Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zwembond wil zwemles voor asielzoekers

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
NIEUWEGEIN (ANP) - De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) vindt dat asielzoekers zwemles moeten krijgen of in elk geval informatie moeten ontvangen over de gevaren van water. Aanleiding is het verdrinken van een zestienjarige jongen uit Syrië maandag in een zwembad in Venlo.

Volgens Alice Schols, die bij de bond over zwemlessen gaat, onderschatten asielzoekers de gevaren. Ze denken dat zwemmen makkelijk is omdat bijna iedereen in Nederland het kan, zo bevestigt ze een bericht van de NOS.

De zestienjarige jongen overleed nadat hij maandagmiddag in kritieke toestand uit het zwembad was gehaald. Twee jaar geleden verdronk een Syrisch meisje tijdens het schoolzwemmen in Rhenen.

Niet in asielzoekerscentrum

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat het slachtoffer in Venlo vermoedelijk al een verblijfsvergunning had en niet meer in een asielzoekerscentrum verbleef. Bewoners van een azc krijgen al informatie over de gevaren van zwemmen in natuurwater, zeker als dat veel in de omgeving is.

Bovendien gaan alle kinderen die in de asielopvang verblijven naar school, waar ze net als alle kinderen zwemles krijgen. Of niet krijgen als dit door bezuinigingen voor alle leerlingen is afgeschaft, aldus de COA-woordvoerder.

Schoolzwemmen afgeschaft

In Nederland doen veel ouders hun kind op zwemles als ze vier of vijf jaar oud zijn, stelt de zwembond. Bij ouders van niet-westerse afkomst, zoals met een Turkse en Marokkaanse achtergrond, gebeurt dat minder. In een aantal gemeenten in ons land is schoolzwemmen afgeschaft.

Bij de meeste verdrinkingsgevallen in Nederland gaat het om toeristen of mensen die hier tijdelijk verblijven. Veel slachtoffers waren de afgelopen jaren afkomstig uit Oost-Europese landen als Polen.

23 oktober '24 (15:00)

Marathon van Amsterdam volgend jaar 30.000 deelnemers

Volgend jaar kunnen er aan de marathon van Amsterdam 30.000 hardlopers meedoen. Dit jaar liepen 22.500 deelnemers de klassieke afstand van 42,195 kilometer. Ook komt er in 2025, ter ere van de 750e verjaardag van de hoofdstad, een nieuwe afstand bij: 7,5 kilometer.

23 oktober '24 (13:20)

Veertien bevrijdingsfestivals nu verenigd in 1 organisatie: Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland

De veertien Bevrijdingsfestivals zijn vanaf woensdag verenigd in één organisatie: de Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland. De veertien spreken vanaf nu met één mond, met onder andere de ministeries en met andere landelijke organisaties die zich bezighouden met het herdenken en vieren van 4 en 5 mei.

23 oktober '24 (11:10)

Reeks kerstconcerten in kerken door Herman van Veen dit jaar

Herman van Veen doet in december een korte reeks kerstconcerten in kerken. Het 79-jarige theatericoon geeft in december vijf speciale optredens onder de noemer Een kerstconcert. Dat heeft Theaterbureau De Mannen woensdag bekendgemaakt. Van Veen treedt tijdens de show op met een groot aantal gastartiesten, zoals Sara Leemans, Gaëtane Bouchez, Esmée Pieters, Saranya Schaap en Edith Leerkes.

22 oktober '24 (14:50)

Andrea Bocelli geeft in 2026 optreden in Nederland

Andrea Bocelli geeft in 2026 weer een optreden in Nederland. Op 29 maart 2026 staat de Italiaanse tenor in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO bekend. De kaartverkoop voor het concert begint vrijdag.

22 oktober '24 (11:47)

In Heilige Nicolaas geeft Halsema startsein viering 750-jarig jubileum Amsterdam

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema geeft zondag het startsein voor de viering van het 750-jarig jubileum van Amsterdam. Ze doet dit met een toespraak in de basiliek van de Heilige Nicolaas tijdens een eucharistieviering.

22 oktober '24 (11:32)

Britse popgroep Sugababes geeft concert in AFAS Live

De Britse popgroep Sugababes geeft op woensdag 23 april 2025 een concert in AFAS Live in Amsterdam. Dat maakt concertorganisator MOJO dinsdag bekend.

22 oktober '24 (10:14)

Herzien evenementenbeleid Amsterdam pas in 2027 van kracht

In 2025 zou in Amsterdam een nieuw evenementenbeleid worden geïntroduceerd, maar vanwege gebrekkige participatie met omwonenden, kritiek van de ombudsman en matig vergunningsproces is deze pas vanaf 2027 van kracht. Het beleid in 2026 introduceren is namelijk ook geen optie, aangezien de gemeenteraad er in oktober 2025 nog een blik op werpt. Waarom een nieuw beleid? Het doel is om het aanbod meer te variëren, beter te spreiden en ervoor te zorgen dat festivals meer binden met de stad en haar inwoners. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

21 oktober '24 (12:02)

Amsterdam 750 jaar: René Froger en Billy Dans brengen nieuwe single De Stad uit

Zanger René Froger en tekstschrijver Billy Dans brengen met hun nieuwe single De Stad een ode aan Amsterdam, dat volgend jaar 750 jaar bestaat. Het nummer wordt op woensdag 23 oktober gelanceerd.

21 oktober '24 (11:00)

Sonja Barend Award voor beste tv-interview vanavond uitgereikt

De Sonja Barend Award wordt maandagavond uitgereikt. De prijs gaat jaarlijks naar het beste televisie-interview van het afgelopen jaar. Negen televisiemakers maken kans. De uitreiking is in talkshow Bar laat vanaf 22.35 uur, door Sonja Barend zelf.

21 oktober '24 (10:47)

Milennials kunnen hun hart ophalen in Ziggo Dome; deze artiesten staan er in 2025

Alanis Morissette, Limp Bizkit en Green Day komen volgend jaar naar Nederland om een concert te geven in de Ziggo Dome. Limp Bizkit treedt op woensdag 26 maart op, de Canadese zangeres Morissette geeft op woensdag 25 juni een optreden in Amsterdam en Green Day staat op woensdag 2 juli op het podium van de Ziggo Dome.