Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Museum Het Valkhof moet snel 'bijspijkeren'

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
NIJMEGEN (ANP) - Museum Het Valkhof in Nijmegen moet op alle fronten dringend 'bijspijkeren'. Het personeel heeft bijscholing nodig, groot onderhoud aan het onder architectuur ontworpen gebouw is verwaarloosd, de collectie is enigszins een allegaartje geworden en het geld is op. Dat staat in de beleidsvisie die interim-directeur Jan van Laarhoven maandag heeft gepubliceerd.

Het Valkhof behoorde tot 2013 tot de succesvolste musea van Nederland. Vanaf dat jaar kreeg het museum te maken met zware bezuinigingen, terwijl binnenshuis een organisatorische en financiële wanorde ontstond. Van Laarhoven, die begin dit jaar aantrad, benadrukt dat Het Valkhof in de kern nog steeds een gezond museum is. Bezoekers vinden het museum echter braaf, degelijk, niet pittig en onvoldoende sprankelend. Nijmegen en de provincie Gelderland, de grootste subsidiegevers, moeten de portemonnee trekken om daar iets aan te doen, zegt hij.

Het Valkhof moet stoppen met het verzamelen van moderne kunst. Dat kan samenwerkingspartner Museum Arnhem beter doen. Het Nijmeegse museum moet de nadruk leggen op de archeologische collectie, de grootste van Nederland na die van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, en de geschiedenis van Nijmegen, de oudste stad van het land.

Limes

Van Laarhoven wil dat Het Valkhof de toegangspoort wordt voor de Limes, de Romeinse rijksgrens die is voorgedragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Nijmegen was in die tijd een belangrijke legerplaats. ,,De stad Nijmegen is zelf een soort museum met een bijzondere geschiedenis die ruim 5000 jaar teruggaat.''

Om het gebouw uit 1999 op te knappen is meteen 2 miljoen euro nodig. Er moet ook geld komen om op sommige plekken personeel te vervangen. Van Laarhoven wil elk jaar een landelijke expositie in Het Valkhof organiseren. Vanaf 2022 moet het museum elke twee jaar een internationale trekker in huis hebben.

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.

19 juli '24 ( 9:04)

Festivals door hele land bereiden zich voor op tropische temperaturen

Evenementen bereiden zich voor op een tropisch weekend met mogelijk temperaturen van boven de 31 graden. De organisaties van de Zwarte Cross, de Parade in Den Haag en Leeuwarden Open Air treffen extra maatregelen om bezoekers te beschermen tegen de hitte, melden zij aan het ANP. Zo komen er op veel plekken extra waterpunten en schaduwplekken bij.

18 juli '24 (13:03)

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal 50 kilometer zouden lopen, lopen daarom vrijdag 40 kilometer. De 40 kilometer wordt 30 kilometer en de route van 30 kilometer wordt 20 kilometer.

18 juli '24 ( 8:50)

Organisatie Wildeburg 'diep geraakt en intens verdrietig' door overleden bezoeker

De organisatie van het festival Wildeburg is "diep geraakt en intens verdrietig" door het overlijden van een 34-jarige bezoeker. De man was sinds zondag vermist. Zijn lichaam werd woensdag gevonden.

18 juli '24 ( 8:33)

Lichaam sinds zondag vermiste festivalbezoeker Wildeburg gevonden in Ens

De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

18 juli '24 ( 6:05)

Derde dag van Nijmeegse Vierdaagse is 'bergetappe' met Zevenheuvelenweg

Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

17 juli '24 (14:16)

Wout & Frank zenden live uit bij Zwarte Cross

Veronica-dj's Wouter van der Goes en Frank van 't Hof zenden donderdag 18 en vrijdag 19 juli uit vanaf de Zwarte Cross. Dat meldt de zender woensdag. Het duo ontvangt in de middagshow artiesten en "brengt de sfeer van het uitverkochte festival op de radio".

17 juli '24 (13:13)

Vlieland-festival Into The Great Wide Open maakt muziekprogramma compleet

Het is een enorme lijst van artiesten en acts voor het festival op Vlieland Into The Great Wide Open. Met de bekendmaking van onder andere Froukje en S10 is de line-up van het festival nu helemaal compleet, meldt 3voor12. 

16 juli '24 ( 9:07)

Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst, 'burgerwacht' niet welkom

De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.