Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Beleefbaar maken van de geschiedenis

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Op 14 maart 2017 heeft directeur van het Openluchtmuseum, Willem Bijleveld een bezoek gebracht aan het college van Gedeputeerde Staten. Tijdens een informele lunch met GS: Gedeputeerde Staten is gesproken over de gezamenlijke ambitie; het beleefbaar maken van de geschiedenis. 

Op dit moment wordt het Openluchtmuseum klaargestoomd voor de toekomst waarin rekening wordt gehouden met de behoefte van de doelgroep, de betekenis van het museum voor de klant en wat betekent dit voor de presentatie van de producten. Het Openluchtmuseum ondergaat een ‘grootse transformatie’ naar ‘museum van de Nederlandse geschiedenis’. In 2017 opent het museum ‘de canon van Nederland’. Met het Rijksmuseum als partner wordt hard gewerkt aan een compleet nieuw museumcomplex in het Openluchtmuseum, waarin bezoekers de gehele Nederlandse geschiedenis kunnen beleven. In 50 ‘vensters’ worden zij, in zeer interactieve presentaties, meegenomen door onze geschiedenis: van hunebed tot heden.

Gedeelde ambitie
De provincie Zuid-Holland kent geen museumbeleid. Wel is er overlap in ambitie, namelijk het beleefbaar maken van de geschiedenis. De provincie doet dat bijvoorbeeld met de Erfgoedlijnen en het vergroten van het publieksbereik in de archeologie.

Door ons cultureel erfgoed te beschermen, beleefbaar te maken en te ontwikkelen, krijgt het een waardevolle toekomst. De provincie wil erfgoed graag doorgeven aan volgende generaties. Want erfgoed maakt de omgeving mooier, het onderstreept een oorspronkelijke identiteit en biedt kansen voor economische spinoff. Dit vraagt om het zichtbaar en toegankelijk maken van het aanwezige erfgoed op een dusdanige wijze dat inwoners van de provincie, liefhebbers, toeristen en alle geïnteresseerden ervan kunnen genieten. Want het erfgoed is van ons allemaal. Recent  is ‘Trijntje’ uit het  archeologisch depot van de provincie,  in Alphen aan den Rijn aan het Openluchtmuseum uitgeleend. ‘Trijntje’ is het skelet van een 50 jarige vrouw, die gevonden is bij de aanleg van de Betuwelijn. Het skelet is 7.500 oud en staat symbool voor de overgang van jagerscultuur naar boerenbestaan.

Collectie
Zuid-Holland is rijk aan erfgoed dat een plek in het Openluchtmuseum verdient. Uitbreiding van de collectie is vanuit dat oogpunt toe te juichen. Erfgoed dat typerend is voor Zuid-Holland zijn naast de bekende molens, boerderijen en de visserij ook de deftige Hollandse grachtengordels en hun landelijke tegenhanger: de landgoederenzone op de binnenduinenrand. Daar woonde de chique bovenlaag van de samenleving. Maar er was uiteraard ook een onderkant van de samenleving, woonachtig in sloppenwijken en werkend in havens en fabrieken. Ook dat laatste is typeert Zuid-Holland en zou in de collectie niet mogen ontbreken.

Samenwerken
De provincie werkt samen met mede-overheden, stichtingen, verenigingen, vrijwilligers, fondsen en ondernemers aan het realiseren van de gezamenlijke ambities voor behoud en de ontwikkeling van het cultureel erfgoed in Zuid-Holland.

Bron: Provincie Zuid-Holland

 

12 juli '24 ( 8:53)

Hans Klok en Armin van Buuren openen nieuw podium Zwarte Cross

Het nieuwe hoofdpodium van festival Zwarte Cross wordt op 18 juli geopend met een speciale show. Illusionist Hans Klok, dj Armin van Buuren en operazanger Awn Maarof zorgen voor een "unieke" opening, aldus de organisatie.

12 juli '24 ( 8:43)

NS waarschuwt bezoekers P!nk: geen treinverkeer door aanrijding

Door een aanrijding is er donderdagavond weinig tot geen treinverkeer mogelijk op het traject van Amsterdam naar Utrecht. De NS waarschuwt treinreizigers die bij het concert van P!nk in de Johan Cruijff ArenA zijn dat er onvoldoende treincapaciteit beschikbaar is om iedereen thuis te brengen. "Zoek een alternatief vervoermiddel", aldus de vervoerder.

11 juli '24 (12:33)

Festivalweer: buien op vrijdag en zaterdag, zondag zonniger

Festivalgangers moeten vrijdag en zaterdag rekening houden met buien. Zondag wordt zonniger, meldt Weeronline.

10 juli '24 (12:01)

RAI in Amsterdam gedeeltelijk ontruimd na melding over verdacht pakketje

Een deel van de RAI in Amsterdam is woensdagochtend ontruimd nadat er een melding van een verdacht pakketje was binnengekomen bij de politie. Er wordt nu onderzoek gedaan, laat een woordvoerder van de politie weten.

10 juli '24 (11:39)

Swift-concerten in Amsterdam deden lokale economie goed

Drie keer trad de superster Taylor Swift afgelopen week op in de Amsterdamse Johan Cruiff Arena. Niet alleen de evenementenlocatie profiteerde van de komst van haar. Volgens economen bracht ze een flinke financiële boost mee voor de hoofdstad, meldt het Parool.

09 juli '24 (10:45)

Yves Berendse treedt volgend jaar niet één, maar twee keer op in Ziggo Dome

Yves Berendse geeft volgend jaar nog een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome. De zanger treedt ook op 27 juni op, maakt organisator Agents After All dinsdag bekend.

09 juli '24 ( 9:10)

Danny Vera geeft in november extra show

Danny Vera geeft op 29 november een extra concert in Klokgebouw Eindhoven. De eerder aangekondigde show op 30 november is helemaal uitverkocht. Daarom is er een tweede avond geboekt.

08 juli '24 (10:48)

Extra openbaar vervoer van en naar Nijmeegse Vierdaagse(feesten)

Vervoerders Arriva, Breng en NS zetten rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra bussen en treinen in van en naar Nijmegen. De NS rijdt in de vroege ochtend met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen.

08 juli '24 ( 9:12)

Rock Werchter wil opnieuw kijken naar regels rond herbruikbare bekers

Het Belgische festival Rock Werchter wil dat de regels rond herbruikbare bekers nog eens worden geëvalueerd. Dat zegt Nele Bigaré van Live Nation tegen VRT NWS. Het festival moest deze editie verplicht herbruikbare bekers inzetten, maar volgens de festivalorganisator zijn er betere opties voor grote festivals.

08 juli '24 ( 8:54)

Festival der Liebe keert volgend jaar terug naar Rotterdam

Het Duitstalige evenement Festival der Liebe krijgt volgend jaar tweede editie. De tweede editie van het festival is op 8 maart in Rotterdam Ahoy, zegt mede-organisator Jan Smit op Instagram. De kaartverkoop is al begonnen.