Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jubilerende Uitmarkt wil blijven inspireren

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
AMSTERDAM - De Uitmarkt is er om het publiek te verleiden. Jaarlijks werken duizenden artiesten belangeloos mee mensen ertoe te bewegen naar een voorstelling te gaan. En onderzoek wijst uit dat dat effect heeft, zegt Frans van der Avert, directeur Amsterdam Marketing. "Mensen raken nog steeds geïnspireerd en zo lang dat nog gebeurt, blijft de Uitmarkt bestaan."

Met meer dan driehonderd optredens luidt de Uitmarkt komend weekend voor de veertigste keer het nieuwe culturele seizoen in. Voor het eerst in zes jaar vindt het evenement niet meer plaats op het Amsterdamse Museumplein, maar strijkt het neer op een nieuwe locatie langs het Oosterdok. In het verleden reisde het evenement wel vaker en als het aan Van der Avert ligt, blijft dat zo. "We gaan vooralsnog niet terug naar het centrum. In het najaar kijken we waar we volgend jaar naartoe gaan, bijvoorbeeld naar de Houthavens, Noord of Zuidoost."

Aan de hand van een fototentoonstelling over het hele terrein, krijgt het publiek een terugblik op de veertigjarige geschiedenis. "Veel bekende artiesten zijn begonnen op de Uitmarkt, zoals Paul de Leeuw en Brigitte Kaandorp", vertelt Van der Avert. Het begon ooit kleinschalig als aanvulling op de zogenoemde kunsttiendaagse, waarbij mensen voordelig kaartjes konden bemachtigen voor een voorstelling. Aangezien hier veel publiek op afkwam, werden ter vermaak een paar kleine podia neergezet met een 'sneak preview' van cultureel aanbod, aldus Van der Avert. Al gauw ontstond de Uitmarkt en groeide het uit tot de publiekstrekker die het nu is, met jaarlijks zo'n half miljoen bezoekers.

Overnachten

Het evenement begint traditiegetrouw met een openingsshow op vrijdagavond, die rechtstreeks op tv is te zien, met optredens van Tania Kross, DI-RECT en het Nederlands Dans Theater. Verder is er dans in het Scheepvaartmuseum, kun je overnachten en naar de sterren kijken in de Openbare Bibliotheek Amsterdam en is er cabaret op het Marineterrein. Op zondagochtend klinkt klassieke muziek vanaf het water en de Uitmarkt wordt zoals ieder jaar zondagavond afgesloten met de Musical Sing-a-Long, die eveneens rechtstreeks op tv wordt uitgezonden.

Hoewel vorig jaar bekend werd dat de subsidie vanuit het gemeentelijke kunstenplan voor de Uitmarkt stopt, heeft het evenement volgens de directeur zeker toekomst. "Gelukkig heeft de wethouder cultuur vorig jaar extra geld toegezegd voor de veertigste editie. We moeten kijken hoe het nu verder gaat, maar we gaan die vijftigste ook echt wel doen."

24 juli '24 (12:24)

Mega Piraten Festijn in Oldebroek viert dit jaar 20-jarig bestaan

Het Mega Piraten Festijn keert dit jaar op 30 augustus terug naar Oldebroek. Dit jaar een speciale editie: het feest bestaat 20 jaar. Op het programma staan bekende artiesten als Jeroen van der Boom, Jan Smit, Boer Harm, Marco Schuitmaker en Jannes. De voorverkoop is al begonnen.

24 juli '24 (10:42)

Deadpool & Wolverine-fans vroeg bij Pathé Spuimarkt voor première

Bij het première-event van de nieuwe superheldenfilm Deadpool & Wolverine bij Pathé Spuimarkt in Den Haag stond woensdagochtend al vroeg een lange rij mensen te wachten. Volgens een woordvoerster van Disney hadden bezoekers zich om 07.30 uur al verzameld voor de bioscoop om de film als eerste in Nederland te zien.

24 juli '24 (10:11)

Ook Guy Sebastian treedt op tijdens Het Grote Songfestivalfeest

De Australische zanger Guy Sebastian treedt eind dit jaar op tijdens Het Grote Songfestivalfeest in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat heeft de organisatie van het evenement woensdag bekendgemaakt.

24 juli '24 ( 8:43)

Organisatie Milkshake komt met nieuw, meerdaags campingfestival

De organisatie achter het populaire jaarlijkse queerfestival Milkshake werkt aan een nieuw, meerdaags campingfestival. Het driedaagse evenement gaat Strawberry Starlight heten en niet plaatsvinden in Amsterdam zoals Milkshake. De inzet is dat de eerste editie in de zomer van 2025 plaatsvindt, maakte Milkshake-directeur Marieke Samallo woensdag bekend.

23 juli '24 (11:20)

Kaartverkoop soloshow Sabrina Carpenter in Ziggo Dome start vrijdag

Sabrina Carpenter komt met haar eigen show naar Amsterdam. De Amerikaanse zangeres staat op zondag 23 maart in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start op vrijdag 26 juli om 10.00 uur.

23 juli '24 ( 8:52)

Mogelijk miljoenenboete Tomorrowland voor gebruik wegwerpbekers

Het Belgische festival Tomorrowland riskeert een miljoenenboete voor het gebruik van wegwerpbekers. Een milieutoezichthouder heeft afgelopen weekend een controle op het festival uitgevoerd. Die concludeerde dat niet overal herbruikbare bekers beschikbaar zijn, meldt persbureau Belga. De boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

22 juli '24 (11:37)

Frenna geeft in december grootste soloshow tot nu toe in Ziggo Dome

Frenna geeft eind dit jaar zijn grootste show als soloartiest tot nu toe. De rapper staat op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO maandag bekend.

22 juli '24 ( 8:53)

Meer dan kwart miljoen mensen naar 26e editie festival Zwarte Cross, bezoekersrecord

Het festival Zwarte Cross heeft dit weekend een recordaantal bezoekers verwelkomd. Volgens de organisatie kwamen 265.500 mensen op het uitverkochte muziek-, theater- en motorcrossevenement in de Achterhoek af. Vorig jaar waren het er nog 237.500.

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.