Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

E-bike vooral populair in Oost-Nederland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
DEN HAAG (ANP) - De elektrische fiets is vooral in het oosten van het land in trek als vervoermiddel. In Drenthe, Overijssel en Gelderland worden van alle provincies de meeste ritten met zo'n fiets afgelegd. Fietsen zonder hulpmotor heeft vaak de voorkeur in Groningen, Friesland, Overijssel, Flevoland, Gelderland en Utrecht.

Dit blijkt uit cijfers uit het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het onderzoek meet de dagelijkse verplaatsingen van de Nederlandse bevolking naar plaats van herkomst en bestemming, tijdstip van de verplaatsingen, gebruikte vervoermiddelen en reismotief. Woon-werkverkeer valt eronder, maar beroepsritten (taxi, goederenvervoer) niet. Opdrachtgever is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De auto is nog steeds het populairst, vooral bij langere afstanden. Tussen 2014 en 2016 werd bijna 43 procent van alle ritten die Nederlanders maakten, met de auto afgelegd. Inwoners van Limburg en Drenthe deden dat het vaakst. 50 tot 55 procent van alle ritten ging daar met de auto.

Bij elkaar opgeteld gebeurde bijna de helft van alle verplaatsingen in de periode 2014/16 plaats te voet (23 procent) of met een niet-elektrische fiets (24 procent). De e-bike is goed voor iets meer dan 2 procent van alle ritten

Inwoners van Zeeland, Drenthe, Friesland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg maken voor ritten het minst gebruik van het openbaar vervoer. Dit in tegenstelling tot Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland waar inwoners juist relatief vaak voor het openbaar vervoer kiezen.

De keuze van vervoermiddel is afhankelijk van de af te leggen afstand. Gaat het om minder dan 5 kilometer dan valt de keuze op lopen (35 procent) en op de niet-elektrische fiets (bijna 33 procent). De auto wordt in bijna een kwart van deze korte afstanden gebruikt, het openbaar vervoer in slechts 3 procent. Bij een afstand van 15 kilometer of meer wordt de auto in 79 procent van de gevallen ingezet. 13 procent kiest voor het OV.

24 juli '24 (12:24)

Mega Piraten Festijn in Oldebroek viert dit jaar 20-jarig bestaan

Het Mega Piraten Festijn keert dit jaar op 30 augustus terug naar Oldebroek. Dit jaar een speciale editie: het feest bestaat 20 jaar. Op het programma staan bekende artiesten als Jeroen van der Boom, Jan Smit, Boer Harm, Marco Schuitmaker en Jannes. De voorverkoop is al begonnen.

24 juli '24 (10:42)

Deadpool & Wolverine-fans vroeg bij Pathé Spuimarkt voor première

Bij het première-event van de nieuwe superheldenfilm Deadpool & Wolverine bij Pathé Spuimarkt in Den Haag stond woensdagochtend al vroeg een lange rij mensen te wachten. Volgens een woordvoerster van Disney hadden bezoekers zich om 07.30 uur al verzameld voor de bioscoop om de film als eerste in Nederland te zien.

24 juli '24 (10:11)

Ook Guy Sebastian treedt op tijdens Het Grote Songfestivalfeest

De Australische zanger Guy Sebastian treedt eind dit jaar op tijdens Het Grote Songfestivalfeest in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat heeft de organisatie van het evenement woensdag bekendgemaakt.

24 juli '24 ( 8:43)

Organisatie Milkshake komt met nieuw, meerdaags campingfestival

De organisatie achter het populaire jaarlijkse queerfestival Milkshake werkt aan een nieuw, meerdaags campingfestival. Het driedaagse evenement gaat Strawberry Starlight heten en niet plaatsvinden in Amsterdam zoals Milkshake. De inzet is dat de eerste editie in de zomer van 2025 plaatsvindt, maakte Milkshake-directeur Marieke Samallo woensdag bekend.

23 juli '24 (11:20)

Kaartverkoop soloshow Sabrina Carpenter in Ziggo Dome start vrijdag

Sabrina Carpenter komt met haar eigen show naar Amsterdam. De Amerikaanse zangeres staat op zondag 23 maart in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start op vrijdag 26 juli om 10.00 uur.

23 juli '24 ( 8:52)

Mogelijk miljoenenboete Tomorrowland voor gebruik wegwerpbekers

Het Belgische festival Tomorrowland riskeert een miljoenenboete voor het gebruik van wegwerpbekers. Een milieutoezichthouder heeft afgelopen weekend een controle op het festival uitgevoerd. Die concludeerde dat niet overal herbruikbare bekers beschikbaar zijn, meldt persbureau Belga. De boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

22 juli '24 (11:37)

Frenna geeft in december grootste soloshow tot nu toe in Ziggo Dome

Frenna geeft eind dit jaar zijn grootste show als soloartiest tot nu toe. De rapper staat op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO maandag bekend.

22 juli '24 ( 8:53)

Meer dan kwart miljoen mensen naar 26e editie festival Zwarte Cross, bezoekersrecord

Het festival Zwarte Cross heeft dit weekend een recordaantal bezoekers verwelkomd. Volgens de organisatie kwamen 265.500 mensen op het uitverkochte muziek-, theater- en motorcrossevenement in de Achterhoek af. Vorig jaar waren het er nog 237.500.

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.