Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vliegtuigpassagiers misdragen zich vaker

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse luchtvaartmaatschappijen hebben in 2016 te maken gehad met fors meer agressieve reizigers. De maatschappijen deden een recordaantal meldingen van ordeverstoringen op luchthavens of in vliegtuigen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kreeg vorig jaar 985 meldingen binnen. Een jaar eerder lag het aantal nog op 723.

Uit de bij ILT binnengekomen meldingen blijkt dat ,,veel wangedrag bestaat uit het niet opvolgen van aanwijzingen van het personeel, vaak uitmondend in agressief taalgebruik of gedrag. Ook worden veel incidenten over roken en/of overmatig alcohol- of drugsgebruik aan boord gemeld. Vaak is er ook een overlap tussen de soorten gedrag.''

Op vluchten over de middellange afstand en de lange afstand komen ongeveer evenveel incidenten voor. Op de langeafstandsvluchten zijn er wel aanmerkelijk meer problemen met roken. Slecht gedrag en overmatig drankgebruik is relatief vaker de oorzaak van problemen op middellangeafstandsvluchten. Het meeste wangedrag vindt plaats op vluchten van en naar Spanje. Ook op vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk gaat het relatief vaak mis.

Veertien meldingen

In 2016 kwamen veertien meldingen binnen van incidenten die directe impact hadden op de vlucht. Soms moesten toestellen na het taxiën terugkeren naar de gate. In drie gevallen moest het vliegtuig uitwijken naar een andere luchthaven of terugkeren naar de luchthaven van vertrek terwijl het toestel al in de lucht was.

Schiphol is fel tegen alcoholmisbruik en de overlast die dat veroorzaakt, zo laat een zegsman van de luchthaven weten. ,,Aan gasten onder de achttien jaar en reeds op Schiphol aangekomen beschonken reizigers mag geen alcohol worden geserveerd en medewerkers van horeca-exploitant op Schiphol zijn getraind hoe om te gaan met beschonken gasten.'' Schiphol gaat het ILT-rapport bestuderen, daarna wordt bekeken of extra maatregelen nodig zijn.

24 juli '24 (12:24)

Mega Piraten Festijn in Oldebroek viert dit jaar 20-jarig bestaan

Het Mega Piraten Festijn keert dit jaar op 30 augustus terug naar Oldebroek. Dit jaar een speciale editie: het feest bestaat 20 jaar. Op het programma staan bekende artiesten als Jeroen van der Boom, Jan Smit, Boer Harm, Marco Schuitmaker en Jannes. De voorverkoop is al begonnen.

24 juli '24 (10:42)

Deadpool & Wolverine-fans vroeg bij Pathé Spuimarkt voor première

Bij het première-event van de nieuwe superheldenfilm Deadpool & Wolverine bij Pathé Spuimarkt in Den Haag stond woensdagochtend al vroeg een lange rij mensen te wachten. Volgens een woordvoerster van Disney hadden bezoekers zich om 07.30 uur al verzameld voor de bioscoop om de film als eerste in Nederland te zien.

24 juli '24 (10:11)

Ook Guy Sebastian treedt op tijdens Het Grote Songfestivalfeest

De Australische zanger Guy Sebastian treedt eind dit jaar op tijdens Het Grote Songfestivalfeest in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat heeft de organisatie van het evenement woensdag bekendgemaakt.

24 juli '24 ( 8:43)

Organisatie Milkshake komt met nieuw, meerdaags campingfestival

De organisatie achter het populaire jaarlijkse queerfestival Milkshake werkt aan een nieuw, meerdaags campingfestival. Het driedaagse evenement gaat Strawberry Starlight heten en niet plaatsvinden in Amsterdam zoals Milkshake. De inzet is dat de eerste editie in de zomer van 2025 plaatsvindt, maakte Milkshake-directeur Marieke Samallo woensdag bekend.

23 juli '24 (11:20)

Kaartverkoop soloshow Sabrina Carpenter in Ziggo Dome start vrijdag

Sabrina Carpenter komt met haar eigen show naar Amsterdam. De Amerikaanse zangeres staat op zondag 23 maart in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start op vrijdag 26 juli om 10.00 uur.

23 juli '24 ( 8:52)

Mogelijk miljoenenboete Tomorrowland voor gebruik wegwerpbekers

Het Belgische festival Tomorrowland riskeert een miljoenenboete voor het gebruik van wegwerpbekers. Een milieutoezichthouder heeft afgelopen weekend een controle op het festival uitgevoerd. Die concludeerde dat niet overal herbruikbare bekers beschikbaar zijn, meldt persbureau Belga. De boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

22 juli '24 (11:37)

Frenna geeft in december grootste soloshow tot nu toe in Ziggo Dome

Frenna geeft eind dit jaar zijn grootste show als soloartiest tot nu toe. De rapper staat op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO maandag bekend.

22 juli '24 ( 8:53)

Meer dan kwart miljoen mensen naar 26e editie festival Zwarte Cross, bezoekersrecord

Het festival Zwarte Cross heeft dit weekend een recordaantal bezoekers verwelkomd. Volgens de organisatie kwamen 265.500 mensen op het uitverkochte muziek-, theater- en motorcrossevenement in de Achterhoek af. Vorig jaar waren het er nog 237.500.

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.