Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit is alles wat we weten over de zaak van Ali B

Door Nationale Recreatiegids / Michelle Klos
schedule 7 min
location_on [xx]km
rechter hamer
Ali Bouali, beter bekend als Ali B, is een bekende Nederlandse rapper, televisiepersoonlijkheid en ondernemer. De afgelopen tijd is hij veel in het nieuws geweest vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag. Deze zaak heeft veel aandacht getrokken en heeft de Nederlandse entertainmentindustrie opgeschud. Maar wat is er nu allemaal bekend over de Ali B zaak?

Begin van de beschuldigingen

De beschuldigingen tegen Ali B kwamen voor het eerst aan het licht in januari 2022, toen verschillende vrouwen naar voren kwamen met verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze onthullingen kwamen na de aflevering van het televisieprogramma BOOS, waarin meerdere slachtoffers hun ervaringen deelden met presentator Tim Hofman.

De reactie van Ali B

Ali B ontkende alle beschuldigingen en beweerde dat hij nooit grenzen zou hebben overschreden. Hij gaf aan geschokt te zijn door de aantijgingen en benadrukte dat hij altijd respectvol met vrouwen omging. Desondanks besloot RTL, de zender waar Ali B onder contract stond voor diverse televisieprogramma's zoals The Voice of Holland, om hem op non-actief te stellen in afwachting van een nader onderzoek.

Onderzoek en aanklacht

De politie startte een onderzoek naar aanleiding van de beschuldigingen. Dit onderzoek richtte zich niet alleen op Ali B, maar ook op andere grote figuren uit de entertainmentindustrie die in soortgelijke beschuldigingen werden genoemd. In december 2022 werd bekend dat Ali B officieel werd aangeklaagd voor zedendelicten. Het Openbaar Ministerie gaf aan voldoende bewijs te hebben verzameld om de zaak naar de rechter te brengen.

Hoorzitting

Gisteren begon het proces tegen Ali B, waar een menigte journalisten aanwezig was bij de rechtbank in Haarlem. Tijdens de zitting sprak Ali B over de enorme media-aandacht, die volgens hem heeft geleid tot een "trial by media". Hij gaf aan veel druk te voelen om zich gebeurtenissen te herinneren en stelde dat hij onterecht is neergezet als een "seksueel roofdier". De media-aandacht heeft hem de afgelopen tweeënhalf jaar zwaar belast, resulterend in angstaanvallen en slapeloze nachten. Ali B verklaarde dat eerlijke berichtgeving deze situatie had kunnen voorkomen.

Emotioneel

Tijdens zijn emotionele verklaring zei Ali B dat zijn leven een nachtmerrie werd na de beschuldigingen in de 'BOOS'-reportage over misstanden bij The Voice of Holland. Hij bekende aan zijn vrouw dat hij haar had bedrogen, maar ontkende ooit een vrouw te hebben verkracht. Veel vrienden lieten hem vallen. Ali B blijft erbij dat hij nooit iets tegen de wil van een vrouw heeft gedaan en dat alle gebeurtenissen plaatsvonden met wederzijdse instemming.

Zwarte periode

Ali B, gekleed in een lichte broek, sportschoenen en een groene jas, zwaaide naar iemand op de publieke tribune voordat hij een emotionele verklaring aflegde. Hij bekritiseerde de media voor het gebrek aan kritische beoordeling van de verhalen van de aangeefsters, en hij hintte op zelfmoordgedachten door de zware last van de beschuldigingen en media-aandacht.

Vandaag spreekt Ali B zijn advocaat en zal het Openbaar Ministerie een straf eisen.


25 juli '24 ( 9:02)

592.000 Nederlandse bezoekers voor film Inside Out 2

De animatiefilm Inside Out 2 heeft in Nederland tot nu toe 592.000 bezoekers getrokken. Dat heeft The Walt Disney Company donderdag gemeld. De film ging afgelopen week officieel in première in Nederland.

25 juli '24 ( 8:55)

Frank Dane afwezig op tv en radio door goedaardige hersentumor vriendin

Frank Dane was de afgelopen tijd niet op radio en televisie omdat het niet goed ging met zijn vriendin. Dat heeft de dj van Radio 538 op Instagram laten weten. Eerder werd bekend dat de dj door familieomstandigheden afwezig was.

25 juli '24 ( 8:50)

Tweede bioscoopfilm Dikkie Dik wordt dit jaar nog in bioscopen uitgebracht

De tweede bioscoopfilm over rode poes Dikkie Dik wordt nog dit jaar in de bioscopen uitgebracht. Een nieuwe vriend voor Dikkie Dik is vanaf half december te zien, meldt distributeur In The Air. Het eerste deel, Dikkie Dik en de verdwenen knuffel, draait nu nog in de bioscoop.

25 juli '24 ( 8:47)

Inside Out 2 succesvolste animatiefilm: film passeert Frozen 2

Inside Out 2 is ruim vijf weken na de première de succesvolste animatiefilm aller tijden. Dat heeft The Walt Disney Company bekendgemaakt. Het record stond op naam van Frozen 2 uit 2019. Inside Out 2 heeft nu wereldwijd 1,46 miljard dollar opgebracht.

25 juli '24 ( 8:35)

Advocaat bevestigt: artikel 12 procedure om Jeroen Rietbergen alsnog voor de rechter te krijgen

Zangeres Nienke Wijnhoven gaat proberen Jeroen Rietbergen, de voormalig muzikaal leider van The Voice, alsnog voor de rechter te krijgen via een artikel 12-procedure. Dat heeft haar advocaat Sébas Diekstra bevestigd na berichtgeving van het AD.

25 juli '24 ( 8:30)

Nederlandse versie I Kissed a Girl wordt onderzocht door RTL en Videoland

Videoland onderzoekt serieus de mogelijkheden voor een Nederlandse versie van de Britse datingshow I Kissed a Girl. Dat heeft een woordvoerder van RTL en Videoland donderdag gemeld. De Britse serie is sinds kort op Videoland te zien.

24 juli '24 ( 8:40)

Leonie ter Braak gaat nieuw woonprogramma presenteren

Leonie ter Braak presenteert vanaf september een nieuw woonprogramma voor RTL. In Wonen onder de zon voor minder dan een ton begeleidt Ter Braak families die de droom hebben om in het buitenland te wonen, meldt RTL. Het programma is vanaf 16 september te zien bij RTL 4.

24 juli '24 ( 8:35)

Paleis Het Loo toneel voor speciale jubileumuitzending Blauw Bloed

Het programma Blauw Bloed viert in september dat het twintig jaar bestaat. Het EO-programma maakt daarvoor een speciale uitzending vanaf Paleis Het Loo.

23 juli '24 (13:55)

Ali B pakt de biezen: gespot op vliegveld in Duitsland

De figuurlijke vogel is letterlijk gevlogen. Ali B, veroordeeld voor twee jaar celstraf vanwege verkrachting en poging tot verkrachting, is het land ontvlucht. De rapper was maandagavond met zijn gezin gespot op het vliegveld van Weeze, waar hij naar alle waarschijnlijkheid in het vliegveld naar Marokko stapte. Daar zit hij voor een vakantie, meldt Mediacourant.

23 juli '24 (11:05)

In nieuw seizoen Slimste Mens doet de aankomende presentator eerst zelf mee

Maandagavond begon het nieuwe seizoen van de populaire quizprogramma De Slimste Mens. Het seizoen begon met de deelname van Herman van der Zandt, Appie Mussa en Fay Lovsky. Die eerste is overigens een bijzondere: volgend jaar is Van der Zandt presentator van het programma. Hij kan nu alvast meemaken hoe het is om zelf de quiz te doen.