Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Expo vrouwenkiesrecht in 'radicale noorden'

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het algemeen kiesrecht voor mannen én vrouwen bestaat in ons land bijna honderd jaar. Op 28 september is het exact een eeuw geleden dat de wet ervoor in werking trad en ook vrouwen mochten stemmen. Het Groninger Museum viert dat met de expositie Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht, die zaterdag opent. Vijftien vaandels van afdelingen van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht zijn teruggevonden en zullen er opnieuw wapperen, te midden van tal van historische foto's, schilderijen, allerlei campagnemateriaal en documenten waaronder die wet.

Het duurde na de invoering van de wet nog tot 15 mei 1920 tot de eerste vrouw haar stem uitbracht, na een gemeentelijke herindeling. Dat was Elise Spauwen-Schrijnemakers uit het Limburgse Gronsveld, vrouw van de burgemeester. Suze Groeneweg had het twee jaar eerder al tot eerste vrouwelijke Kamerlid (voor de SDAP) geschopt, meteen nadat het passief kiesrecht voor vrouwen was gaan gelden.

Groeneweg had overigens niets met aparte vrouwenorganisaties. Mineke Bosch, hoogleraar moderne geschiedenis in Groningen en met Egge Knol verantwoordelijk voor de samenstelling van de expo, vertelt echter dat in het hele land vrouwen de handen ineen sloegen voor hun rechten. ,,In alle dorpen en steden. Het was niet zomaar een damesbeweging, al is dat beeld later opgeroepen. Overal gingen ze de straat op, vaak in klederdracht om te laten zien dat ze uit alle streken kwamen. De vrouwen waren ook internationaal met elkaar verbonden: er werd van alles uitgewisseld.'' Vaak waren het vrouwen die ,,op de een of andere manier werkten, in het onderwijs, of bij een verzekering of een ziekenfonds."

Gratis manifestatie

Bosch schreef in 2005 een biografie over Aletta Jacobs, die 1879 in Groningen als eerste vrouw promoveerde. Ze stelde toen ook een expositie op het Binnenhof samen over deze arts en feministe. Deze wordt nu, in de stad waar ze haar bul haalde, opnieuw belicht: er zijn alleen al vier portretten van haar te zien, vervaardigd door Isaac Israels.

Dat juist Groningen het eeuwfeest van het algemeen kiesrecht luister bijzet met de expositie, ligt ook verder voor de hand, blijkt uit de woorden van Bosch: ,,Er waren vrij veel Groningse vrouwen bij de beweging. Het was een vooruitstrevende stad. Er werd wel gesproken van het radicale noorden. Dat is te verklaren uit de wrijving tussen de rijkdom die er in Groningen was en de sociale achterstanden."

Op 9 mei is er in het Groninger Museum ook een gratis manifestatie waarmee 100 jaar vrouwenkiesrecht extra wordt gevierd.

Door: ANP

29 april '24 (10:55)

Janet Jackson in oktober voor optreden naar Ziggo Dome

Janet Jackson treedt op 10 oktober op in de Ziggo Dome in het kader van haar Together Again-tournee. Dat maakte concertorganisator MOJO maandag bekend. De kaartverkoop voor het concert start op vrijdag 3 mei.

29 april '24 (10:34)

Vanaf 2026 mogelijk geen bevrijdingsfestival meer in centrum Almere

De organisatie van het bevrijdingsfestival Flevoland zoekt naar een nieuwe locatie. Vanwege toenemende drukte op het festival is er geen ruimte meer in het centrum van Almere, waar tot dit jaar het bevrijdingsfestival wordt georganiseerd. Maar waar het festival heengaat, dat is nog niet bekend. Wel zegt de voorzitter van de organisatie, Paul van Sprundel, dat er al gesprekken lopen met de gemeente Almere, meldt Omroep Flevoland.

29 april '24 ( 9:20)

Joost Klein niet blij met vrijgeven repetitiebeelden

Joost Klein vindt het jammer dat de organisatie achter het Eurovisie Songfestival deze week al beelden vrijgeeft van zijn repetities. Dat verpest "de grap" een beetje, zei de Nederlandse inzending maandag bij vertrek op Schiphol tegen de pers.

29 april '24 ( 9:07)

Heb jij Freek Vonk zaterdag gespot op de Amsterdamse vrijmarkt?

Bezoekers van de vrijmarkt in Amsterdam kunnen zaterdag voor "een prikkie" de spulletjes van Freek Vonk aanschaffen. De bekende bioloog zit zelf op een kleedje, deelde hij zaterdag in een bericht op Instagram.

29 april '24 ( 8:51)

Joost Klein vertrekt naar Zweden voor Eurovisie Songfestival en heeft er zin in

Het songfestivalavontuur van Joost Klein gaat officieel beginnen. De Nederlandse deelnemer stapt maandagochtend op het vliegtuig richting het Zweedse Malmö. Daar repeteert hij dinsdag voor het eerst in de Malmö Arena, waar dit jaar het Eurovisie Songfestival plaatsvindt. De artiest heeft er zin, zei hij bij vertrek tegen de pers. "Ik verwacht er alles van, en niets."

26 april '24 (11:08)

Koningsdag Gouda weer open evenement zonder hekken

Een feestje achter hoge hekken vieren. Zo zag Koningsdag er vorig jaar in Gouda uit. Veel mensen vonden het niet leuk om achter de geblindeerde hekken te staan. Daar wordt nu gehoor gegeven. Dit jaar is Koningsdag op de Grote Markt in Gouda namelijk weer een open evenement, meldt Omroep West.

26 april '24 (10:40)

Bijen werden geteld, weer of geen weer

De Nationale Bijentelling was dit jaar iets minder zonnig dan afgelopen edities. Het was best fris met veel regen en zelfs wat vrieskou. Dat heeft de tellers echter niet weerhouden van het tellen van onze zoemende vrienden. Dit jaar zijn er namelijk ruim 40.000 bijen geteld door meer dan 2.300 mensen. Dat het koud was is ook te zien in de resultaten: de kou-bestendige honingbij, aardhommel en metselbijen waren dit jaar het meest gespot, meldt de Nationale Bijentelling.

26 april '24 ( 8:51)

ID&T bevestigt fouten op dag van steekpartij Solid Grooves

Festivalorganisator ID&T bevestigt dat er voor het Amsterdamse festival Solid Grooves waarop een dodelijke steekpartij plaatsvond in mei 2023, meer kaarten zijn verkocht dan toegestaan was. In plaats van de 5000 kaarten die waren toegestaan, had de organisatie er ruim 7500 verkocht. Ook werd er "operationeel onvoldoende opgeschaald" toen bleek dat het te druk was. Er waren dus te weinig beveiligers op het terrein aanwezig.

25 april '24 (10:21)

Nieuwe special guest Dutch Comic Con bekend: Misha Collins van Supernatural

Eerder was al bekend dat Cobie Smulders van How I Met Your Mother en de The Avengers-films naar Dtuch Heroes Dutch Comic Con komt, net als een van de meest populaire Doctor Who-acteurs van onze tijd: David Tennant. Maar nu is nog een nieuwe special guest bekendgemaakt: Misha Collins. Hij is met name bekend van Supernatural, waar hij de rol van Castiel vertolkte. Op zaterdag 22 en zondag 23 januari is Collins aanwezig tijdens Heroes Dutch Comic Con. Dit meldt Heroes Dutch Comic Con. 

25 april '24 ( 8:46)

Beste hoofdrol in grote musical voor Lucas Hamming en Brigitte Heitzer

De prijzen voor beste hoofdrol in een grote musical gaan dit jaar naar Brigitte Heitzer en Lucas Hamming. Zij mochten de prijzen woensdagavond in ontvangst nemen bij de uitreiking van de Musical Awards in het AFAS Theater Leusden.