Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schrijver en biograaf Wim Hazeu (84) overleden

Door ANP
schedule 2 min
location_on [xx]km
Schrijver en biograaf Wim Hazeu (84) overleden
Schrijver en biograaf Wim Hazeu is overleden. Hij werd bekend als biograaf van bekende schrijvers en kunstenaars zoals Marten Toonder, M.C. Escher, Lucebert en Simon Vestdijk. Hazeu overleed op 2 juli op 84-jarige leeftijd in Baarn. De schrijver leed aan de ziekte ALS, meldt zijn familie in een overlijdensadvertentie die vrijdag in onder meer de Volkskrant is geplaatst.

De in Delft geboren Hazeu werkte in de jaren zestig en zeventig als literair redacteur bij diverse dagbladen. Daarvoor richtte hij al het literaire tijdschrift Kentering op. In die tijd debuteerde hij ook als dichter met de poëziebundel Achterebbe (1963). Vanaf de jaren zeventig schreef hij ook romans.

NCRV

Hazeu werkte vanaf de jaren zestig ook voor omroep NCRV aan hoorspelen en literaire radio-, jeugdprogramma's. In 1972 stapte hij over naar de televisie, waar onder zijn leiding tv-series werden gemaakt van bekende boeken als Bartje, Sil de strandjutter en Wierook en tranen. Later maakte Hazeu als freelancer documentaires over bekende schrijvers voor diverse publieke omroepen.

Laatste biografie ging over Lucebert

Gedurende zijn loopbaan schreef Hazeu steeds meer biografieën. Zijn laatste biografie verscheen in 2018 en ging over de dichter Lucebert.

Hazeu was getrouwd met schrijfster Thera Coppens. Samen kregen ze vier kinderen.

22 oktober '24 ( 8:41)

Winst zestiende editie Sonja Barend award voor Margriet van der Linden

Margriet van der Linden heeft de zestiende editie van de Sonja Barend Award gewonnen. De prijs voor het beste interview van het afgelopen televisieseizoen werd maandagavond door de naamgever zelf uitgereikt in het BNNVARA-programma Bar Laat.

22 oktober '24 ( 8:35)

22 november brengt André van Duin boek en album uit

André van Duin brengt op 22 november een nieuw album en boek uit, genaamd La Bohème. Het album is geïnspireerd op de Franse chansons van Charles Aznavour. Presentator Matthijs van Nieuwkerk heeft het voorwoord van het gelijknamige boek geschreven.

22 oktober '24 ( 8:32)

Zaterdag 2 november herdenking filmmaker Theo van Gogh

Filmmaker Theo van Gogh wordt op zaterdag 2 november herdacht op het Leidseplein in Amsterdam. Het is op die dag precies twintig jaar geleden dat de regisseur en opiniemaker werd vermoord door Mohammed B.

22 oktober '24 ( 8:30)

Andere Nederlandse herinneringscentra vragen om extra financiële steun

De directeuren van vier herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog luiden in navolging van Kamp Westerbork de noodklok over de financiële steun die ze vanuit het Rijk krijgen. In een brief schrijven ze dat die "al jaren knelt" en dat "het onmogelijk is om als organisatie te kunnen blijven ontwikkelen". De brief is namens de voormalige concentratiekampen in Vught en Amersfoort, het Nationaal Monument Oranjehotel en het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag gericht aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

21 oktober '24 (10:30)

Ook ruimte voor spanningen in samenleving in openingsconcert Amsterdam 750

In het openingsconcert in de Ziggo Dome waarmee volgende week zondag het jubileumjaar 'Amsterdam 750' begint, is ook ruimte voor spanningen die er zijn in de samenleving. "Het concert moet daar recht aan doen en passen in de tijdgeest. Dus dat gaan we terugzien in verschillende thema's", zegt programmadirecteur Sietse Bakker.

21 oktober '24 ( 9:15)

Politie beëindigt protestactie in museum Naturalis Leiden

De politie heeft een einde gemaakt aan een protestactie van Extinction Rebellion (XR) in museum Naturalis in Leiden. Zo'n twintig betogers van de actiegroep hielden in het museum een 'dodenmars' voor de biodiversiteit, en droegen onder meer een doodskist met zich mee met daarop de tekst 'biodiversiteit'. Daarna gingen de actievoerders zitten, was te zien op een livestream van de actiegroep. Toen het museum om 17.30 uur sloot, zaten de betogers er nog.

21 oktober '24 ( 9:00)

Nederlandse tv-serie winst prestigieuze filmaward

De Nederlandse tv-serie The Night Watch, die momenteel in ontwikkeling is, heeft op de prestigieuze film- en televisiemarkt MIA in Rome de Development Award for Outstanding Drama Project gewonnen. Steven Friedman, de schrijver en bedenker van de serie, nam de prijs vrijdagavond in ontvangst. Als winnaar van het Drama Pitching Forum op MIA krijgt het project een subsidie om de serie verder te ontwikkelen. Het Nederlandse project werd gekozen uit meer dan zeshonderd inzendingen.

21 oktober '24 ( 8:50)

Boek Royce de Vries uitgesloten voor NS Publieksprijs 2024

Royce de Vries is "geraakt" door het besluit van boekenkoepel CPNB om zijn boek Ik beloof je dat ik honderd word uit te sluiten van nominatie voor de NS Publieksprijs 2024. Het boek over zijn vermoorde vader Peter R. de Vries is het bestverkochte Nederlandse non-fictieboek van het jaar, maar is niet genomineerd. Het boek is volgens CPNB niet verhalend genoeg.

18 oktober '24 (11:00)

Nieuwe boekenprijs voor ontwerper Joost Grootens

Boekontwerper Joost Grootens, bekend van zijn atlassen, woordenboeken en bijbels, krijgt dit jaar De Kapitaal. Met de nieuwe Nederlandse prijs wil de stichting De Best Verzorgde Boeken een persoon, instelling of initiatief eren vanwege de bijzondere bijdrage die zij hebben geleverd aan de boekverzorging in Nederland.

18 oktober '24 (10:38)

Tentoonstelling ‘Aahhh..! Over lichaam, seksualiteit, gender en consent’ blijft langer open

Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft besloten de tentoonstelling ‘Aahhh..! Over lichaam, seksualiteit, gender en consent’ te verlengen tot 1 juni 2025. De expositie, die onderwerpen behandelt zoals seksualiteit, gender en toestemming, trekt een divers publiek en blijkt een waardevol platform te bieden voor gesprekken tussen jong en oud. Dit meldt het Nationaal Onderwijsmuseum.