Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Matthijs van Nieuwkerk zou medewerker bij de keel hebben gegrepen

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Matthijs van Nieuwkerk zou medewerker bij de keel hebben gegrepen
BNNVARA heeft meldingen gekregen dat Matthijs van Nieuwkerk zich niet alleen verbaal liet gelden, maar dat de presentator zich ook schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel of fysiek grensoverschrijdend gedrag. Dat zegt omroepbaas Suzanne Kunzeler in een interview in de Volkskrant. Van Nieuwkerk herkent zich niet in de beschuldigingen.

Van Nieuwkerk zou in zijn tijd als presentator van De Wereld Draait Door een medewerker bij de keel hebben gegrepen en tegen de muur hebben gedrukt. Kunzeler zegt over het incident te hebben gehoord, maar zegt dat ze er verder geen details over kan geven "uit respect voor de betrokken medewerker".

De presentator zou daarnaast ongepaste relaties met medewerkers hebben gehad. De krant meldt op basis van documenten dat een vrouw 20.000 euro zou hebben gekregen bij haar vertrek omdat er een onwerkbare situatie was ontstaan toen de affaire met Van Nieuwkerk was gestrand.

Ongelijke machtsverhouding

"Dit is destijds gewogen als een gelijkwaardige relatie met wederzijdse instemming", zegt Kunzeler daarover. "De vrouw in kwestie wilde na het stoppen van de relatie niet langer bij BNNVARA werken, en daarom is besloten haar dienstverband te beëindigen." Dat deze vrouw ook geld meekreeg, is niet ongebruikelijk, vervolgt Kunzeler. Ze kreeg "een aantal maandsalarissen" mee "vanwege haar lange duur van dienst en het abrupte einde".

Kunzeler plaatst de ongepaste relatie onder de noemer seksueel overschrijdend gedrag en zegt nu dat Van Nieuwkerk erop aangesproken had moeten worden, omdat er sprake was van een "ongelijke machtsverhouding". "Dat is niet gebeurd en dat is spijtig, temeer omdat het grote gevolgen heeft gehad voor de vrouw in kwestie", stelt ze.

Van Nieuwkerk zegt tegen de Volkskrant dat hij de incidenten die Kunzeler beschrijft niet herkent en benadrukt dat de Commissie-Van Rijn dit ook niet heeft vastgesteld, doelend op het donderdag gepubliceerde rapport over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep. "Ik heb mij niet schuldig gemaakt aan seksueel of fysiek grensoverschrijdend gedrag", zegt hij. "Om vandaag van mijn oud-werkgever deze beschuldigingen te lezen, is werkelijk verbijsterend. Kunzeler bewijst zich hiermee een zeer onbetrouwbare (oud-)werkgever."

24 april '24 (15:55)

Koning kijkt liever naar de échte Máxima

Koning Willem-Alexander is niet van plan om de serie over zijn vrouw te gaan kijken. Dat laat hij woensdag weten aan Shownieuws. Hij wil zich niet aan onjuistheden storen. "Ik heb gehoord dat het een mooie serie is die goed in elkaar zit, maar ik ga me dan ergeren aan de dingen die niet juist zijn", zei de koning.

24 april '24 ( 8:59)

Jelka van Houten en Henry van Loon maken tweede reeks Tropenjaren

Jelka van Houten en Henry van Loon maken een tweede seizoen van de serie Tropenjaren. Dat maakte BNNVARA dinsdag bekend. De opnames zijn inmiddels gestart.

24 april '24 ( 8:56)

Joost Klein neemt vrienden 'Appie' en 'Stuntkabouter' mee voor songfestivalact

Joost Klein neemt twee goede vrienden mee naar het Eurovisie Songfestival in Malmö. Videomakers Appie Mussa en Martijn van Eijzeren, beter bekend als Stuntkabouter, zijn onderdeel van de act. "We hebben gekke dingen gedaan in video's, maar dit wordt echt top", vertelde Mussa dinsdagavond in Sophie & Jeroen.

24 april '24 ( 8:51)

Gerrie van der Klei te zien in Nederlandse versie musical Sister Act

Gerrie van der Klei is komend seizoen te zien in de nieuwe Nederlandse versie van de musical Sister Act. Dat heeft producent MediaLane woensdag gemeld. Van der Klei deelt de rol van moeder Overste met Sanne Wallis de Vries.

19 april '24 (12:14)

Antoon brengt als verrassing nieuwe ep uit

Antoon heeft vrijdag als verrassing een nieuwe ep uitgebracht. Op Gezichten staan vier nummers.

19 april '24 (10:47)

Prime Video kondigt tweede seizoen Fallout aan

De tv-serie Fallout, gebaseerd op de gelijknamige videogamereeks, krijgt een tweede seizoen. Dat heeft streamingdienst Prime Video bekendgemaakt.

19 april '24 ( 8:47)

Voorstellingen Yentl en de Boer op doktersadvies verplaatst

De voorstellingen van cabaretduo Yentl en de Boer gaan op vrijdag en zaterdag niet door. Dat heeft het management laten weten aan het ANP. Christine de Boer neemt op doktersadvies de komende dagen rust en daarom worden de voorstellingen in Lochem en Nieuwegein verplaatst.

19 april '24 ( 8:45)

Gedupeerden Spoorloos stappen naar de rechter

De vier gedupeerden van het programma Spoorloos stappen na pogingen om te schikken in de kwestie over mismatches naar de rechter. Ze wilden een schadevergoeding, maar zijn er niet uitgekomen met omroep KRO-NCRV. Dat bevestigt hun advocaat Royce de Vries na berichtgeving van RTL Boulevard.

18 april '24 (15:15)

Swifties hebben geluk: nieuwe album van Taylor Swift gelekt

Het nieuwe album van Taylor Swift is mogelijk een dag voor de release al gelekt. Op sociale media worden nummers gedeeld die op Swifts elfde studioalbum The Tortured Poets Department zouden staan.

18 april '24 (12:08)

Eerste bioscoop in Amsterdam voor keten Vue

Bioscoopketen Vue opent in het voorjaar van 2025 een eerste vestiging in Amsterdam. De bioscoop komt in de Houthavens.