eerste weekend in de bioscopen geen vliegende start kennen, hebben geen enkele ruimte meer om verder te groeien," stelt Wolfers. "Er komen nu elk jaar meer dan vierhonderd films uit in de theaters, dat is eigenlijk waanzin." Dit probleem raakt volgens de baas van Entertainment One veel Nederlandse films; het gebeurt nog maar zeer zelden dat vaderlandse titels meer dan 250.000 bezoekers trekken. "En dat terwijl andere exploitatievormen, zoals de dvd-markt, volledig op hun gat liggen. Door de enorme opkomst van streamingdiensten als Netflix of Amazon gaan de NPO en de commerciële zenders minder nieuwe films uitzenden. En daardoor zullen wij weer film vaker aan streamingdiensten verkopen.”

Wolfers wil dat de filmsector beter nadenkt welke titels er wanneer in de theaters worden uitgebracht. "Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar iedereen ziet dat het merendeel van de films in het huidige distributiepatroon sneuvelt." Dat heeft in het geval van de Nederlandse titels ook te maken met het systeem dat wordt gebruikt om subsidies te verdelen. "Er is veel te weinig diversiteit", stelt Wolfers. "Er komen elk jaar 26 romantische komedies van eigen bodem uit; natúúrlijk heeft het publiek daar geen behoefte aan." Ook gaat er volgens de distributeur te veel geld naar kleine films die nauwelijks bezoekers trekken. "Soms lijkt het wel alsof het Fonds een prijs op een ver buitenlands festival belangrijker vindt dan het trekken van veel bezoekers in de Nederlandse bioscopen. Ik geloof niet dat de Nederlandse film op dit moment goed het Nederlandse publiek bedient."

Entertainment One wil het voortouw nemen in het terugschroeven van het aantal releases. Vanaf 2019 gaat de distributeur minder titels uitbrengen en ook minder Nederlandse titels steunen, nog slechts vier of vijf per jaar. "We gaan meer inzetten op projecten waar we ook buiten Nederland een deel van de rechten van hebben", legt Wolfers uit. "Dat betekent dat we bewustere keuzes moeten maken. Maar als we als filmsector geen veranderingen aanbrengen, gaan er de komende jaren distributeurs omvallen. Dat willen wij in elk geval graag voor zijn.”

12 juli '24 ( 8:53)

Hans Klok en Armin van Buuren openen nieuw podium Zwarte Cross

Het nieuwe hoofdpodium van festival Zwarte Cross wordt op 18 juli geopend met een speciale show. Illusionist Hans Klok, dj Armin van Buuren en operazanger Awn Maarof zorgen voor een "unieke" opening, aldus de organisatie.

12 juli '24 ( 8:43)

NS waarschuwt bezoekers P!nk: geen treinverkeer door aanrijding

Door een aanrijding is er donderdagavond weinig tot geen treinverkeer mogelijk op het traject van Amsterdam naar Utrecht. De NS waarschuwt treinreizigers die bij het concert van P!nk in de Johan Cruijff ArenA zijn dat er onvoldoende treincapaciteit beschikbaar is om iedereen thuis te brengen. "Zoek een alternatief vervoermiddel", aldus de vervoerder.

11 juli '24 (12:33)

Festivalweer: buien op vrijdag en zaterdag, zondag zonniger

Festivalgangers moeten vrijdag en zaterdag rekening houden met buien. Zondag wordt zonniger, meldt Weeronline.

10 juli '24 (12:01)

RAI in Amsterdam gedeeltelijk ontruimd na melding over verdacht pakketje

Een deel van de RAI in Amsterdam is woensdagochtend ontruimd nadat er een melding van een verdacht pakketje was binnengekomen bij de politie. Er wordt nu onderzoek gedaan, laat een woordvoerder van de politie weten.

10 juli '24 (11:39)

Swift-concerten in Amsterdam deden lokale economie goed

Drie keer trad de superster Taylor Swift afgelopen week op in de Amsterdamse Johan Cruiff Arena. Niet alleen de evenementenlocatie profiteerde van de komst van haar. Volgens economen bracht ze een flinke financiële boost mee voor de hoofdstad, meldt het Parool.

09 juli '24 (10:45)

Yves Berendse treedt volgend jaar niet één, maar twee keer op in Ziggo Dome

Yves Berendse geeft volgend jaar nog een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. De zanger treedt ook op 27 juni op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend.

09 juli '24 ( 9:10)

Danny Vera geeft in november extra show

Danny Vera geeft op 29 november een extra concert in Klokgebouw Eindhoven. De eerder aangekondigde show op 30 november is helemaal uitverkocht. Daarom is er een tweede avond geboekt.

08 juli '24 (10:48)

Extra openbaar vervoer van en naar Nijmeegse Vierdaagse(feesten)

Vervoerders Arriva, Breng en NS zetten rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra bussen en treinen in van en naar Nijmegen. De NS rijdt in de vroege ochtend met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen.

08 juli '24 ( 9:12)

Rock Werchter wil opnieuw kijken naar regels rond herbruikbare bekers

Het Belgische festival Rock Werchter wil dat de regels rond herbruikbare bekers nog eens worden geëvalueerd. Dat zegt Nele Bigaré van Live Nation tegen VRT NWS. Het festival moest deze editie verplicht herbruikbare bekers inzetten, maar volgens de festivalorganisator zijn er betere opties voor grote festivals.

08 juli '24 ( 8:54)

Festival der Liebe keert volgend jaar terug naar Rotterdam

Het Duitstalige evenement Festival der Liebe krijgt volgend jaar tweede editie. De tweede editie van het festival is op 8 maart in Rotterdam Ahoy, zegt mede-organisator Jan Smit op Instagram. De kaartverkoop is al begonnen.