Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Herdenking Slag om Arnhem gaat de stad in

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
ARNHEM (ANP) - De herdenking van de Slag om Arnhem heeft zich in de Gelderse hoofdstad altijd afgespeeld op en rond de John Frostbrug, de brug die de geallieerde bevrijders in september 1944 niet in handen konden krijgen. Dit jaar krijgen de herdenking en het aansluitende multimediaspektakel Bridge to Liberation een vervolg in de Arnhemse binnenstad. Onder de noemer Theater na de Brug spelen vier theatergezelschappen op verschillende plekken in het centrum kleine voorstellingen over aspecten van oorlog en vrede.

Zowel de theatervoorstellingen als Bridge to Liberation zijn bedacht om de officiële herdenking in een breder perspectief van vrede en vrijheid te plaatsen. ,,Om de geschiedenis ook in de toekomst levend te houden'', aldus de organisatie van de multimediashow. Het thema van Bridge to Liberation is dit jaar moreel besef, de vraag wat nu goed of fout is. Onder andere acteur Gijs Scholten van Aschat en damesgroep OG3NE werken mee aan de voorstelling op 15 september.

Een dag later springen ruim zevenhonderd parachutisten boven de Ginkelse Heide in Ede. Zij spelen de massale droppings na waarmee de Slag om Arnhem op 17 september '44 begon. Op zondag 17 september is de grote herdenking op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Die herdenking is de laatste jaren zeer drukbezocht.

Herdenkingsweken

De Airborne Wandeltocht, komende zaterdag in Oosterbeek, is elk jaar de start van de herdenkingsweken in de regio. Aan de grootste eendaagse wandeltocht ter wereld doen zo'n 33.000 wandelaars mee. De tocht is in 1946 voor het eerst georganiseerd om geld op te halen om de overtocht van geallieerde veteranen naar herdenkingen in Nederland te financieren. De organisatie verwacht komend weekend nog tien Britse veteranen, die allen ouder dan 90 jaar zijn.

Rondom Arnhem gelden zaterdag veel verkeersmaatregelen. De NS laat extra treinen rijden.

12 juli '24 ( 8:53)

Hans Klok en Armin van Buuren openen nieuw podium Zwarte Cross

Het nieuwe hoofdpodium van festival Zwarte Cross wordt op 18 juli geopend met een speciale show. Illusionist Hans Klok, dj Armin van Buuren en operazanger Awn Maarof zorgen voor een "unieke" opening, aldus de organisatie.

12 juli '24 ( 8:43)

NS waarschuwt bezoekers P!nk: geen treinverkeer door aanrijding

Door een aanrijding is er donderdagavond weinig tot geen treinverkeer mogelijk op het traject van Amsterdam naar Utrecht. De NS waarschuwt treinreizigers die bij het concert van P!nk in de Johan Cruijff ArenA zijn dat er onvoldoende treincapaciteit beschikbaar is om iedereen thuis te brengen. "Zoek een alternatief vervoermiddel", aldus de vervoerder.

11 juli '24 (12:33)

Festivalweer: buien op vrijdag en zaterdag, zondag zonniger

Festivalgangers moeten vrijdag en zaterdag rekening houden met buien. Zondag wordt zonniger, meldt Weeronline.

10 juli '24 (12:01)

RAI in Amsterdam gedeeltelijk ontruimd na melding over verdacht pakketje

Een deel van de RAI in Amsterdam is woensdagochtend ontruimd nadat er een melding van een verdacht pakketje was binnengekomen bij de politie. Er wordt nu onderzoek gedaan, laat een woordvoerder van de politie weten.

10 juli '24 (11:39)

Swift-concerten in Amsterdam deden lokale economie goed

Drie keer trad de superster Taylor Swift afgelopen week op in de Amsterdamse Johan Cruiff Arena. Niet alleen de evenementenlocatie profiteerde van de komst van haar. Volgens economen bracht ze een flinke financiële boost mee voor de hoofdstad, meldt het Parool.

09 juli '24 (10:45)

Yves Berendse treedt volgend jaar niet één, maar twee keer op in Ziggo Dome

Yves Berendse geeft volgend jaar nog een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. De zanger treedt ook op 27 juni op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend.

09 juli '24 ( 9:10)

Danny Vera geeft in november extra show

Danny Vera geeft op 29 november een extra concert in Klokgebouw Eindhoven. De eerder aangekondigde show op 30 november is helemaal uitverkocht. Daarom is er een tweede avond geboekt.

08 juli '24 (10:48)

Extra openbaar vervoer van en naar Nijmeegse Vierdaagse(feesten)

Vervoerders Arriva, Breng en NS zetten rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra bussen en treinen in van en naar Nijmegen. De NS rijdt in de vroege ochtend met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen.

08 juli '24 ( 9:12)

Rock Werchter wil opnieuw kijken naar regels rond herbruikbare bekers

Het Belgische festival Rock Werchter wil dat de regels rond herbruikbare bekers nog eens worden geëvalueerd. Dat zegt Nele Bigaré van Live Nation tegen VRT NWS. Het festival moest deze editie verplicht herbruikbare bekers inzetten, maar volgens de festivalorganisator zijn er betere opties voor grote festivals.

08 juli '24 ( 8:54)

Festival der Liebe keert volgend jaar terug naar Rotterdam

Het Duitstalige evenement Festival der Liebe krijgt volgend jaar tweede editie. De tweede editie van het festival is op 8 maart in Rotterdam Ahoy, zegt mede-organisator Jan Smit op Instagram. De kaartverkoop is al begonnen.