Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Purser exposeert zijn stewardessenuniformen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
ROTTERDAM (ANP) - Een Nederlandse purser, Cliff Muskiet, heeft meer dan 1400 stewardessenuniformen verzameld van meer dan vijfhonderd vliegmaatschappijen. Vanaf 23 september mag hij een selectie van ruim 150 exemplaren laten zien in de Kunsthal Rotterdam, op de expositie 'Cabin Crew. Fashion in the Air’.

Muskiet verzamelt sinds 1993. Al sinds zijn kindertijd is Muskiet (1965) dol op de wereld van de luchtvaart. Hij verzamelde al van alles, toen hij op zijn vijftiende via een vriendin van zijn moeder een KLM-pakje kreeg. ,,Dat was heel speciaal, zoiets krijg je niet zomaar'', vertelt hij het ANP. Hij verwierf er al vrij snel uniformen van Transavia, Martinair en British Aiways bij. Na een bijbaantje als schoonmaker van vliegtuigen kwam zijn droom steward te worden uit. ,,Toen ben ik echt uniformen gaan verzamelen.''

Dat doet hij nog steeds. ,,Ik spreek bemanningen aan, ik mail, ik bel.'' Er zijn nog grote lacunes, verklapt hij. ,,Een lange lijst zelfs. Een uniform van Royal Jordanian uit de jaren tachtig bijvoorbeeld. Dat ziet er bijzonder uit en ik ben als kind ook eens met Royal Jordanian naar Amerika gevlogen, dat geeft er ook een bepaald aspect aan.''

Goed opvouwen

Hij heeft zijn collectie, volgens de Kunsthal de grootste van de wereld, nog steeds thuis. ,,Valt wel mee hoor, een kwestie van goed opvouwen en handig gebruik van ruimte.'' Hij moet er eigenlijk ook niet aan denken ze definitief elders onder te brengen: ,,Dat zou heel raar voelen.''

Maar er een aantal uitlenen aan de Kunsthal vindt hij ,,echt geweldig''. Het idee kwam via een inmiddels vroegere collega van de KLM, die eens in San Francisco een kleinere uniformenexpo zag en het plan poneerde bij de Kunsthal.

Muskiet heeft zelf de selectie voor het museum gedaan. ,,Een hele klus, ik wilde verschillende decennia laten zien , maar ook verschillende kleuren, zodat het niet allemaal donkerblauw is.''

12 juli '24 ( 8:53)

Hans Klok en Armin van Buuren openen nieuw podium Zwarte Cross

Het nieuwe hoofdpodium van festival Zwarte Cross wordt op 18 juli geopend met een speciale show. Illusionist Hans Klok, dj Armin van Buuren en operazanger Awn Maarof zorgen voor een "unieke" opening, aldus de organisatie.

12 juli '24 ( 8:43)

NS waarschuwt bezoekers P!nk: geen treinverkeer door aanrijding

Door een aanrijding is er donderdagavond weinig tot geen treinverkeer mogelijk op het traject van Amsterdam naar Utrecht. De NS waarschuwt treinreizigers die bij het concert van P!nk in de Johan Cruijff ArenA zijn dat er onvoldoende treincapaciteit beschikbaar is om iedereen thuis te brengen. "Zoek een alternatief vervoermiddel", aldus de vervoerder.

11 juli '24 (12:33)

Festivalweer: buien op vrijdag en zaterdag, zondag zonniger

Festivalgangers moeten vrijdag en zaterdag rekening houden met buien. Zondag wordt zonniger, meldt Weeronline.

10 juli '24 (12:01)

RAI in Amsterdam gedeeltelijk ontruimd na melding over verdacht pakketje

Een deel van de RAI in Amsterdam is woensdagochtend ontruimd nadat er een melding van een verdacht pakketje was binnengekomen bij de politie. Er wordt nu onderzoek gedaan, laat een woordvoerder van de politie weten.

10 juli '24 (11:39)

Swift-concerten in Amsterdam deden lokale economie goed

Drie keer trad de superster Taylor Swift afgelopen week op in de Amsterdamse Johan Cruiff Arena. Niet alleen de evenementenlocatie profiteerde van de komst van haar. Volgens economen bracht ze een flinke financiële boost mee voor de hoofdstad, meldt het Parool.

09 juli '24 (10:45)

Yves Berendse treedt volgend jaar niet één, maar twee keer op in Ziggo Dome

Yves Berendse geeft volgend jaar nog een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. De zanger treedt ook op 27 juni op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend.

09 juli '24 ( 9:10)

Danny Vera geeft in november extra show

Danny Vera geeft op 29 november een extra concert in Klokgebouw Eindhoven. De eerder aangekondigde show op 30 november is helemaal uitverkocht. Daarom is er een tweede avond geboekt.

08 juli '24 (10:48)

Extra openbaar vervoer van en naar Nijmeegse Vierdaagse(feesten)

Vervoerders Arriva, Breng en NS zetten rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra bussen en treinen in van en naar Nijmegen. De NS rijdt in de vroege ochtend met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen.

08 juli '24 ( 9:12)

Rock Werchter wil opnieuw kijken naar regels rond herbruikbare bekers

Het Belgische festival Rock Werchter wil dat de regels rond herbruikbare bekers nog eens worden geëvalueerd. Dat zegt Nele Bigaré van Live Nation tegen VRT NWS. Het festival moest deze editie verplicht herbruikbare bekers inzetten, maar volgens de festivalorganisator zijn er betere opties voor grote festivals.

08 juli '24 ( 8:54)

Festival der Liebe keert volgend jaar terug naar Rotterdam

Het Duitstalige evenement Festival der Liebe krijgt volgend jaar tweede editie. De tweede editie van het festival is op 8 maart in Rotterdam Ahoy, zegt mede-organisator Jan Smit op Instagram. De kaartverkoop is al begonnen.