Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Militaire dossiers Mata Hari naar Leeuwarden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
LEEUWARDEN (ANP) - Franse militaire dossiers over Mata Hari zijn komend najaar voor het eerst voor publiek te zien. De stukken, onlangs vrijgegeven, zijn vanaf 14 oktober te bekijken in het Fries Museum in Leeuwarden, dat een grote tentoonstelling over de legendarische danseres en vermeende spionne presenteert: Mata Hari: de mythe en het meisje.

Het is dan een eeuw geleden dat Margaretha Geertruida Zelle uit Leeuwarden, die internationaal faam vergaarde als danseres Mata Hari, wegens spionage werd geëxecuteerd nadat ze door de Franse geheime dienst was opgepakt en tegenstrijdige verklaringen had afgelegd.

De dossiers van de zaak tegen Mata Hari zijn de afgelopen honderd jaar bewaard tussen militaire archieven in het Franse Vincennes: surveillanceverslagen, transcripties van haar verhoren en bewijsstukken als de onderschepte telegrammen van een Duitse militair attaché in Madrid zijn straks fysiek te aanschouwen op haar geboortegrond.

Zes zalen

Verder zijn er onder meer een poëziealbum, een schoolrapport, zelf geschreven gedichten, een eigen babyboek over haar kinderen, brieven over haar vechtscheiding, wajangpoppen die het decor vormden tijdens haar optredens, plakboeken die ze van publicaties over zichzelf bijhield en haar net gerestaureerde portret van de hand van Isaac Israëls.

De tentoonstelling gaat zes zalen beslaan. Het museum verwacht circa 90.000 belangstellenden. De tentoonstelling is te zien tot en met 2 april.

Het Nationale Ballet herneemt vanaf 14 oktober in Amsterdam de vorig jaar zo succesvolle voorstelling Mata Hari van choreograaf en artistiek directeur Ted Brandsen.

23 juli '24 (11:20)

Kaartverkoop soloshow Sabrina Carpenter in Ziggo Dome start vrijdag

Sabrina Carpenter komt met haar eigen show naar Amsterdam. De Amerikaanse zangeres staat op zondag 23 maart in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start op vrijdag 26 juli om 10.00 uur.

23 juli '24 ( 8:52)

Mogelijk miljoenenboete Tomorrowland voor gebruik wegwerpbekers

Het Belgische festival Tomorrowland riskeert een miljoenenboete voor het gebruik van wegwerpbekers. Een milieutoezichthouder heeft afgelopen weekend een controle op het festival uitgevoerd. Die concludeerde dat niet overal herbruikbare bekers beschikbaar zijn, meldt persbureau Belga. De boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

22 juli '24 (11:37)

Frenna geeft in december grootste soloshow tot nu toe in Ziggo Dome

Frenna geeft eind dit jaar zijn grootste show als soloartiest tot nu toe. De rapper staat op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO maandag bekend.

22 juli '24 ( 8:53)

Meer dan kwart miljoen mensen naar 26e editie festival Zwarte Cross, bezoekersrecord

Het festival Zwarte Cross heeft dit weekend een recordaantal bezoekers verwelkomd. Volgens de organisatie kwamen 265.500 mensen op het uitverkochte muziek-, theater- en motorcrossevenement in de Achterhoek af. Vorig jaar waren het er nog 237.500.

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.

19 juli '24 ( 9:04)

Festivals door hele land bereiden zich voor op tropische temperaturen

Evenementen bereiden zich voor op een tropisch weekend met mogelijk temperaturen van boven de 31 graden. De organisaties van de Zwarte Cross, de Parade in Den Haag en Leeuwarden Open Air treffen extra maatregelen om bezoekers te beschermen tegen de hitte, melden zij aan het ANP. Zo komen er op veel plekken extra waterpunten en schaduwplekken bij.

18 juli '24 (13:03)

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal 50 kilometer zouden lopen, lopen daarom vrijdag 40 kilometer. De 40 kilometer wordt 30 kilometer en de route van 30 kilometer wordt 20 kilometer.

18 juli '24 ( 8:50)

Organisatie Wildeburg 'diep geraakt en intens verdrietig' door overleden bezoeker

De organisatie van het festival Wildeburg is "diep geraakt en intens verdrietig" door het overlijden van een 34-jarige bezoeker. De man was sinds zondag vermist. Zijn lichaam werd woensdag gevonden.

18 juli '24 ( 8:33)

Lichaam sinds zondag vermiste festivalbezoeker Wildeburg gevonden in Ens

De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.