Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Spinvis geniet met name van maken nieuwe muziek

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
Spinvis
Erik de Jong, alias Spinvis, geniet 22 jaar na zijn doorbraak nog altijd vooral van het maken van nieuwe muziek. Dat laat de artiest weten aan het ANP, naar aanleiding van een uitgestelde jubileumshow die hij donderdag in Carré geeft.

Het optreden zou eigenlijk meer dan een jaar geleden plaatsvinden, maar werd door de nasleep van de coronaperiode verplaatst. "Het verhaal was dat mensen waren ontwend om de theaters en zalen weer te vinden, want iedereen zat aan Netflix vastgeplakt", vertelt De Jong. "Er bestond een angst dat mensen andere dingen met hun geld zouden gaan doen."

Dat was ook even het geval, bevestigt hij nu. "Maar dat is nu wel weer helemaal terug", constateert hij. "De behoefte om met elkaar te zijn, om als collectief iets te beleven. Dat is toch een ander gevoel. Op het podium is een voorstelling, maar in de zaal is er ook een voorstelling gaande. Je beleeft met zijn allen de emotie van wat er op het podium gebeurt." En De Jong merkt "zeker dat het opnieuw gewaardeerd wordt", die collectieve beleving. "Misschien moest het even weg zijn om dat extra te voelen."

Instrumentaal

Ook al was de show in Carré twintig jaar na het verschijnen van zijn debuutplaat bedoeld als jubileum, eigenlijk is De Jong daar niet zo van. Hij kijkt liever vooruit, en naar het nu. Al is het nu niet per se iets om vrolijk van te worden, beaamt hij kijkend naar de wereld om ons heen. "Ja absoluut voel ik dat zo", zegt hij. "Het gevoel van 'wat is er in godsnaam allemaal aan de hand'. Maar ik vind het heel moeilijk om als liedjesmaker iets toe te voegen aan al die miljoenen meningen die er al zijn."

Liever voegt hij iets toe via muziek. En al zal die boze buitenwereld niet snel letterlijk in zijn teksten terugkomen, toch ontkom je er niet aan. "Zelfs al wil je het niet, dan komt door de kieren en gaten toch de somberheid terecht in het werk", zegt hij. "Omdat het de realiteit is. En als je, zoals ik, geïnteresseerd bent in de buitenwereld en mensen om ons heen, dan is het onmogelijk om de krachten die rondgaan buiten te houden. Dat moet je ook helemaal niet willen."

Wellicht dat het afsluiten makkelijker gaat bij de nieuwe muziek waar hij nu mee bezig is, want De Jong richt zich voor het eerst op instrumentale liedjes. "Wat gebeurt er als ik de stemmen weglaat?", vraagt hij zich hardop af. "Het is opnieuw naar de zaken kijken, en mooi om te zien wat daar uitkomt." Al wil hij nog niet te veel met die uitkomst bezig zijn. "Het plezier van het maken blijft staan, zonder al te veel na te denken over het resultaat. Wat ik overhoud, is hoe leuk het is om het te doen."

26 april '24 (11:22)

AVROTROS-hit Flikken Maastricht krijgt negentiende seizoen

Flikken Maastricht, de langstlopende Nederlandse dramaserie, krijgt een negentiende seizoen. Dat hebben AVROTROS en producent Hollands Licht vrijdag bekendgemaakt. De nieuwe reeks zal volgend jaar bij de NPO te zien zijn.

26 april '24 ( 8:56)

Jandino Asporaat voegt extra shows toe aan theatertour vanwege grote vraag

Jandino Asporaat heeft veertig extra shows toegevoegd aan zijn theatertour Therapie. Dat deelt de 43-jarige presentator donderdag via Instagram. De grote vraag naar kaarten is de reden voor de extra shows. "Deze tour gaat letterlijk een gekkenhuis worden", aldus Asporaat.

25 april '24 (12:19)

Tweede reeks Een huis vol emigreert komt eraan; opnames gestart

De NPO-realityserie Een huis vol emigreert krijgt een tweede seizoen. Dat meldt omroep KRO-NCRV op de website van het programma. De opnames zijn al begonnen.

25 april '24 ( 8:47)

Vervolg in theater voor Nederlandse musical Blind Date

De Nederlandse musical Blind Date krijgt een vervolg in het theater. Vanaf februari 2025 is Ja, ik wil! in de Nederlandse theaters te zien. Freek Bartels en Brigitte Heitzer spelen ook in de nieuwe voorstelling de hoofdrollen van Bob en Jenny, maakt producent De Theater BV bekend. Paul Groot maakt de cast compleet.

25 april '24 ( 8:40)

Nieuw nummer van Maan na maanden stilte

Maan brengt donderdag na enkele maanden stilte een nieuw nummer uit. Paranoia is vanaf 08.30 uur te horen, maakt ze bekend in modetijdschrift Vogue.

24 april '24 (15:55)

Koning kijkt liever naar de échte Máxima

Koning Willem-Alexander is niet van plan om de serie over zijn vrouw te gaan kijken. Dat laat hij woensdag weten aan Shownieuws. Hij wil zich niet aan onjuistheden storen. "Ik heb gehoord dat het een mooie serie is die goed in elkaar zit, maar ik ga me dan ergeren aan de dingen die niet juist zijn", zei de koning.

24 april '24 ( 8:59)

Jelka van Houten en Henry van Loon maken tweede reeks Tropenjaren

Jelka van Houten en Henry van Loon maken een tweede seizoen van de serie Tropenjaren. Dat maakte BNNVARA dinsdag bekend. De opnames zijn inmiddels gestart.

24 april '24 ( 8:56)

Joost Klein neemt vrienden 'Appie' en 'Stuntkabouter' mee voor songfestivalact

Joost Klein neemt twee goede vrienden mee naar het Eurovisie Songfestival in Malmö. Videomakers Appie Mussa en Martijn van Eijzeren, beter bekend als Stuntkabouter, zijn onderdeel van de act. "We hebben gekke dingen gedaan in video's, maar dit wordt echt top", vertelde Mussa dinsdagavond in Sophie & Jeroen.

24 april '24 ( 8:51)

Gerrie van der Klei te zien in Nederlandse versie musical Sister Act

Gerrie van der Klei is komend seizoen te zien in de nieuwe Nederlandse versie van de musical Sister Act. Dat heeft producent MediaLane woensdag gemeld. Van der Klei deelt de rol van moeder Overste met Sanne Wallis de Vries.

19 april '24 (12:14)

Antoon brengt als verrassing nieuwe ep uit

Antoon heeft vrijdag als verrassing een nieuwe ep uitgebracht. Op Gezichten staan vier nummers.