Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bestemming woning Anne Frank blijft behouden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
AMSTERDAM (ANP) - De voormalige woning van Anne Frank en haar familie aan het Merwedeplein in Amsterdam is vanaf nu in handen van de Anne Frank Stichting. Donderdag kreeg de pers een uniek kijkje in het huis, dat normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek. Volgens algemeen directeur van de stichting, Ronald Leopold, blijft het een plek voor buitenlandse schrijvers die niet kunnen werken in hun eigen land.

De stichting kocht het huis voor 450.000 euro van Ymere, die ervan afzag omdat het beheer van zo'n pand niet meer past in de huidige rol van woningcorporaties. Ymere bezit de woning sinds 2004 en restaureerde het in de stijl van de tijd dat het gezin Frank er woonde van 1933 tot 1942. Daarbij kwam bijvoorbeeld het behang dat de familie op de wand had onder een paar nieuwere lagen weer terug en werd de nog originele keuken van een buurvrouw nagemaakt. Alleen moderne gebruiksvoorwerpen als een printer, rookmelders en een magnetron verraden dat het huis in een ander tijdperk wordt bewoond.

Leopold ziet het niet voor zich dat het huis een plek wordt voor grote aantallen bezoekers. ,,We proberen het een aantal keer per jaar open te stellen, maar mogelijk kunnen we met behulp van virtual reality ook een idee geven van hoe de familie Frank hier woonde zonder dat je het huis hoeft te bezoeken.'' De directeur heeft ook een droom: ,,Ik zou het geweldig vinden als de mensen die hier wonen een dagboek bijhouden, waarin ze vertellen wat het voor hen betekent hier te wonen en om Nederland een spiegel voor te houden over hoe zij naar ons kijken.''

Schrijfster

Op dit moment is het de thuisbasis voor de Syrische kinderboekenschrijfster Gulnar Hajou en haar gezin. Ze had nog nooit van Anne Frank gehoord voordat ze hier kwam. ,,Toen ik haar dagboek las, zag ik veel gelijkenissen tussen haar en mij.'' Hajou voelt zich erg thuis in de woning, aangezien de inrichting haar doet denken aan het huis van haar moeder. Ze werkt nu aan een project waarbij ze zinnen uit het dagboek belicht die ook zo van haar hadden kunnen zijn.

Anne Frank schreef in dit huis voor het eerst in haar beroemde dagboek, dat ze kreeg voor haar dertiende verjaardag. Drie weken later dook het gezin onder.

12 juli '24 ( 8:53)

Hans Klok en Armin van Buuren openen nieuw podium Zwarte Cross

Het nieuwe hoofdpodium van festival Zwarte Cross wordt op 18 juli geopend met een speciale show. Illusionist Hans Klok, dj Armin van Buuren en operazanger Awn Maarof zorgen voor een "unieke" opening, aldus de organisatie.

12 juli '24 ( 8:43)

NS waarschuwt bezoekers P!nk: geen treinverkeer door aanrijding

Door een aanrijding is er donderdagavond weinig tot geen treinverkeer mogelijk op het traject van Amsterdam naar Utrecht. De NS waarschuwt treinreizigers die bij het concert van P!nk in de Johan Cruijff ArenA zijn dat er onvoldoende treincapaciteit beschikbaar is om iedereen thuis te brengen. "Zoek een alternatief vervoermiddel", aldus de vervoerder.

11 juli '24 (12:33)

Festivalweer: buien op vrijdag en zaterdag, zondag zonniger

Festivalgangers moeten vrijdag en zaterdag rekening houden met buien. Zondag wordt zonniger, meldt Weeronline.

10 juli '24 (12:01)

RAI in Amsterdam gedeeltelijk ontruimd na melding over verdacht pakketje

Een deel van de RAI in Amsterdam is woensdagochtend ontruimd nadat er een melding van een verdacht pakketje was binnengekomen bij de politie. Er wordt nu onderzoek gedaan, laat een woordvoerder van de politie weten.

10 juli '24 (11:39)

Swift-concerten in Amsterdam deden lokale economie goed

Drie keer trad de superster Taylor Swift afgelopen week op in de Amsterdamse Johan Cruiff Arena. Niet alleen de evenementenlocatie profiteerde van de komst van haar. Volgens economen bracht ze een flinke financiële boost mee voor de hoofdstad, meldt het Parool.

09 juli '24 (10:45)

Yves Berendse treedt volgend jaar niet één, maar twee keer op in Ziggo Dome

Yves Berendse geeft volgend jaar nog een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. De zanger treedt ook op 27 juni op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend.

09 juli '24 ( 9:10)

Danny Vera geeft in november extra show

Danny Vera geeft op 29 november een extra concert in Klokgebouw Eindhoven. De eerder aangekondigde show op 30 november is helemaal uitverkocht. Daarom is er een tweede avond geboekt.

08 juli '24 (10:48)

Extra openbaar vervoer van en naar Nijmeegse Vierdaagse(feesten)

Vervoerders Arriva, Breng en NS zetten rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra bussen en treinen in van en naar Nijmegen. De NS rijdt in de vroege ochtend met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen.

08 juli '24 ( 9:12)

Rock Werchter wil opnieuw kijken naar regels rond herbruikbare bekers

Het Belgische festival Rock Werchter wil dat de regels rond herbruikbare bekers nog eens worden geëvalueerd. Dat zegt Nele Bigaré van Live Nation tegen VRT NWS. Het festival moest deze editie verplicht herbruikbare bekers inzetten, maar volgens de festivalorganisator zijn er betere opties voor grote festivals.

08 juli '24 ( 8:54)

Festival der Liebe keert volgend jaar terug naar Rotterdam

Het Duitstalige evenement Festival der Liebe krijgt volgend jaar tweede editie. De tweede editie van het festival is op 8 maart in Rotterdam Ahoy, zegt mede-organisator Jan Smit op Instagram. De kaartverkoop is al begonnen.